Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Asus X52JE - "Zacinanie się" dysku twardego

19 Lis 2010 10:39 12160 22
  • Poziom 9  
    Witam.
    Posiadam laptopa Asus X52JE z następującą konfiguracją sprzętową:
    CPU: Intel Pentium P6100, 2.0 GHz
    VGA: Radeon HD 5470
    HDD: 320GB ST9320325AS
    RAM: 4GB
    System: Windows 7 64 bit

    Czasami gdy intensywnie korzystam z dysku (kopiuje coś, ściągam z internetu) to dysk się zawiesza na jakieś 20-30s (lampka od hdd świeci się cały czas).
    Dysk nie ma bad-sectorów itp. Laptop jest nowy - ma miesiąc.
    Dysk sprawdzałem "SeaTools" i nic nie znalazło.
    Sytuacja jest taka sama zarówno na Windows 7 64 bit i Windows XP 32 bit.
    Pozdrawiam.
  • Poziom 19  
    Jestes pewien, ze to nie system sie zawiesza tylko dysk? :)
  • Poziom 9  
    Jak pisałem wyżej problem występuje na 2 systemach. Dodatkowo niedawno był robiony reinstal...
  • Poziom 16  
    Seatools to można sobie...
    MHDD albo Victorią spod DOS-a sprawdź. W Ultimate Boot CD albo Hiren's BootCD są oba.
    Edyta.
    W Ultimate Boot CD nie ma Victorii. Ciekawe dlaczego?...
  • Poziom 9  
    Przeskanowałem MHDD.
    Code:

    AVG [59719 kb/s]
    ACT [36977 kb/s]
    <3ms 2172722
    <10ms 277925
    <50ms 881
    <150ms 10
    <500ms 2


    Żadnych błędów ani nic... A jednak się zacina :/
    Ma ktoś jeszcze jakieś propozycje?
  • Poziom 16  
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1550200.html

    Interpretacja czasów sektorów dla dysku :

    <3ms - bloki z prędkością odczytu poniżej 3ms (szare - dobre)
    <10ms - bloki z prędkością odczytu poniżej 10ms (szare - dobre)
    <50ms - bloki z prędkością odczytu poniżej 50ms (szare - dobre)
    <150ms - bloki z prędkością odczytu poniżej 150ms (zielone - nie świadczy to dobrze, ale to jeszcze nie błąd)
    <500ms - bloki z prędkością odczytu poniżej 500ms (czerwone - niestabilny odczyt, opóźnienie - są problemy)
    >500ms - bloki z prędkością odczytu powyżej 500ms (brązowe - niestabilny odczyt, mogą zmienić się w "bad sectors")

    Interpretacja błędów przy skanowaniu dysków :
    ? TIME - przekroczenie czasu żądania (odczyt niemożliwy, dysk "zawiesza" się w tym miejscu), bardzo prawdopodobny "zgon" dysku.
    x UNC - uszkodzony sektor (bad).
    ! ABRT - żądanie odrzucone (nie znaleziono sektora - poważny błąd, możliwe uszkodzenie powierzchni).
    S IDNF - nie znaleziono znacznika sektora (najprawdopodobniej uszkodzone firmware dysku - nie do naprawienia w "domowych" warunkach).
    A AMNF - nie znaleziono znacznika adresu (problem z nagłówkami opisującymi sektory).

    A jak wygląda SMART tego dysku?
  • Poziom 16  
    Masz problem ze złączem w tym dysku : parametr UltraDMA CRC Error Count wartość 1041.
    To jakiś starszy ten HD Tune? Nie mam pojęcia dlaczego parametr Spin Retry Count masz jako ostrzeżenie zaznaczony skoro wartość to 0.
    Spróbuj z tym programem Link ,
    a po instalacji zaznacz z Menu : Funkcje->Advanced Feature->Wartość RAW->10[DEC] i ten obrazek ze SMARTA daj w całości.
    Ewentualnie Victoria dla Windows: Link.
    Te problemy, moim zdaniem wskazują na kłopoty z dyskiem. Też mam laptopa z seagatem i też mam podobny problem.
    Link
  • Poziom 9  
    HDTune 2.55 - screen jest cały


