Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung SyncMaster 940N (podświetlanie?)

Dae3 19 Nov 2010 17:12 4632 5
  • #1
    Dae3
    Level 9  
    Witam, dwa dni temu coś się stało i monitor podczas pracy zgasł nagle... Podejrzewam, że padło podświetlanie, bo obraz z komputera jest widoczny jeżeli zaświecę światłem np. halogenowym latarki. Od razu po włączeniu monitora jest brak obrazu, nie trzeba nic odczekiwać itp...

    W serwisie dowiedziałem się, że ten model posiada dwie rynienki po 2 świetlówki każda, czyli łącznie 4 świetlówki. I to mnie właśnie zastanawia! Jeżeli "padła"/przegrzała się jedna rynienka to zostaje jeszcze druga, która powinna w jakimś tam stopniu oświetlać i obraz powinien być widoczny, a jest tak że bez podświetlenia ww. latarką nie zobaczymy NIC na ekranie.


    Dobrze rozumuje czy nie ? Proszę o ewentualne poprawne i nakierowanie mnie.

    Dziękuje!
    [28-30.06.2022, targi] PowerUP EXPO 2022 - zasilanie w elektronice. Zarejestruj się za darmo
  • #2
    11111olo
    Level 42  
    Nie za bardzo. Jeśli jedna świetlówka nie świeci to inverter nie zastartuje - albo zaświeci tylko na chwilę.

    Spalenie wszystkich świetlówek na raz jest niezwykle rzadkie - praktycznie niemożliwe.

    Sprawdź czy nie spalił się bezpiecznik od inwertera - może być typu SMD.
  • #3
    Dae3
    Level 9  
    11111olo wrote:
    Nie za bardzo. Jeśli jedna świetlówka nie świeci to inverter nie zastartuje - albo zaświeci tylko na chwilę.


    Nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem... Czyli jeżeli jedna z czterech świetlówek jest nie dobra tzn., że nie będę widział obrazu, co równa się aktualnemu stanowi mojego monitora ?

    11111olo wrote:
    Sprawdź czy nie spalił się bezpiecznik od inwertera - może być typu SMD.


    Ale obraz jest... tylko brak podświetlania obrazu. Gdy odłączę kabel od komputera to widzę po podświetleniu latarką halogenową komunikat NO SIGNAL, gdy kabel do komputera jest podłączony to jest na nim pulpit, ikony itp... tyle że wszystko przyciemnione i widoczne jedyne po zaświeceniu latarką. Czy pomimo tego, co napisałem moim problemem może być bezpiecznik od inwertera ?
  • #5
    11111olo
    Level 42  
    Piszę o podświetlaniu i tam też występuje osobny bezpiecznik.

    Możliwe że kondensatory są do wymiany.
  • #6
    Dae3
    Level 9  
    Dzięki za pomoc panowie :)