Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Plazm. Samsung PS50Q7HD, uszk. zasil. i YSUS IPM STK795-519C

rudzik6 22 Lis 2010 23:48 10832 23
  • #1 22 Lis 2010 23:48
    rudzik6
    Poziom 14  

    Witam serdecznie, powielu poszukiwaniach, nie tylko na tym forum jestem ciagle bez schematu. A potrzebny jest przynajmniej schemat zasilacza głównego (Main PSU) do plazmowego samsunga PS50Q7HD (dodatkowe oznaczenia to AD50P7, PS50Q7HDX/XEF)
    Dane zasilacza to:
    BN96-03735A PCB number PSPF501A01A.

    W zasilaczu pali się bezpiecznik 4A pewnie znajdujący się w obwodzie tranzystora/torów?
    obwodów pierwotnych transformatora...tak się domyślam. Pewnie padł tranzystor, albo układ sterowania...
    Może ktoś pomoże bo nie bardzo lubię kolejny raz rysować schemat z pytki.

    Dziękuję z góry za pomoc, zaznaczam, że naprawiam telewizor dla siebie nie zajmuje sie tym usługowo.

    Pozdrawiam

    Wiesiek

    0 23
  • #2 23 Lis 2010 10:35
    lisek
    Spec od monitorów

    Raczej można zapomnieć o schematach zasilania PSU do plasm powyżej 42" czyli 47,50...

    Jak możesz napisz jakie "szkło"w tej plasmie.
    Wrzuć foto zasilacza ,
    Czy masz jakieś ledy na płytce PSU i czy migają ?
    -często miały i sygnalizowały jaka cz. zasilacza ma "padaczkę"
    W bazie chyba jest manual do tej plasmy ,ale brak schematu zasilacza .Za to można po schemacie blokowym zobaczyć jak odpalić ten blok zasilania na stole.

    Skoro "pali" fusa to masz uszkodzone albo diody ,tranzystory..
    Popatrz w zbliżony ,ale od 37" na F9222/ TDA4863 jako PFC

    Moderowany przez bogred:

    lisek, przypominam https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1796351.html p. 4

    1
  • #3 23 Lis 2010 23:10
    rudzik6
    Poziom 14  

    Dziękuję za odzew.

    Cytat:
    Raczej można zapomnieć o schematach zasilania PSU do plasm powyżej 42" czyli 47,50...

    W takim razie zabieram się za rozrysowanie interesującego mnie obwodu.

    Cytat:
    Jak możesz napisz jakie "szkło"w tej plasmie.

    S50HW-YB01

    Cytat:
    Czy masz jakieś ledy na płytce PSU i czy migają ?
    -często miały i sygnalizowały jaka cz. zasilacza ma "padaczkę"

    Nie, nic nie widzę, nic nie ma.

    Cytat:
    W bazie chyba jest manual do tej plasmy ,ale brak schematu zasilacza .Za to można po schemacie blokowym zobaczyć jak odpalić ten blok zasilania na stole.

    Po prosu odkręcę i bez podłączania rozrysuję schemat i pomierzę elementy.

    Cytat:
    Skoro "pali" fusa to masz uszkodzone albo diody ,tranzystory..

    To jest na 99% prawda...


    Cytat:
    Popatrz w zbliżony ,ale od 37" na F9222/ TDA4863 jako PFC
    Myśle,że pomoże plik 50.pdf


    Dziękuje za podesłane schematy, chyba juz je przeglądałem, ściagnełem i obejrzałem wszystkie schematy plazmy samsung jakie sa tutaj na elektrodzie. To i tak dużo pomaga, bo zasada działania jest wszędzie podobna.

    A tutaj zdjęcie zasilacza:

    Plazm. Samsung PS50Q7HD, uszk. zasil. i YSUS IPM STK795-519C

    Pozdrawiam i jak coś znajdę dam znać.


