Przedstawiam moje wykonanie stacji lutowniczej z PE 3/99 (artukuł "Stacja lutownicza - regulator temperatury grota lutownicy grzałkowej" z Praktycznego Elektronika, numer 3 z 99 r, str 29-34) . Zasilana kolba to ZD-929 IRON (znalazłem opakowanie

-zamiast przekaźnika podającego zasilanie na grzałkę zastosowałem triak z optotriakiem (dodane elementy mają indeks cyfrowy 4X),
-dodałem przekaźniczek przełączający wyświetlanie temperatury z kolby na wskazanie z suwaka potencjometru ustawiającego (dodane elementy mają indeks cyfrowy 5X)
Pozostawionym elementom z schematu z PE 3/99 nie zmieniałem indeksów, jedynie w zasilaczu zmienione/dodane elementy wyróżniłem znaczkiem '. Zmiany do schematu:

Przekaźniczek jest przełączany jednym przyciskiem poprzez przerzutnik D zawarty w SN7474.
Całość umieściłem w obudowie po zasilaczu komputerowym, zaprojektowałem jedną płytkę (termotransfer), na której umieściłem całą elektronikę : układ regulatora, układ miliwoltomierza oraz sterowanie przekaźniczka wraz z nim. Elementy sygnalizacyjne (wyświetlacze i diody LED) oraz przycisk są wlutowane od strony ścieżek. Wyświetlacze siedmiosegmentowe mają nietypowy układ wyprowadzeń, dla zmniejszenia poboru prądu są zasilane zmniejszonym napięciem poprzez trzy szeregowo połączone diody 1N4001.

Większość elementów miałem z demontażu/zapasów, specjalnie zakupiłem tylko układy scalone OP07 i ICL7107, no i kolbę.
Przy regulacji stacji zmieniłem wartości rezystorów : R4 na 10kΩ, R6 zwiększyłem o dodatkowe 52kΩ (zastosowałem P2 o wartości 10kΩ, bo taki miałem). Wentylator zasilany napięciem 5V pracuje cichutko, wspólny radiator US4 i TK1 jest letni przy pracy z temperaturą maksymalną grota.
Pozdrawiam, Romanes
Poprawiłem
Cool? Ranking DIY