Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

3310 contact service czy można wygrzać MADA?

01 Paź 2004 20:47 1298 17
  • Poziom 12  
    Witam,
    Mam 3310,
    po włączeniu pojawia się contact service.
    Program diagnostyczny wskazuje Cobba parallel.
    Kiedy nacisnę nokie od strony wyświetlacza dokładnie
    w miejscu gdzie znajduje się MAD, nokia działa.
    Wygrzewałem już COBBE i CCONTA.

    Pytanie czy problem może tkwić w MAD czy można go
    wygrzać?

    Pozdrawiam
    Sylwek
  • Poziom 33  
    postaw cobbe na nowo. jak nie to podmien. jak nie to kulkipo madem puscily i wtedy ozesz go lekko grzac. jak nie to probuj go podniesc. mi kilka razy sie udalo.

    powodzonka
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Raczej nie polecam, jak jest klejony to nie jest to wskazane jak się opluje to koniec, tylko wymiana pomoże.
  • Poziom 12  
    Jeszcze raz dobrze wygrzałem COBBE i sprawdziłem
    napięcie 2,8V. Wyraźnie widać że kiedy przyciskam MADA
    pomaga, więc chyba tylko tutaj jest problem.
    Nie wiem jak zabrać się za wygrzewanie MADA?
    Może by go zacząc grzać z drugiej strony płytki ?
    Jaką temperature proponujecie i jak długo go
    wygrzewać od tej strony ?

    Zapomniałem dodać że telefon jest po upadku.

    Pozdrawiam
    Sylwek
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Czy MAD u Ciebie jest klejony??
  • Poziom 12  
    TAK mad jest klejony.

    Chciałem jeszcze dodać że na samym poczatku podłączyłem
    komórkę pod MBUS zczytałem Rollinsem zamiast IMEI
    były same zera a smoki ustawione wszystkie na FF....Wpisałem IMEI
    ponownie oraz zresetowałem smoki i wszystko się udało były
    poprawne wpisy ale nadal "contact service"
    Nasuwa się pytanie dlaczego nie było poprawnego numeru IMEI?
    musiałby być jakiś związek z Epromem. Eproma też wygrzewałem
    ale nic z tego , no chyba że puściło więcej lutów pod MADEM.

    Pozdrawiam
    Sylwek
  • Poziom 16  
    zanim zaczniesz grzac mada,dla pewnosci wyjmij cobbe i przylutuj ja na nowo,grzanie klejonego mada jest dosyc ryzykowne
  • Poziom 22  
    Sprubój zaflashowac telefon knokiem i powiedziel sie rezultatami.Jeżeli naciskasz mada i działa równie dobrze moze być tak że poprawia się kontakt pod flashem który jest obok pozostaje zrobić nowe kulki i wlutować ponownie.
  • Poziom 32  
    Witam, MAD'a możesz spróbować grzać, ale od spodu!!! i bardzo delikatnie! Jak dmuchniesz z góry 100% że się "wyżyga".

    Pozdro
    Fazii
  • Poziom 33  
    Nie wiem jak u wam ale mi wygrzewanie klejonych nie wychodzi.
    czasami telefonowszem zaczyna chodzic ale przez kilka minut lub kilkanascie do ostygniecia.

    jezeli ewidentnie wskazuje usterka na klejony uklad to go odklejam i stawiam od nowa
  • Poziom 32  
    -> Slawko_k, bo to cyba jedyny pewny sposób, ale jak jes możliwość grzania od dołu, to warto spróbować.

    Pozdro
    Fazii
  • Poziom 20  
    Przepraszam koledzy za moja uszczypliwosc ale nasuwa mi sie jedno stwierdzenie
    silvo napisał:
    .
    Nasuwa się pytanie dlaczego nie było poprawnego numeru IMEI?
    musiałby być jakiś związek z Epromem. Eproma też wygrzewałem
    ale nic z tego , no chyba że puściło więcej lutów pod MADEM.