    Wiesiek

    Dodano po 2 [godziny] 12 [minuty]:

    Kiepsko idzie to rysowanie schematu;)
    Jednak skupiając się na samym obwodzie kluczy, gdzie pali się bezpiecznik, jest to dosyc klasyczny układ z dwoma mosfetami 18N50 , pracują w przeciwfazie, sterowane są poprzez układ z diodami itp z transformatorka . Transformatorek dostaje sygnał na pierwotny z obwodu na układzie MC33067P. Tak więc raczej nie ma tutaj przypadku, że tak jak np w układzie bez transformatorka jest uszkodzony np. układ IR2109 i otwiera oba tranzystor, albo jeden na stałe. Chociaż może być uszkodzenie w obwodach żródła tranzystorów.
    Mam dylemat, czy wylutować tranzystory klucze i je sprawdzić? sruby sa takie, że śrubokretem nie mozna podejść, a cały radiator z trzema tranzystorami nie uśmiecha mi się wylutowywać. Mogę też ciąć druk....

    Dodano po 2 [godziny] 39 [minuty]:





    Wylutowałem oba tranzystory, udalo mi się wykręcić śrubki, unikając wylutowania radiatora z innym dobrym tranzystorem. Tranzystory oba kompletnie zwarte do wszystkich nóg. Jakich szukać zamienników, gdybym nie dostał tutaj w Olsztynie oryginałów (chociaż nie wiadomo, bo już widać były wymieniane) , symbol na nich to:
    F B H05
    AV2
    18N50

    Inne obwody , jak obwód bramki chyba sprawne, ale wtórne uzwojenie transformatorka ma przerwę, jednak nie wiem jak nawiniety jest ten transformatorek, domyślam się, że skoro pierwotny jest podłaczony do układu MC330... to wtórny powinien jednym uzwojeniem dochodzić do bramki jednego tranzystora, a drugą stroną uzwojenia wtórnego do drugiej bramki drugiego tranzystora. Czyżby uszkodzenie tranzystorów odpaliło uzwojenie? Ale z uzwojenia do bramek przechodzi sygnał dodatkowo poprzez rezystory (10ohm) i diody do bramki, a wygladają sprawne...chociaż , kto wie, diody sa zbocznikowane 10ohm. Symbol transformatorka wielkości ok 10x10mm to DGSJ0704, ma 6 końcówek.

    Cóż jutro jadę kupić tranzystory i zobaczymy.

    Co jeszcze mogło paść? I dlaczego aż dwa tranzystory kompletnie zwarte i nic nie widac na obudowie?

    Pozdrawiam

    Wiesiek[/i]

    Dodano po 58 [minuty]:

    Dodaję odręczny fragment schematu, czy przerwa na uzwojeniu transformatorka w obwodzie bramek tranzystorów może powodować calkowite ich otwarcie i spalenie?
    Nie pamietam juz dokładnie jak to było z MOSFETem, ale w przypadku przerwy na uzwojeniu bramka jest na potencjale drenu poprzez rezystor 10ohm, nie pamietam czy w pełni się otworzy, czy zablokuje...wiem, to podstawy, ale ja starej daty jestem i przez lata odszedłem od elektroniki troszkę...

    Plazm. Samsung PS50Q7HD, uszk. zasil. i YSUS IPM STK795-519C

    co do transformatorka, nie wiem czy ma takie uzwojenia, ale chyba inaczej to nie zadziała?

    Dodano po 7 [minuty]:

    Pomierzyłem omomierzem ten transformatorek, coś jest uszkodzone bo jedyne przejście to uzwojenie pierwotne reszta kompletnie na izolacji. Trzeba chyba wylutować trafko i obejrzeć dokładnie.

    0
  • #4 24 Lis 2010 09:47
    alwar
    Poziom 1  

    Chyba mam taki transformatorek, poszukam u znajomych też.

    0
  • #5 24 Lis 2010 09:53
    rudzik6
    Poziom 14  

    dzięki, dzisiaj zajrzę do sklepu , może coś znajdę. Przy okazji kupie tez diody do obwodów bramek, może są uwalone, ale jakie kupić? Szybkie impulsowe? Tam są tranzystorki SMD wlutowane jako diody.

