Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

CA-6 i problem z komunikacja

pdzran 20 Lis 2010 19:02 2006 6
  • #1 20 Lis 2010 19:02
    pdzran
    Poziom 13  

    Witam

    Poprzedni watek zostal "zkoszowany", wiec zakladam nowy, wiecej informacji.
    Przed wrzuceniem do kosza prosze moderatora o zastanowienie sie, nie jestem specem w instalacji alarmow, nie jestem jednak do konca zielony.
    Moja wina ... fakt, nie zauwazylem, ze mam czujki NC a domyslnie byly ustawione w centrali na NO ... wystarczylo napisac ...
    Teraz centrale moge wprowadzic na czuwanie, wylaczyc czuwanie, zalozylem uzytkownika, wszystko dziala jak nalezy.
    Chcialbym jednak moc zaprogramowac centrale z kompa ...

    Mam problem, siedze od kilku dni i czytam watki o CA-6 i dokumentacje - instalatora, programowanie itp.

    Ustawilem :
    Haslo serwisowe - takie samo w komputerze jak i w centrali (ustawilem FS1)
    FS2 i FS3 - takie samo w programie i centrali
    FS131 - nie ma blokady DWNL
    RS-232 - laptop, karta 4World Express Card RS-232, ustawiona parzystosc, numer COM1, podobnie w komputerze.

    Ustawiam : Polacz lokalnie z > CA-6 RS-232 TTL, w centrali FS112, slysze pikniecie w programie, smigam szybko do kompa, biore Odczyt i nic ...

    Co zle robie ?
    Nie prosze o wylozenie tematu, tylko naprowadzenie, poszukam, poczytam.

    0 6
  • #2 20 Lis 2010 20:08
    robertamel
    Poziom 27  

    Czy masz między laptopem a centralą kabel RS232 TTL z konwerterem MAX232? Jeśli takowym nie dysponujesz, to połączenia nie uzyskasz. Zawsze możesz jednak połączyć się przez modem lokalnie z centralą. Schemat podłączenia znajdziesz w Instrukcji Instalatora. W razie, gdyby Instrukcja była bardzo okrojona poszukaj na stronie producenta www.satel.pl

    0
  • #3 20 Lis 2010 20:26
    pdzran
    Poziom 13  

    Tak, kabelek mam w wersji TTL, zolta naklejka, po rozebraniu kostki RS-232 jest tam scalak, w wersji z zielona naklejka nie ma.
    Zawsze w kompie wygodniej przejrzec wszystkie opcje, stad takie cisnienie, zeby podlaczyc sie ...

    0
  • #4 20 Lis 2010 20:34
    rokycky
    Poziom 23  

    Może h.. przejściówka RS :)

    0
  • #5 21 Lis 2010 00:46
    none12
    Poziom 20  

    Może być uszkodzony por w centrali. Zainstaluj nowszą wersję DLOAD10. Z tego co pamiętam to powinien automatycznie odczytać po wybraniu FS112

    0
  • #6 21 Lis 2010 07:55
    pdzran
    Poziom 13  

    Dziekuje za pomoc, sprawdze programowanie drugim laptopem z wbudowanym RS-232 i XP (obecny ma Viste i jak pisalem port na karcie Express Card).

    Port chyba jest w porzadku, poniewaz jak uruchomie program, wybiore polaczenie z CA-6 bez wczesniejszego ladowania profilu, to po FS112 pisze, ze zglosila sie centrala o profilu nazwa.c66, jak wczesniej wybiore profil to po FS112 mam komunikat : Odebrano zgloszenie centrali, klikam Ok i nic, program nic nie odczytuje, ja tez nie moge, wcisniecie ikonki nic nie daje.

    Probowalem programu CD - 1.00.033, najnowszego 1.00.034 i nic.

    0
  • #7 22 Lis 2010 21:17
    pdzran
    Poziom 13  

    Kolejny problem.
    Laptop starenki Dell Latitude CPi z Windows 98 i 64 MB RAM, oczywiscie parzystosc ustawiona, probowalem tez z wylaczonym buforem.
    Uruchamiam Dload10 i wybieram RS232, dostaje komunikat, ze port juz otwarty.
    Sterowniki oryginalne Dellowskie, komputer dopiero co zrestartowany.
    Czy powodem moze byc ilosc RAM ? Czytalem, ze Ddload10 potrzebuje na "dzien dobry" 256 MB
    Jeszcze mam jeden laptop pod reka, HP NX9005 z Windows XP i wbudowanym RS232 ... wieczorem wyprobuje.

    Dodano po 5 [godziny] 32 [minuty]:

    Ten ostatni komp zadzialal bez problemu, odczytalem dane, zmienilem, wyslalem.
    Wychodzi na to, ze ta 4World nadaje sie na szmelc ... probowalem dostac sie nia do routera/switcha (Cisco) i lipa, moze pod XP zadziala ale sterowniki sa pod Viste, powinna tez smigac.

    0