Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ogrzewanie podłogowe THERMOVAL

22 Lis 2010 20:23 4583 2
  • Poziom 10  
    Witam!
    Mam problem z uruchomieniem ogrzewania podłogowego THERMOVAL.Położyłem matę grzewczą,podłączyłem regulator temperaturyTVT01 w/g dołączonego schematu-wszystkie czynności wykonane zgodnie z instrukcją a po włączeniu zasilania ukazał się podświetlony na zielono ekran wyświetlacza i poza tym nic.
    Naciskanie wyłącznika,innych przycisków oraz resetowanie urządzenia nic nie dało-podświetla się tylko czysty wyświetlacz.
    Sięgnąłem więc do fabrycznej instrukcji na stronie producenta
    http://www.thermoval.com.pl/instrukcje/TVT01.pdf i okazało się ,że jest różnica w podłączeniach między schematem w załączonej instrukcji -(foto https://obrazki.elektroda.pl/62_1290453906.jpg ),a schematem fabrycznym.Teraz mam dylemat ,który schemat jest prawidłowy i jeżeli moje obecne podłączenie jest wadliwe ,czy nie spowodowało to uszkodzenia regulatora. Jeżeli moje "dzieło" jest OK to jaka może być przyczyna nie zadziałania?
  • Pomocny post
    Poziom 14  
    na regulatorze temperatury masz oznaczenia zacisków i tego powinieneś przestrzegać. Przy tym regulatorze w nowszej wersji została zmieniona kolejność zacisków, dlatego starsza instrukcja jest inna niż nowsza, ale na urządzeniu oznaczenia są nadrukowane prawidłowo.

    nawet gdybyś odwrotnie podłączył to w przypadku tego regulatora nic nie powinno się stać...

    Może po prostu jest wadliwy....
  • Poziom 10  
    Zapomniałem już o tym regulatorze i cały sezon grzewczy był wyłączony,ale po otrzymaniu wiadomości od e-multimaxa "odwiedziłem " go i zmieniłem podłączenie-zadziałał-nie wiem czy to przypadek czy też tutaj tkwiła przyczyna-dzięki!