    0
  • #6 24 Lis 2010 18:25
    lisek
    Spec od monitorów

    Masz jako podpowiedz na swoje problemy

    Plazm. Samsung PS50Q7HD, uszk. zasil. i YSUS IPM STK795-519C

    0
  • #7 24 Lis 2010 23:22
    rudzik6
    Poziom 14  

    Dziękuje serdecznie, już doszedłem wczesniej jak ten transformator jest zbudowany. Rzeczywiście to taki schemat jak podałeś. A doszedlem do tego jak KOMPLETNY IDIOTA ;)
    Nie wiem, jak mierzyłem ten transformator na płytce a potem po wylutowaniu, stwierdziłem że jest padniety wtórny, jedynie pierwotne sprawne. Więc zaczełem odwijać uzwojenie, jakie było moje zdziwienie kiedy okazało się, że jest sprawne a do tego połaczone w innym miejscu, wtedy zrozumiałem, że sa trzy uzwojenia, jedno pierwotne i dwa napędzające bramki odzielne. Zmierzyłem po drugiej stronie..szok jest przejscie. Okazało się, że chyba mi coś nie kontaktowało. Uzwojenia mają wszystkie po ok. 1,1mH.
    Ale byłem zły na siebie, że popsułem dobry transformator. Jednak wczesniej uważając jego uszkodzenie postanowiłem go naprawić bez rozbierania rdzenie, jedynie przewlekajac drucik nawojowy 0,2mm. Nie liczyłem ilości zwoi, nawinięte było ładnie zwój koło zwoju. To co teraz pisze może sie komuś przydać do naprawy w przyszłości takich sklejonych transformatorów. Troche upierdliwe...ale może być skuteczne i nie musimy nic gotować ;)
    Odwinełem wierzchnie uzwojenie i zmierzyłem długośc drutu. Po stwierdzeniu mojej głupoty, po chwili załamania, postanowiłem jednak nawinac nowy drut, ale miałem trochę cieńszy, 0,18mm, no ale co tam, dałem trochę dłuższy. Przylutowałem poczatek (należy zwrócic uwagę aby uzwojenie było w tym samym kierunku co stare, bo byc może okaże się, że odwróci w fazie sterowanie bramki) . Nawijanie przewlekane przez rdzeń nie jest takie straszne, długośc drucika to ok 80cm. Przewlekamy raz koło razu, staramy się nie robić oczek. Poprzednie uzwojenie było jednowarstwowe na całej długości karkasa. Tak też nawinełem, zmierzyłem indukcyjnosc, odwinełem 3 zwoje tak aby dopasować do symetrycznego drugiego uzwojenia wtórnego (udało mi się praktycznie dokładnie 1,1mH). Ten transformatorek to maleństwo kostka ok 1cm3. Zakończyłem, okleiłem, wlutowałem. Zobaczymy jutro, dzisiaj już za późno. Tranzystory kupiłem W29NK50Z.
    Jutro odpalę...liczę , że będzie dobrze, mam nadzieje, że ten transformatorek bedzie OK.

    Do jutra

    Wiesiek

    0
  • #8 27 Lis 2010 22:04
    rudzik6
    Poziom 14  

    Zasilacz naprawiony. Po wlutowaniu transformatorka i tranzystorów co prawda dalej przekaźnik klapał, ale jak okazało się uszkodzenie jest dalej w module Y-main. Po odłaczeniu wtyku zasilajacego ten moduł z zasilacza, telewizor daje się włączyć z trybu standby i pojawia się dźwiek włączenia-muzyczka. Brak jednak obrazu i dźwięku. Napięcia z zasilacza prawidłowe. Na co zwrócić uwagę w Y-main?


    Pozdrawiam

    Wiesiek

    Dodano po 1 [godziny] 5 [minuty]:

    Wyjełem płytę Y-main symbol LJ92-01275A BN96-03091A LJ41-03078A ,
    widac , ktoś juz grzebał, servis gwarancyjny?? Ale taki wielki scalak pod radiatorem wymieniany, ale jakość roboty to rzeźnik, tak to jest jak nie ma dobrej wylutowywarki, posmarkane cyną, może jakis zimny lut lub zwarcia?

    Plazm. Samsung PS50Q7HD, uszk. zasil. i YSUS IPM STK795-519C Plazm. Samsung PS50Q7HD, uszk. zasil. i YSUS IPM STK795-519C Plazm. Samsung PS50Q7HD, uszk. zasil. i YSUS IPM STK795-519C

    Ma może ktos taki scalak do sprzedania? Może jest w innych modułach?