    CrystalDiskInfo:
    Asus X52JE - "Zacinanie się" dysku twardego
  • Pomocny post
    Poziom 16  
    Niepokojąca jest wartość parametrów: (BC) Command Timeout i (C1) Ilość cykli do Landing Zone dla tak młodego dysku.
    Wartość dla (C7) tak jak pisałem wyżej wynika z błędów na złączu pomiędzy dyskiem a płytą główną.
    Ze skanu MHDD wynika,że masz 2 bloki , które mogą powodować te freezy w systemie i wzrost parametrów (BC).
    Nie wygląda, żeby dysk miał wkrótce wyzionąć ducha, jednak doradzałbym ścisłą kontrolę SMARTA i nie trzymania na nim ważnych danych.
    Samo złącze na dysku i płycie możesz przetrzeć jakimś Kontaktem w celu polepszenia połączenia i kontrolować, czy wartości (C7) się nie zwiększają.
    Możesz spróbować "zerowania" dysku w MHDD : Link .
    SMART Link
  • Poziom 9  
    Ok, dzięki wielkie.

    1. Myślisz że jakbym zrobił to co ty u siebie ("zerowanie, erase 256 sec, advanced remapping") to coś by to dało?

    2. Czy warto oddawać laptopa na gwarancję? Uznają takie coś?

    3. Czy da się jakoś zrobić żeby system omijał te 2 bloki? Jestem skłonny nawet poświęcić miejsce na dysku (zrobienie partycji na tych blokach czy coś).
  • Poziom 16  
    1.Możesz spróbować, stan dysku się nie pogorszy (chyba ;) ). U mnie wciąż to występuje, co jest bardzo denerwujące, przyznaję.

    2.Takie usterki chyba ( nie mam wiedzy ) nie upoważniają do wymiany dysku, zresztą dyski w laptopach są w na gwarancji OEM-owej i musiałbyś całego laptopa oddawać do serwisu.

    3.Ja chciałem tak u siebie zrobić, by dysk potraktował te bloki jako bad bloki, ale to firmware dysku decyduje kiedy to zrobić. Nie dotarłem do softu, który by zaznaczył blok jako BB po wpisaniu adresu w LBA. Oczywiście możesz to ominąc partycjami, zostawić jako obszar nieprzydzielony, ewentualnie jeśli to jest na końcu dysku można obciąć pojemność dysku w MHDD lub Victorii.
  • Poziom 12  
    Witam, ja dysk samsunga ( ze stacjonarnego kompa) wymieniłem na nowy (nie pamiętam co powodowało błąd) tylko był jeden warunek musiałem zaczekać aż SMART zgłosi błąd, kiedy to nastąpiło system zgłaszał co jakiś czas problem z dyskiem to go oddałem i dostałem nowy.
    Tak więc jeśli masz obawy co do pogorszenia jego stanu ja bym się o to nie martwił jak Ci się uda to będzie dobrze a jak nie to oddasz go na gwarancje w końcu nie ingerujesz w jego budowę oraz firmware.
    Dodatkowo w niektórych programach można ręcznie zaznaczyć czy sektor jest sprawny czy zły jak przypomnę sobie nazwę tego programu to dopiszę
  • Poziom 2  
    Witam!
    Mam identyczny problem. Mój sprzęt to:
    ASUS X52JE
    Core i3 M370 2,4
    Radeon HD5470
    ST9320325AS (320 GB)
    3GB DDR3
    Windows 7 Home Premium
    Laptop ma 1 dzień. Czy mógłby ktoś pomóc mi w sprawdzeniu tego dysku? Nie bardzo się na tym znam a nie chcę oddawać na darmo do serwisu bo trochę to potrwa. Może można coś z tym zrobić. Oto screen z CrystalDiskInfo 3.9.3:
    https://obrazki.elektroda.pl/7412824300_1291294247.jpg
    Z góry dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam!
  • Poziom 9  
    seboholik77 napisał:
    Witam!
    Mam identyczny problem. Mój sprzęt to:
    ASUS X52JE
    Core i3 M370 2,4
    Radeon HD5470
    ST9320325AS (320 GB)
    3GB DDR3
    Windows 7 Home Premium
    Laptop ma 1 dzień. Czy mógłby ktoś pomóc mi w sprawdzeniu tego dysku? Nie bardzo się na tym znam a nie chcę oddawać na darmo do serwisu bo trochę to potrwa. Może można coś z tym zrobić. Oto screen z CrystalDiskInfo 3.9.3:
    https://obrazki.elektroda.pl/7412824300_1291294247.jpg
    Z góry dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam!

    Spróbuj ściągnąć program HD Tune i przeskanować.
    Oraz przeskanować MHDD (Link)

    BTW. Zdecydowałem się wysłać wczoraj lapka do serwisu. Zobaczymy co z tego wyjdzie :)
  • Poziom 2  
    Dobra. Dzięki wielkie. Zobaczę co z tego wyjdzie i od razu napiszę.
    BTW Co mówili w serwisie o tej usterce?

