Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Epson aculaser c900 zacinanie papieru

lennys 21 Lis 2010 23:03 3305 4
  • #1 21 Lis 2010 23:03
    lennys
    Poziom 13  

    Witam przywiozłem dzisiaj drukarkę jak w tytule. Podłączyłem ją i pierwsze dwa wydruki poszły pięknie. Potem same zacięcia. Papier wychodzi z tacki bez problemów potem przez pierwsza rolkę tez bez problemów a jak dojdzie pod takie dwa wałki tam gdzie jest czujnik dalej nie idzie. Dolny wałek wypycha papier i gniecie a te dwa nie wciągają papieru dalej.Wygląda to dziwnie bo uruchomiłem drukarkę z otwartą obudowa i wszystkie wałki się kręcą a papier zatrzymuje się dosłownie na milimetr przed tymi dwoma wałkami. Jak włączę drukowanie i papier się zatnie to otwieram obudowę papier od dołu jest poskładany w harmonijkę i wystarczy że zakręcę palcami tymi wałkami gdzie papier się zatrzymuje i wtedy papier idzie przez te wałki bez problemu. Raz uruchomiłem drukarkę bez tylnej obudowy i papier jak zwykle zatrzymał się tam gdzie zawsze i wtedy szybko dotknąłem papier przed tymi wałkami i papier poszedł dalej. To wygląda tak jak by coś tam blokowało papier ale nic tam nie pa poza małym językiem czujnika ale nie zacina się i bardzo lekko się chowa. Czy ktoś miał już taki problem i może pomóc?

    0 4
  • #2 22 Lis 2010 22:34
    Artur2003
    Poziom 18  

    To co opisujesz to piec, któryś odrywacz zaczepia o papier
    pewnie sprężynka spadła

    0
  • #3 23 Lis 2010 01:31
    lennys
    Poziom 13  

    Dziękuję za odpowiedz , nie wiem który element nazywasz piecem ale jeśli chodzi o ten element który się nagrzewa to te wałki gdzie zacina się papier są wcześniej a są to gumowane wałki o średnicy około centymetra . Bardzo proszę o opisanie dokładniej co mam sprawdzić .

    0
  • #4 24 Lis 2010 02:22
    lennys
    Poziom 13  

    Dzisiaj testowałem ponownie tą drukarkę i jeśli napiszę krótki tekst w notatniku to wydruk idzie tylko drukarka zgniata zakładkę na kartce w taki sposób że kartka jest krótsza o dosłownie 1 centymetr i to się powtarza za każdym takim samym wydrukiem tak samo a jak chce wydrukować pełna stronę tekstu lub zdjęcie to gniecie cała kartkę i nie przepuszcza jej przez rolki prowadzące . Strasznie dziwne zjawisko juz nie wie co sprawdzac

    Dodano po 5 [godziny] 37 [minuty]:

    Doszedłem dzisiaj co jest powodem tego , papier z tacki jest wyciągany za pomocą wąskiej rolki potem trafia na rolkę prowadzącą ta rolka ukierunkowuje papier do góry i tam dochodzi papier do tych rolek o których już pisałem ća wygląda to tak że jak papier tam dotrze to zatrzymuje się dosłownie na parę sekund i czeka aż toner będzie gotowy na taśmie .I wszystko jest fajnie ale wszystkie rolki powinny się zatrzymać na ten czas ale jedna rolka cały czas się kreci i to jest rolka która ukierunkowuje papier do góry , gdy reszta rolek zatrzyma się ta jedna wypycha papier dalej i powoduje nawiniecie go i zgniecenie . Wymontowałem tą rolke na probe i drukarka robi po jednym wydruku poprawnie . Tylko teraz muszę dojść dlaczego ta rolka się nie zatrzymuje i jak to naprawi

    0
  • #5 18 Lip 2013 09:18
    kamil_84
    Poziom 11  

    Temat stary ale nie rozwiązany. Proszę o wypowiedzi osób które miały podobny przypadek z tym modelem lub chociaż widziały go na oczy.
    Problem dokładnie taki sam jak kolega opisał, na dodatek mam dwie takie drukarki z tym problemem (jedna leży już od roku).
    Przy wydruku mono drukarka zagina tak jak na zdjęciu, zawsze tak samo, idealnie, równo. Przy kolorze, kartka nie dochodzi do pasa transferu i się harmonijkuje.
    Epson aculaser c900 zacinanie papieru
    Kartka powinna czekać pod rolką na cykl nakładania toneru na pas, niestety dolna rolka ją wypycha. Przy cyklu mono ten czas jest krótki, dlatego zdąży tylko zagnieść kartkę, a nie zaciąć, jak przy kolorze.
    Epson aculaser c900 zacinanie papieru
    Rozebrałem drukarkę i dostałem się do mechanizmów tych rolek. Sprawdziłem solenoidy na krótko (zatrzymujące rolki) - były ok. Wyczyściłem czujnik optyczny (wyjąłem z tego ciemnego plastiku i wymyłem). Wymieniłem też czujnik (ten z chorągiewką) - standardowy, wymontowany z jakiegoś HPeka.
    Po złożeniu, drukarka w druku mono zagięła ale w połowie strony dopiero, w kolorze standardowo w harmonijkę i po tym ZACZĘŁA NORMALNIE DRUKOWAĆ.
    Podejrzewam że to i tak może być raczej płyta elektroniki, bo mechanizmy wyglądały w porządku i po złożeniu jeszcze raz zaszalała.
    Nie wiem czy to chwilowe, jak coś się zmieni to dam znać.

    Niestety problem powrócił, ciekawe czy ktoś już kiedyś rozwiązał ten problem.

    1
  Szukaj w 5mln produktów