    Dodano po 1 [godziny] 24 [minuty]:

    Vss kompletnie zwarte do masy, ciekawe, że bezpiecznik sprawny a siedzi 10A zamiast 6,3A . Oj ktos tu nieźle grzebał. Co to może zwierać? Te trzy wiekie kondensatory? Scalak? na płytce optycznie wszystko w ładnym stanie.
    Druk chyba wielowarstwowy, nie można za dobrze dojść po ścieżkach bez schematu. Vss chyba poprowadzone w wewnętrznej warstwie płytki.
    Kondensatory wklejone silikonem, ciężko wylutować. Co jeszcze może zwierać?

    0
  • #9 27 Lis 2010 22:18
    mirex
    Poziom 43  

    Pytaj - https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1818116.html
    To nie serwis gwarancyjny - oni wymieniają cały moduł.
    Sprawdź czy ten spaprany ma zwarcia. Drugi jest identyczny, więc masz porównanie. Wyjmij go, jak masz czym, pooglądaj dokładnie ścieżki. Co ten kabelek tam robi?

    Sądzę, że lepiej by było pozostać przy popularniejszej nazwie modułu - Y-SUS, (YSUS).

    Zwiera ci właśnie hybryda, albo obie.

    0
  • #10 27 Lis 2010 22:37
    rudzik6
    Poziom 14  

    Mogę oba wylutować, mam sprzęt. Ale boję się, że ten wymieniany to już druk się rozpadnie. Kabelek widoczy na zdjęciu, to naprawa urwanej scieżki ;)
    Czyli zakładamy, że to zwierają hybrydy....

    0
  • #11 27 Lis 2010 23:01
    mirex
    Poziom 43  

    Właściwie ... nie ma co zakładać. Masz 0.01% szans, że to co innego.

    Nie masz innego wyjścia. Moduły u nas niedostępne praktycznie - czyli albo się uda je wyjąc bez szwanku dla druku, albo na złom lub do poczekalni, aż może coś się kiedyś trafi.

    A po drodze (żeby wylutować) tam chyba nic nie ma od bezpiecznika do hybrydy, ale sprawdź dla świętego spokoju.

    0
  • #12 27 Lis 2010 23:17
    rudzik6
    Poziom 14  

    A czy takie hybrydy są w innych plazmach? Może mnieszych? W końcu gdzieś ten poprzedni elektronik coś wygrzebał. To samo chyba jest w Z-sus? Może znajdę ten moduł. Najwyżej poczekam. Nikt mnie nie pogania , jedynie żona, bo telewizor naprawiam w salonie ;)

    0
  • Pomocny post
    #13 27 Lis 2010 23:44
    mirex
    Poziom 43  

    Dałem Ci link do przykładowego tematu - napisz do Piotrka2006 na PW, czy na email i zapytaj czy coś ma lub może mieć.
    Osobiście nigdy nie wymieniałem hybrydy w 50".

    0
  • #14 01 Gru 2010 00:17
    rudzik6
    Poziom 14  

    Po długim męczeniu hybrydy odsysaczami-zolutowywarkami, które nic nie dały (za duże powierzchnie scieżek drukowanych) , zastosowałem kawałek płaskownika miedzianego grubości 3mm i szerokości całego rzędu nóżek hybrydy, wypiłowałem z niego rodzaj grota do lutownicy, zadaiałał rewelacyjnie, co prawda lutownica pod ok 36V rozgrzana do czerwoności. Należy tylko wszystkie nogi zalać-połaczyć cyną. Po wylutowaniu zwarcie znikneło, wybór hybrydy okazał sie tafny. Zwarcia są na nogach hybrydy. To jest układ o symbolu STK795-519C. Czy powinienem na coś jeszcze zwrócic uwagę? Czy zamawiać tę hybrydę i bawic sie dalej, czy za jakiś czas padnie znowu? Druga hybryda była juz wymieniana, polutowana okropnie, rozumiem, że cięzko było wylutować, ale wlutować można już było staranniej, nie wiadomo jak długo pociagnie, takie luty to zwarcia itp. ryzyko.
    Telewizor jest dla mnie, więc chyba moge zaryzykować dalszą zabawę....?

    Plazm. Samsung PS50Q7HD, uszk. zasil. i YSUS IPM STK795-519C


    Pozdrawiam

    Wiesiek

    0
  • #15 02 Gru 2010 01:07
    rudzik6
    Poziom 14  

    Kupiłem hybrydę na ebay, zapłacone, człowiek w USA pisze, że trzeba poczekać dwa tygodnie. Może do Świąt naprawię telewizor, ale pewnie jak już wyczytałem trochę na forum, bedzie kolejne uszkodzenie ;) I tak doczekam DVB-T w Olsztynie ;). Na razie żona marudzi, że telewizor stoi rozebrany w salonie a częsci na parapecie, małe szanse aby jeszcze poczekała, trzeba na razie odstawić gdzieś do innego pokoju, bo jeszcze trochę a znajdę sie razem z telewizorem na mrozie;). Tak więc temat będę wznawiał po dotarciu scalaczka.


    Wiesiek

    0
  • #16 31 Gru 2010 09:14
    rudzik6
    Poziom 14  

    Witam, w końcu scalak dotarł z USA. Na co powinienem zwrócić uwagę jeszcze w tym module przed wlutowaniem i po wlutowaniu scalaka?

    0
  • #17 13 Sty 2011 21:14
    rudzik6
    Poziom 14  

    Tak więc hybryda wlutowana, płytka YSUS starannie przejrzana, poprawione w miarę możliwości luty poprzednio wymienianej hybrydy. radiatory posmarowane nową pastą przewodzącą ciepło. Całość zamontowana do telewizora. Po odpaleniu telewizor startuje ale brak obrazu. Nic nie śmierdzi, nic się nie przegrzewa, słychać leciutkie buczenie przy YSUS i XSUS (chyba prawidłowo). Telewizor wchodzi w tryb standby i daje sie włączyć, wydaje przy tym dźwięk coś jak start windowsa ;) Daje sie również wyłaczyć i tez sygnalizuje to dźwiekiem. Pilot działa. Na płytce LJ41-03703A jedna LED2000 świeci ciągłym światłem, LED 2001 wyłaczona, LED2002 miga ok 1s.
    Pomierzone wszystkie napiecia, wszystkie są OK, z małą tolerancją, jeszcze nie regulowałem. Radiatory na YSUS zimne, trochę cieplejsze..prawie nieodczuwalnie radiatory na XSUS.
    Dla przypomnienia na matrycy nalepka:
    Va 65V , Vsc -185V, Vs 198V, Ve 110V, Vset 190V.

    Zasilacz główny :
    - punkt VA-TP 64,7V
    Na złączu CN809 (wychodzi do zasilacza mniejszego)
    - Vs 197,6V
    - Va 64,7V
    - Vg 15,1V
    - D5,3 5,3V

    Na złaczu CN810 napięcia prawidłowe :
    - STB 5V, Vs-on 3,2V, PS-ON 0,4V, D5,3 5,2V

    Na złaczu CN803 też prawidłowe, są tam 18V, 11,9V, 6,4V

    Wygląda, że wszystkie napiecia OK.


    Zasilacz mniejszy- pomocniczy (LJ44-0044105A), również wygląda na prawidłowe.
    Punkty pomiarowe:
    Va 64,7V, Vset 192,1V, Vscan -187,8V, Ve 111,6V
    Na złaczu do Xsus 5,3V, Vg 15,1V, Ve 111,6V, Vs 197,6V
    Na złaczu do Ysus 5,3V, 15,1V, -192V, -187,8V, 197,5V
    Na złaczu do dolnych driverów? 64,7V 5,3V

    Na module xsus są wszystkie napięcia na złaczu od zasilacza i po wszystkich bezpiecznikach. Tak samo na module Ysus.

    Na module Ysus jest za hybrydami taki rząd tranzystorów, na ich nogach napięcie waha się od -88V do 106V około, to samo jest na złaczach do ydriverów.
    oscyloskopu nie odpalałem jeszcze, sa jakieś punkty pomiarowe na driverach Y. Mozna coś tam zobaczyc na oscyloskopie?