    Dodano po 4 [godziny] 3 [minuty]:

    Mam, screen wygląda tak.
    https://obrazki.elektroda.pl/8340399100_1291311417.jpg
    Z tego co widzę nie mam żadnych błędnych sektorów. Nie wiem jednak jak sprawdzić zakładkę health. Mógłbyś mi powiedzieć jak to zrobić?
    A ten MHDD jest lepszy od HD Tune? Jest sens skanować 2 raz dysk?
  • Poziom 14  
    Dzwoniłem na serwis asusa w sprawie wypomnianego wyżej laptopa.
    Problem dotyczy całej serii komputerów, nie tylko kilku sztuk.
    Na chwile obecną nie ma sensu wysyłać sprzętu, a jedynie oczekiwać na aktualizację biosu. Tak przynajmniej mówił Pan z obsługi technicznej Asus-a.

    Tak więc trzeba się uzbroić w cierpliwość i czekać.
  • Poziom 10  
    Witam.
    Podłączę się do tematu bo walczę z tym laptopem już 3 noc :) i chyba kończę więc podzielę się swoimi spostrzeżeniami.
    Komputer zacina się dość często, szczególnie widoczne jest tak jak to koledzy wyżej pisali przy np kopiowaniu na dysk. U mnie przy kopiowaniu 300MB filmu zacinał się 2-3 razy na ok 20 sek. To samo przy instalacji programów, właściwie to nie szło nic zainstalować bo non stop się zacinał. Myślałem że to może wina sterowników bo trochę z nimi kombinowałem ponieważ asus nie udostępnia ich pod win 7.
    W końcu zdecydowałem się przeinstalować system a po przeinstalowaniu ustawiałem punkt przywracania po zainstalowaniu każdego ze sterowników.
    Wyszło na to że zacinanie zaczęło się po zainstalowaniu sterownika karty graficznej (sterownik ściągnięty ze strony ATI do modelu HD5400 series). Przywróciłem więc system do punktu bez zainstalowanego sterownika grafiki i zacząłem instalować programy które miałem zamiar instalować. Wszystko poszło bez najmniejszej zacinki. Komputer chodził bardzo płynnie przy instalacji, kopiowaniu plików na dysk itp.
    W końcu zainstalowałem sterownik grafiki, ale kompozycję pozostawiłem "podstawowy windows 7" czyli bez bajerów aero - no i komputer nadal chodził bardzo ładnie. Kopiowałem dla testów filmy na dysk - zero problemów.
    Spróbowałem więc włączyć kompozycję z aero "Windows 7", wynik był taki że przy kopiowaniu na dysk 300MB pliku komputer zawsze zacinał się 2-3 razy.
    Przełączyłem więc znowu kompozycję na podstawową - komputer przy kopiowaniu 4GB na dysk nie zaciął się ani razu. Chodzi bardzo płynnie.
    Zmieniałem dla pewności kompozycje kilka razy - efekt zawsze taki sam, przy standardowej kompozycji wszystko chodzi jak trzeba a przy aero komputer się zacina.

    Może komuś to pomoże, dajcie znać jeśli będziecie mieli takie same objawy.
  • Poziom 43  
    Tak się zastanawiam co ma wspólnego obciążenie karty graficznej, zacinanie się sprawnego, bądź co bądź dysku oraz błędy na tasiemce sygnałowej... Coś z płytą główną? Dobrze by było gdyby lukasz.c też podał SMART dysku.
  • Poziom 16  
    helmud7543 napisał:
    Tak się zastanawiam co ma wspólnego obciążenie karty graficznej, zacinanie się sprawnego, bądź co bądź dysku oraz błędy na tasiemce sygnałowej... Coś z płytą główną? Dobrze by było gdyby lukasz.c też podał SMART dysku.



    Myśle że to problem bardzo złożony , w moim przypadku założyłęm mniejszy dysk i to działa .

    Asus dostał z Taiwanu na ten fakt rework order . W dalszym ciągu są sprzedawane te laptopy z tą samą wadą .
    Kupujesz latopa który jest zrąbany ,męczysz się tydzień przestaje obowiązywać DOA i musisz wysłać nowego laptopa do grzebania w serwisach asusa w Polandzie .
    Nie wiesz co ci zrobią na płycie tego laptopa , nic nie wiesz . Asus wie a pomimo tego nie znajdziesz żadnej informacji na ten temat .

