Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Radio z OPLA - SC202 : budowa LINE IN krok po kroku

antarion 25 Nov 2010 15:59 7417 2
  • Witam wszystkich,

Przepraszam, że się rozpisuję ale przy okazji może się to przydać innym jak by się chcieli w to bawić. Niestety model SC202 różni się od modelu CAR 400, do którego już są gotowe instrukcje jak podłączyć się z mp3, a pewnie duża rzesza zapaleńców z oplem posiada takie radio.

Od wczoraj zawziąłem się i zacząłem tworzyć LINE IN w starym radiu Blaupunkt SC202 w starym Oplu Astrze 1.6Si. Oryginalne głośniki i radio dają dźwięk całkiem dobrej jakości, więc za nie wielkie pieniądze można sobie sprzęt nieco udoskonalić wyrzucając do śmieci adapter kasetowy i zrobić po ludzku wejście line in. Co do opcji z transmiterem fm to posiadam mp3 pentagram vanquish volt i powiem, że po odpowiednim ustawieniu korektora można uzyskać dobry dźwięk, chociaż tak czy siak sygnał z transmitera fm nie przenosi za dobrze niskich tonów, i pasmo jest zbliżone do tego jaki przenosi np. mikrofon w laptopie. Ale do rzeczy:
    W radiu mamy dwa układy scalone TDA 2005, które dają nam na wyściu 4x20W. Na dzień dobry spróbowałem najpierw odlutować silniczek z magnetofonu i zostawić na stałe adapter kasetowy. Niestety to problemu nie rozwiązało bo silnik uruchamia mechanizm zakleszczenia głowicy na kasecie i tym samym rozłączenie dwóch styczników, które załączają magnetofon i rozłączają radio. Spróbowałem zatem wlutować silniczek z powrotem: i tu zaskoczenie - na silniczku jest dioda (podejrzewam, że albo impulsowa albo zenera) i ku mojemu zaskoczeniu się upaliła Smile moja lutownica transformatorowa to istny destruktor. Archiwum XQuestion
    Zatem walczę dalej - zdenerwowałem się i wymontowałem cały mechanizm kasetowy wraz z silnikiem. Od dwóch styczników poprowadziłem przewody i podłączyłem je do przełącznika dwu-pozycyjnego, którego musiałem dołączyć osobno. Dzięki niemu mam teraz możliwość w prosty sposób załączać radio albo magnetofon - którego już nie ma Smile Na wyświetlaczu oczywiście ukarze się odpowiednio częstotliwość radia albo napis CAS.
    I teraz tak - od głowicy przewód ekranowany biegnie do płytki a na niej do układu scalonego 4558. Czy ktoś z was ma pomysł jak się w niego wlutować bo rozumiem, że jest to układ wzmacniacza głowicy i jeżeli podłączymy się przed niego to mamy znacznie lepszy i mniej zanieczyszczony sygnał. Bawiliście się tym układzikiem kiedyś ?
    Pozdrawiam.

---------------------------------------------------------------------------
    Właśnie ktoś bezczelnie wyrzucił ten temat do kosza z uwagi na źle dodane zdjęcia. Ktoś ciężko zarabia pieniądze wysyła smsy na jakieś głupie punkty żeby dodać zdjęcia, chce pomóc innym a tu proszę. chamstwo i tyle. Oddajcie moje 1,22zł, Polska paranoja dosłownie. Wybaczcie że wogóle piszę na tym forum.
    ---------------------------------------------------------------------------

Dodano po 1 [godziny] 40 [minuty]:

Witam ponownie,

Podsumowując temat: krok po kroku oto mój przepis na "ciacho radiowe". Podejrzewam, że przepis jest na tyle uniwersalny ze zadziała też w innych radiach.

1. Usuwamy wszystkie mechaniczne bebechy z radia. W przypadku SC202 są cztery czarne śrubki plus 2 śrubki na osłonce z tyłu.

2. Odcinamy wszystkie przewody od styczników - a były to 2 pary szarych przewodów. Dodatkowo 2 przewody od silniczka odcinamy i owijamy izolacją bo nie będą potrzebne. Chyba że przewód masowy...

3. Odlutowujemy również czarny ekranowany przewodzik od głowicy od płyty. Możemy go później np. wykorzystać do doprowadzenia wyjścia LINE IN na zewnątrz radia.

4. Montujemy w radiu ( np. w miejscu byłych guzików przewijania kasety ) przełącznik dwupozycyjny dwuparowy (czyli 4 pinowy) dolutowując do niego szare pary przewodów odciętych od styczników. Dzięki temu mamy teraz przełącznik trybów RADIO i CAS.

5. Następnie musimy wlutować przewód audio do wzmacniacza 4558 którego schemat znajduje się np. tutaj : http://www.nxp.com/documents/data_sheet/NE_SA4558.pdf
    Lewy kanał do do pinu 1 prawy do pinu 7 i co najważniejsze : ODCINAMY 8 PIN ODPOWIEDZIALNY ZA NAPIĘCIE ZASILAJĄCE !!!. Dzięki temu wasza mp3 będzie dalej działała i nie ulegnie uszkodzeniu. Układ nie może być zasilany innymi słowy !!!!! Dobrym sposobem jest przecięcie ścieżki.
    Na szczęście u mnie mp3 się tylko zawiesiła i przy resecie wszystko gra :)
    No i ekran lutujemy do masy, np. tej pozostałej od silniczka lub do obudowy.

6. Wykonujemy zabiegi kosmetyczne, żeby radio nie straszyło i cieszymy się dźwiękiem znacznie lepszym od gówn. adaptera kasetowego ,gdzie w tle słychać chodzący silniczek. Tutaj mamy od 0% głośności na mp3 do 100% sygnał całkowicie wolny od szumów. U mnie wszystko gra.

Pamiętajcie tylko o ekranowanym przewodzie.

Zdjęć nie umieszczam. [Dlaczego ? - nie problem wstawić je chyba poprawnie - damiancz]

Pozdrawiam.

Antarion:?::?::?:
    About Author
    antarion
    Level 11  
    antarion wrote 52 posts with rating 2. Live in city Łódź. Been with us since 2003 year.
    pipałosia
    Level 27  
    Nie ma się co obrażać tylko wkleić zdjęcia tak jak należy i tyle, wiadomo że się mogą przydać.
    antarion
    Level 11  
    Witam.

Dodaję zdjęcia:

Radio z OPLA - SC202 : budowa LINE IN krok po kroku Radio z OPLA - SC202 : budowa LINE IN krok po kroku Radio z OPLA - SC202 : budowa LINE IN krok po kroku Radio z OPLA - SC202 : budowa LINE IN krok po kroku Radio z OPLA - SC202 : budowa LINE IN krok po kroku
    Radio z OPLA - SC202 : budowa LINE IN krok po kroku Radio z OPLA - SC202 : budowa LINE IN krok po kroku Radio z OPLA - SC202 : budowa LINE IN krok po kroku Radio z OPLA - SC202 : budowa LINE IN krok po kroku Radio z OPLA - SC202 : budowa LINE IN krok po kroku

Pozdrawiam

Dodano po 6 [minuty]:

Aha. Jeszcze jedno, pokazujące w jaki sposób wlutowałem przewody do wzmacniacza 4558. Trzeba pamiętać o odcięciu ścieżki napięciowej. Ja ją przeciąłem.

Radio z OPLA - SC202 : budowa LINE IN krok po kroku

Dodano po 2 [minuty]:

Oczywiście te przewody to lewy i prawy kanał. Masa została przylutowana do najbliższego krańca obudowy, która była dodatkowo przylutowana do płytki.