Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podtrzymanie ustawień Microlab Solo

marbik66 24 Nov 2010 08:02 1190 2
    marbik66
    Level 2  
    Witam, chciałem zmodyfikować płytkę przedwzmacniacza. Chodzi mi o podtrzymanie ustawień equalizera po zaniku napięcia. Poniżej link do schematu przedwzmacniacza, not katalogowych układów nie mogę znaleźć.
    Schemat przedwzmacniacza
    Podobny układ przedwzmacniacza: Układ przedwzmacniacza - podobny
    Pomysł nr 1
    Wstawić bateryjkę 4,5v z diodą na zasilanie nsr2251. Wtedy przy włączonym zasilaniu sieciowym układ pobierze z zasilacza większe napięcie 5v a po zaniku z baterii 4,5v , bateria zabezpieczona przed napięciem zasilacza diodą. Tylko nie wiem czy nsr nie pobiera zbyt dużo prądu.
    Pomysł nr 2
    Wpiąć układ pamięciowy w magistralę i2c między Przedwzmacniacz a nsr 2251. Ale chyba tak się nie da bo nie mam możliwości ingerencji w oprogramowanie nsr 2251.
    Proszę o podpowiedź ?
    Artur k.
    Admin of Audio group
    Ciężka sprawa, nie wiadomo co to za procesor...

Generalnie tego typu układy powinny mieć już w oprogramowaniu przewidziane zapisywanie ustawień, jeśli ktoś tego nie przewidział, to albo odwalił fuszerkę, albo się nie da w prosty sposób.

Przenoszę do działu, gdzie ludzie mają lepszą głowę do kombinowania :)
    mkpl
    Level 37  
    Komunikacja Procesor - Audioprocesor następuje tylko przy ustawianiu jak i włączaniu sprzętu. Jeśli chcesz już podtrzymywać to i procesor audio i procesor sterujący.
    Jeśli podtrzymasz sam sterujący to audio się zresetuje i nie będzie pracował a procesor sterujący nic do niego nie wyśle bo będzie myślał że wszystko jest włączone. Jak podtrzymasz sam audioprocesor to przy ponownym podaniu zasilania sterujący wyśle mu domyślne ustawienia i też lipa.

Musisz zasilić U2 i U3 ale przez diody tak aby prąd się nie cofał i nie zasilał reszty układu (np tych operacyjnych bo bez ujemnego będą miały dodatnie na wyjściu co jeszcze bardziej obciąży zasilanie z baterii)

Generalnie bateria 9V na 24 nogę u2 i na nogę u3 przez 78l05. Kwestia tego ile prądu te scalaki będą pobierać