    Normalna firma wymienia cała partię uszkodzonych laptopów które są jeszcze w rękach resellerów i nie trafiły do klienta końcowego .
    Tutaj robimy sztuczkę i siedzimy cicho patrz Asus .

    Pozdrawiam Jacek

    Dodano po 2 [minuty]:

    lukasz.c napisał:
    Witam.
    Podłączę się do tematu bo walczę z tym laptopem już 3 noc :) i chyba kończę więc podzielę się swoimi spostrzeżeniami.
    Komputer zacina się dość często, szczególnie widoczne jest tak jak to koledzy wyżej pisali przy np kopiowaniu na dysk. U mnie przy kopiowaniu 300MB filmu zacinał się 2-3 razy na ok 20 sek. To samo przy instalacji programów, właściwie to nie szło nic zainstalować bo non stop się zacinał. Myślałem że to może wina sterowników bo trochę z nimi kombinowałem ponieważ asus nie udostępnia ich pod win 7.
    W końcu zdecydowałem się przeinstalować system a po przeinstalowaniu ustawiałem punkt przywracania po zainstalowaniu każdego ze sterowników.
    Wyszło na to że zacinanie zaczęło się po zainstalowaniu sterownika karty graficznej (sterownik ściągnięty ze strony ATI do modelu HD5400 series). Przywróciłem więc system do punktu bez zainstalowanego sterownika grafiki i zacząłem instalować programy które miałem zamiar instalować. Wszystko poszło bez najmniejszej zacinki. Komputer chodził bardzo płynnie przy instalacji, kopiowaniu plików na dysk itp.
    W końcu zainstalowałem sterownik grafiki, ale kompozycję pozostawiłem "podstawowy windows 7" czyli bez bajerów aero - no i komputer nadal chodził bardzo ładnie. Kopiowałem dla testów filmy na dysk - zero problemów.
    Spróbowałem więc włączyć kompozycję z aero "Windows 7", wynik był taki że przy kopiowaniu na dysk 300MB pliku komputer zawsze zacinał się 2-3 razy.
    Przełączyłem więc znowu kompozycję na podstawową - komputer przy kopiowaniu 4GB na dysk nie zaciął się ani razu. Chodzi bardzo płynnie.
    Zmieniałem dla pewności kompozycje kilka razy - efekt zawsze taki sam, przy standardowej kompozycji wszystko chodzi jak trzeba a przy aero komputer się zacina.

    Może komuś to pomoże, dajcie znać jeśli będziecie mieli takie same objawy.



    Zobacz na dziennik zdarzeń i wtedy doznasz szoku .Dysk ma opóźnienie w zapisie .
  • Poziom 12  
    Ja 14 stycznie wysłałem X52JE dostałem go 20 z nowym dyskiem i po rework-u. Od razu po odpaleniu S.M.A.R.T. pokazywał 1h przepracowaną i UDMA_CRC_Error_count 3 i UWAGA! load_cycles_count 80! Czyli serwis wiedział że odsyła walnięty komputer. Mój komputer był naprawiany podobno zgodnie z nowymi wytycznymi odnośnie rework-u. Niestety po rework-u doszłu problemy z grafiką, karta graficzna szaleje, Aero się nagle wyłącza żeby kilka sekund potem znowu się odpalić. Pod linux-em wysypuje się Xorg a w logach pisze : Xserver crash: GPU core unstable.

    KOSZMAR!
  • Poziom 9  
    Mój szwagier był na jakimś tam szkoleniu i rozmawiał z gościem od ASUS'a. Wspomniał o X52 i już wszystko było wiadomo... Powiedział, że ta seria niezbyt im się udała bo ma coś nie tak z zasilaniem dysku (rework - słynny kabelek).

    Ja osobiście wysyłałem do serwisu 3 razy i chyba już jest ok :)
    Za 1 razem wymienili dysk - nic nie dało.
    Za 2 rework - dolutowanie kabelka. Przez jakiś czas było ok ale później znów padaka.
    Za 3 razem jak dzwoniłem do supportu ASUS'a to zażądałem zwrotu pieniędzy. Powiedziano mi żebym odesłał laptopa i jeśli nie będzie dało się go naprawić zwrócą mi pieniądze. Gdy wysłałem i sprzęt dotarł, pewien pan zadzwonił do mnie że żaden problem nie występuje! Opisałem więc w jakich sytuacjach to się dzieje itp. Po paru dniach odesłano mi laptopa. Z kartki wyczytałem "test - ok" czyli chyba nic nie zrobili. O dziwo już wszystko działa (!).

    Tak więc nie ma co samemu to naprawiać, trzeba wysyłać do serwisu.