Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Połączenie konsoli DJ-a z mikserem studyjnym Pilne

dj-kopol 24 Nov 2010 01:59 2538 10
    dj-kopol
    Level 9  
    Witam po przeszukaniu sieci nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi na moje pytanie dlatego postanawiam tutaj odnieść się z moim problemem. W najbliższą sobotę mam zagrać imprezę na której ma być dodatkowo karaoke, 4 mikrofony mają być wpięte w mixer studyjny tudzież estradowy który jest na miejscu imprezy (tyle zdołałem dowiedzieć się od organizatora nie jest mi znany model tego miksera) Moim zadaniem jest połączenie mojej konsoli (mixer Pioneer Djm 400)z wyżej wymienionym mikserem. Pytanie brzmi w który mixer skierować sygnał z końcówek mocy i jak najlepiej połączyć go z drugim. W jakie kable się ubezpieczyć?? Z góry dziękuję za szybką i pomocną odpowiedz..
    adambyw
    Moderator of Acoustics
    Jeżeli mikser tam na miejscu nie jest bardzo zabytkowy, to będziesz potrzebował kabli RCA -> Jack TS 6,5mm żeby podłączyć twój mikser do tamtego.

Moim zdaniem najlepiej będzie podłączyć do tamtego miksera końcówki mocy.
    dj-kopol
    Level 9  
    Czyli masz na myśli kabel 2 x RCA -> 1 duży jack mono? A do wprowadzenia sygnału z końcówek w ten studyjny mikser jaki był by potrzebny kabel? Bo mam ten z którego korzystam zazwyczaj 2x RCA na 2 x duże jacki. Mam też kabelek 2 duże jacki mono na 1 Jack stereo , myślałem żeby go wykorzystać wychodząc tymi dwoma Jackami z końcówki mocy, wejść w mikser studyjny (tyle że tego stereo trzeba było by chyba przerobić na mono??) a z niego wyjść na mój mikser kablem 1x JACK na 2 RCA. Jeśli to złe rozwiązanie to proszę o skorygowanie moich błędów. Proszę jeszcze o podpowiedz jakich opisów szukać przy wejściach i wyjściach na ów mikserze.
    Kwaczor

VIP Meritorious for electroda.pl
    Po kolei.

Jeżeli tam na miejscu jest gotowe nagłośnienie wraz z mikserem, to twoim zadaniem będzie tylko i wyłącznie wpięcie się w wejście stereo tamtego miksera (jeżeli nie ma takiego wejścia to zajmiesz 2 kanały mono). Na 95% będą tam wejścia TRS lub TS (duży jack stereo lub mono).

Dalej powinno już działać, bo pewnie tamten mikser jest podłączony do nagłośnienia.

Jeżeli nie jest, to lepiej tamten mikser połączyć z końcówkami mocy. Tu już ci nie powiemy jakimi kablami dokładnie, bo musiałbyś podać model miksera i wzmacniacza. Będą to kable symetryczne TRS lub XLR, albo jakieś ich kombinacje.
    dj-kopol
    Level 9  
    Udało mi sie zdobyć model miksera SOUND CRAFT SPIRIT SX - 12 Kanałowy, proszę o instrukcje gdzie się wpiąć

Dodano po 13 [minuty]:

Połączenie konsoli DJ-a z mikserem studyjnym Pilne
    dj-kopol
    Level 9  
    Ok super wielkie dzięki adambyw a możesz mnie jeszcze nakierować jakich opisów tam szukać przy wejściach??