    od kiedy to w 3310 eeprom jest osobnym ukladem eeprom jest przecierz generowany.
  • Poziom 12  
    Witam, eeprom jest osobny ponizej FLASHA i UWAGA pod wplywem temperatury moze sie kasowac tak jak i flash! Przy probie lutowania radze nakladac w okolice ukladu malo topnika (fluxu) bo moze sie podniesc a wtedy to juz Ci sie nawet nie wlaczy tel.! A co do contac servisu to radze podczas grzania cobby delikatnie druga reka toknac penseta ukladu zeby podczas grzania i miekkich lutow osiadl nizej aaa i przed lutowaniem dokaldnie wyzczysc pod nim topnik najlepiej czysc KONTAKTEM , pozdrawiam
  • Poziom 12  
    Witam,

    Postawiłem ponownie cobbe żeby się upewnić, efekt ten
    sam.
    Postanowiłem lekko podgrzać mada od spodu, efekt jest
    teraz taki że telefon startuje, ale nie do końca.
    Muszę zacząć od tego że nie mógł znaleźć żadnej sieci,
    wygrzałem jeszcze Hagara, efekt ten sam. Po uruchomieniu
    Self test wszystko OK, ale kiedy zczytałem phona zauważyłem że
    COBBA ID to same zera (00 00 00 00), wczoraj go zostawiłem
    ale dzisiaj kiedy poleżał w chłodnym miejscu odrzucał mi kartę SIM,
    zczytuje go Mbusem i okazuje się że wszystkie locki są ustawione na FF
    a przeciez je resetowałem mało tego pojawił się poprawny numer ID COBBy. Więc zresetowałem locki jeszcze raz, telefon się uruchomił
    dałem wyszukiwanie sieci i tu niespodzianka sieć znaleziona , ale
    nie można się zarejestrować.
    Coś chyba nie tak jest z pamięcią Eprom.
    Czy powininem postawić na nowo tą pamięc czy może postawić zupełnie nową ?

    Pozdrawiam
    Sylwek
  • Poziom 12  
    I tak chyba oto doszedłem do finału.
    Postawiłem na nowo:
    COBBE ,CONTA, FLASH, RAM.
    Efekt nadal ten sam Contact service,
    chyba że nagnę płytkę, wtedy działa
    ale nie ma sieci.
    Wszystko zdąża w kierunku MADA albo
    samej płytki.

    Pozdrawiam
    Sylwek
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Jeżeli działa jak nagniesz płytę to zapewne masz jakieś ścieżki urwane.
  • Poziom 12  
    Być może to również ścieżki, ale
    kiedy podgrzałem MADA od spodu komórka
    chodziła, kiedy ruszyłem dwa razy płytką już
    był contact servis.

    Zastanawiam się jak to jest kiedy robię self test
    cobba jest ok , ale cobba ID (00 00 00 00) wtedy
    też nie znajduje sieci, natomiast czasem się udawało
    że Cobba miała swój ID to znjadował sieć.
    Czy jest możliwe że Cobba parallel jest ok a
    ID nie ? Czy ten ID jest zczytywany z Cobby ?

    Pozdrawiam
    Sylwek
  • Poziom 15  
    Moja rada tak.

    Wyjecie Mada z plyty. Opis, dzis robilem 3310. Zatrybilo ;)

    Wylutuj SRAM bo bedzie przeszkadzal.
    Wokól Mada rozsamaruj troszke pasty (najlepiej CYNEL 1)
    Ustaw Wydmuch na 5, 280st. Na sredniej dyszy. Z gory traktuj Mada ale rowno az zaczna kulki spinadalac bokami. Miedzyczasie cala pasta wejdzie pod Mada. Nastepnie z lewj strony delikatnie wloz nozyk do tapet i oprzyj go o krawedz ekranu (po to wyjmowalismy SRAM). Grzej mada i delikatnie podwazaj. Ale grzej rowno po calym bo jak bedziesz grzal tylko po prawej stronie to czesc kleju zostanie na plycie. A tak calutki klej zostaje na procku. Wtedy to juz pikus. Plytka jest czysta bez kleju. Mada grzejesz "na sucho" bez topnika i gdy sie nagrzeje bo czyms ostrum (np nozem do tapek) odlamujesz po kawaleczku stwardnmialy klej z Procka. Nakladasz kule i smiaga telefonik jak nowy. Postawilem tak 8/10 telefonow. Reszta to byly rozwarstwienia plyt. pOwodzenia