    Podejrzewam, że jednak Ysus nie działa. mam watpliwości co do tej wcześniej wymienianej hybrydy....

    Może jakaś pomoc? Brak schematu niestety.
    Co oznaczają te diody świecocą LED2000-2002?


    Pozdrawiam


    Wiesiek

    0
  • #18 13 Sty 2011 21:36
    lisek
    Spec od monitorów

    Przeczytaj https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic901125.html
    W UK dla tego szkło sprzedaja kit:

    Cytat:
    kit ysus complet ( 2 Y-buffer + Y-main + X-main)


    Miganie ledów w S. nic nie znaczy o rodz. uszkodzenie (to nie Sony czy Panas)
    Sprawdz tranzystory polowe na Y.


    __________________________________________________
    Logic Main, Logic BoardPart Number-LJ92-01371A,
    -PCB Number-LJ41-03703A, PBA Number-LJ92-01371A
    dla szkłą S50HW-YB01: np. 50PF9631/10 (chassis BJ3.0EPA) . Ref.: LJ92-01371A. Scalaki: SPS-HI02 LJ13-01288A, EM6A9320B1-5MG.

    0
  • #19 13 Sty 2011 22:43
    rudzik6
    Poziom 14  

    Które tranzystory, ten cały rządek? Właściwie wszystkie sprawdzałem omomierzem, wydaja się dobre.
    Wyczytałem, że ta migająca dioda oznacza, że moduł logiki pracuje poprawnie.

    Dzięki za uwagi, może jeszcze jakies pomysły? Chyba kupię cały moduł ysus...
    Bo nie opłaca mi sie chyba kupować drugiej hybrydy ( ta poprzednio wymieniana była jakos dziwnie zlutowana, dwie nogi zlutowane razem, a nie powinny. Podejrzewam, że to wcale nie pracowało poprawnie) . Może rzeczywiście zacznę wylutowywać elementy ysus i sprawdzać. Własciwie nic do stracenia.
    Może ktoś ma schemat innego ysus z hybrydami, zapoznałbym się może jak to wogóle działa? Na płytkach górnych i dolnych ybuforów są jakies punkty pomiarowe, oscyloskop?? Cos tam powinno być?

    0
  • #20 14 Sty 2011 07:33
    lisek
    Spec od monitorów

    Może

    Plazm. Samsung PS50Q7HD, uszk. zasil. i YSUS IPM STK795-519C

    Ysus składa się z dwóch kanałów ,które obsługują symetryczne i nie symetryczne cz.linii obrazu kreślone na ekranie (połówkiobrazu)
    Jeden z kanałów jak na rys./ drugi identyczny

    Plazm. Samsung PS50Q7HD, uszk. zasil. i YSUS IPM STK795-519C



    p.s
    Potem wrzuce training-manual dla plasmy co prawda LG ,ale idea działania ta sama tylko (inne nazwy modułów)

    Wrzuciłem pod
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=9003329#9003329

    Miłej lektury.
    Powodzenia w naprawie.

    0
  • #22 27 Mar 2011 18:59
    rudzik6
    Poziom 14  

    Kupiłem kompletny moduł Y-SUS, sprzedawca zapewnia, ze sprawny, tak też wygląda. Jednak po wstawieniu do telewizora zachowuje sie dokładnie jak z modułem naprawionym przeze mnie, co opisałem powyżej. Dalej wszystkie napiecia sa ok. Telewizor włacza się z dżwiękiem typu start windows ;) Ale kompletny brak obrazu i dżwieku. Nie pojawia sie menu telewizora. Co to może jeszcze być? Y-buffer low i up? Jak to sprawdzić, poodpinac tasmy?

    Pozdrawiam

    Wiesiek

    0
  • #23 28 Mar 2011 11:36
    rudzik6
    Poziom 14  

    Taśmy poodpinałem, najpierw z górnego , potem z dolnego ybuffora. Żadnych zmian.

    0
  • #24 06 Maj 2011 15:36
    AN36XA
    Poziom 1  

    Check zener smd diodes ZD5018-ZD5022 on Y-SUS board

    0
  Szukaj w 5mln produktów