Opis z innego forum
Podczas ładowania się systemu przez chwilę widać okienko na którym pokazane sa opcje uruchamiania. Dla przykładu na moim HP:
F8-przywracanie systemu, awaryjny,krok po kroku
F9-opcje botowania
F10-ustawienia Biosu
F11-System Recovery
I ten ostatni punkt jest najważniejszy - przywracanie komputera do stanu pierwotnego, tak jak było w chwili zakupu
. W tym przypadku usuwane sa partycje utworzone przez użytkownika i przywracane są orginalne (zazwyczaj jest to C i druga partycja Recovery (czesto ukryta) wgrywany jest od nowa system. Nie jest konieczne odkrywanie ukrytej partycji - wystarczy wcisnąć odpowiedni klawisz podczas rozruchu. Pojawi sie kreator przywracania komputera do stanu fabrycznego.
Jesli zaś chodzi o płyty z systemem dołączane do laptopa, to mało producentów się na to decyduje. Można takie płyty zrobić sobie samemu i to nie jakoś tam domowym sposobem ale całkiem legalnie i bezpiecznie (no chyba, ze ktos nierozsadny skasował partycje Recovery przed utworzeniem takich płyt). Jak to zrobic? Uruchamiamy z listy programów "Recovery Manager" i kreator nas poprowadzi przez proces tworzenia płyt.
Uwaga!!! Płyty takie mozemy utwożyć tylko jeden raz!
wszystko co tutaj napisałem to nie teoria a moje "zajecia praktyczne", które odbyłem na swoim HP i na kolegi Accerze.
Wszystko to o czym tak się tutaj wymądrzałem można odnaleźć w pomocy systemu Windows - a to każdy ma, wystarczy poczytać.
0