logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Informacje o generatorach do pracy dyplomowej - poszukuję materiałów

Siw-y 02 Paź 2004 21:03 1638 11
REKLAMA
  • #1 888087
    Siw-y
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Witam!
    Mam za zadanie napisać prace na temat generatorów i bardzo potrzebuje informacji na ten temat.

Z góry dziękuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 888226
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Masz bardzo wdzięczny temat, pisałem właśnie kiedyś taki temat na ponad 60 stron i do tego jeszcze był wykonany generator ze stopniem mocy. Wszystko brałem z książek, na temat generatorów jest bardzo dużo i nie powinieneś mieć z tymi materiałami w ogóle żadnych problemów, zajrzyj do takich książek jak: Elektronika część 5, Układy nadawcze i odbiorcze krótkofalowców, Konstrukcje krótkofalarskie dla początkujących, Konstrukcje krótkofalarskie dla zaawansowanych, Radio elektronika dla praktyków, Elektronika wydanie szkolne i pedagogiczne, tego jeszcze znajdziesz o wiele więcej. Robisz samą teorię, czy masz coś konkretnego wykonać?
    Pozdrawiam
  • #5 888395
    Siw-y
    Poziom 15  
    janek11389 napisał:
    Witam! Masz bardzo wdzięczny temat, pisałem właśnie kiedyś taki temat na ponad 60 stron...

Moja praca ma dotyczyć podstawowych układów tj. mostek viena czy colpittsa a nie całych urządzeń.
    Główny problem polega na tym, że niewiem jak zacząć a jak to w każdej pracy przydałby się jakiś wstęp.
  • #6 888682
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Zgadza się, zazwyczaj najtrudniej jest napisać ten wstęp, na początek musiałbyś omówić budowę i działanie grnratorów i rezonansów. Cała ta praca była zgrana na płytę, zapytam syna czy jeszcze to ma, to bym Ci podesłał tą część teoretyczna, ale jak jeszcze będzie, bowiem to już minęło 4 lata, wyślij mi swojego mej la na skrzynkę, jak płyta jeszcze będzie, to materiały będziesz miał, może coś sobie z tego wybierzesz, ale jak jej już nie będzie, no to trudno.
    pozdrawiam
  • #7 892887
    Siw-y
    Poziom 15  
    Czy miałby ktoś teorię na temat generatorów przebiegu prostokątnago i róznego rodzaju impulsów. Jak do tej pory znalazłem tylko sprawozdania, które praktycznie niczego nie zawierają.
  • REKLAMA
  • #8 1104690
    Siw-y
    Poziom 15  
    Proszę o jeszcze jedną, małą pomoc.
    Czy jest ktoś w stanie podać mi podstawowe parametry generatorów wraz z ich krótkim opisem.
    Będę bardzo wdzięczny
  • #9 1106318
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 691
    Wstęp - jak sama "nazwa" wskazuje pisze się na końcu (dostosowując go do tego co napisaliśmy).

Zajmij się najpierw strona merytoryczną - typy generatorów (można dodać rys historyczny - większość rozwiązań łączy się z nazwiskami), stosowane rozwiązania, warunki generacji, itp).
  • #10 1106330
    Siw-y
    Poziom 15  
    Wstęp i teorię na temat generatorów sinusoidy juz mam zaliczoną. teraz chce napisac coś o gen. prostokąta i odulnie o gen. impulsów, oraz jakieś parametry dotyczące ich wszystkich.
  • REKLAMA
  • #11 1107927
    ADAXX
    Poziom 13  
    Ocena: 23
    Moze cos Ci sie przyda
    Załączniki:
    • generator_impulsow.pdf (252.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • pseudolosowy_cyfra.pdf (176.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • generator_dlapocz.pdf (207.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • gen_mcz.pdf (160.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • generator_sinus_wiena.pdf (58.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 14427069
    Siw-y
    Poziom 15  
    Pomogło, kilka książek również.
    Praca dawno zaliczona na 5 :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania materiałów do pracy dyplomowej na temat generatorów sygnałów, ze szczególnym uwzględnieniem podstawowych układów takich jak mostek Wiena i generator Colpittsa. Poruszono kwestie trudności z rozpoczęciem pracy, zwłaszcza napisania wstępu, który powinien obejmować omówienie budowy, działania generatorów oraz zjawisk rezonansowych. Zasugerowano literaturę specjalistyczną, m.in. „Elektronika część 5”, „Układy nadawcze i odbiorcze krótkofalowców”, „Konstrukcje krótkofalarskie dla początkujących i zaawansowanych”, „Radio elektronika dla praktyków” oraz wydania szkolne i pedagogiczne z zakresu elektroniki. Poruszono także temat generatorów przebiegu prostokątnego i impulsów, z prośbą o podstawowe parametry tych generatorów wraz z krótkim opisem. Wskazano, że wstęp do pracy najlepiej napisać po opracowaniu części merytorycznej, obejmującej typy generatorów, historię rozwiązań oraz warunki generacji sygnałów. W efekcie autor pracy uzyskał pomoc i materiały, które pozwoliły mu zaliczyć pracę na ocenę bardzo dobrą.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA