Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Philips 21MK2760 mk2 obraz !!!!!!!!

maciekbazyl 30 Sep 2004 22:49 2008 7
    maciekbazyl
    Level 17  
    witam wszystkim mam problem z telewizorem jak wyzej Usterka polega na tym ze obraz sie zwęża i i rozsuwa na boki o jakiej około 6cm z prawej srony i z lewej po czym znów wraca do stanu normalnego i po jkaim czasie znów sie zwęża ????co to moze być czy to jest wina zasilacza czy usterka wodchylaniu pionowym prosze o jak najszybsze informacje z góry dzieki
    xwaldek1
    Level 20  
    Witam.
    Z tego co piszesz , to zwezanie z boków sugeruje na odchylanie poziome , a nie pionowe, szukałbym zimnych lutów w okolicy odchylania H i EW.szczególnie zainteresuj sie cewkami , dławikami ,potrafią sie przegżac i na nich samych są zimne luty,Najlepiej wtedy je wylutować i poprawic styk i wlutować z powrotem.
    Przejzyj cały blok i daj znać o wynikach.

Pozdawiam
    Waldek
    maciekbazyl
    Level 17  
    pierwsza sprawa jaka sprawdziłęm było napiecie główne z pzetwornicy zasialjacej podczxas zwezania spadało z +95V do +63V az po pewnym czasie w ogóle spadło i teraz wynosi czasem +45V i cos piszczy chyba w przetwornicy oczywiscie przy odłaczonym ochylaniu H a o bciązeniu zasilacza zarówką 60WAtt co to moze być ?????
    xwaldek1
    Level 20  
    ....nie no , to może na początek proponuje naprawe przetwornicy , a wówczas dalej można szukać usterk o ile takowe będą.

Wymień wszystkie elki i daj znać.Przetwornica musi pracować stabilnie na zarówce , abyś mógłbyć pewien ze to nie ona jest winna.

Pozdrawiam.
    maciekbazyl
    Level 17  
    witam teraz jusz jest tak ze napiecie na zarówce mam +95V i si ereguluje ale cos mi piszy i nie mam obrazu :(po podłaczeniu odchylania naiecie spada do +45V i sie grzeje tranzystor a pozatym nie moge TV przełaczyć do trybu standby co jest ratujcie :(
    HARDDAN
    Level 14  
    ktory tranzystor sie grzeje? HOT? Proponuje wylutowac go i pomierzyc pewnie ma zwarcie. Pomierz rowniez diody w modulatorze tzn w ukladzie korekcji moze one obciazaja zasilanie. Czy WN jest obecne?
    Daniel
    xwaldek1
    Level 20  
    Wniosek prosty ,Przetwornica jest obciazona po stronie wtórnej.Musisz zbadać na którym obwodzie i usunąć usterke.Zacznij od odłaczenia tranzystora na odchyalniu i w to miejsce podłącz żarówke .Zobacz jak wtedy sie zachowa, prawdopodobnie masz posadzony Bu.Musisz posprawdzać poszczególne gałęzie zasilania .
    maciekbazyl
    Level 17  
    witam tranzystor wyjąłem zarówke podłaczyłem elki w zasilaczu pozmieniałem i nadal cos piszczy i napiecie jest zanizone co robic ludzie ratujcie aha telewizor trafił do mnie po tym jak ktos poregulował na maxa potencjometrem od napiecia +B przetwornicy .i wtedy odchylanie pionowe padło i dalej jest tak jakjest co robic ????? ratujcie ludzie:(:(