Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

excel VBA - zapisanie danych do innego pliku

muchajarek 25 Nov 2010 20:42 9472 6
    muchajarek
    Level 10  
    Witam. Potrzebuje porady. Mam w folderze kilka plików excela o nazwach np. "jeden" "dwa" itp. W pliku "roboczym" w TextBox1 wpisuje pewne dane i po przycisnięciu przycisku chciałbym aby te dane przeniosły się np. do pliku "jeden" do arkusza "1" do komórki A1. Próbowałem na wiele sposobów między innymi w ten podany poniżej i klapa. Dzięki za pomoc. Bo nie wiem co robię źle.
    Workbook(jeden.xls).Sheets(1).Cells(1, 1) = Me.TextBox1.Value
  • Helpful post
    adamas_nt
    Moderator of Programming
    A czy dana nie ląduje czasem w innym arkuszu niż zakładasz?
    Sheets(1) to arkusz o indeksie jeden. Jeśli "1" to nazwa arkusza, to posługuj się nazwą Sheets("1")
    Poza tym Workbooks("jeden.xls")
    muchajarek
    Level 10  
    Dzięki za pomoc.Wszystko OK. Mam jednak pytanie dodatkowe. Podany poniżej kod pozwala zapisywać dane w pliku "jeden" w arkuszu "1" pod warunkiem, że plik "jeden": jest otwarty. Czy możliwe jest zapisywanie danych jeśli plik nie jest w danej chwili otwarty
    Workbooks("jeden.xls").Sheets("1").Cells(1, 1) = Me.TextBox1.Value
    marcinj12
    Level 40  
    Z tego co mi wiadomo to oprócz zapisu przez ADODB - nie ma takiej możliwości. Musisz go uprzednio otworzyć, choć nie musisz pokazywać:
    Dim xlApp As New Excel.Application
    Set wb = xlApp.Workbooks.Open("c:\dane.xls")
    wb.Worksheets("Arkusz1").Cells(1, 1) = "cośtam"
    wb.Save
    wb.Close
    Set wb = Nothing
    Set xlApp = Nothing

(ze zaminnej xlApp można zrezygnować, jednak wtedy będzie w tle otwierał plik)
    muchajarek
    Level 10  
    dzięki za pomoc. Jednak jak wskazuje nazwa "forum dla początkujacych" ja właśnie jestem bardzo początkujący. Użyłem podanego kodu jednak za każdem razem w drugim wierszu wyskakuje błąd.
    marcinj12
    Level 40  
    muchajarek wrote:
    dzięki za pomoc. Jednak jak wskazuje nazwa "forum dla początkujacych" ja właśnie jestem bardzo początkujący. Użyłem podanego kodu jednak za każdem razem w drugim wierszu wyskakuje błąd.

W drugim wierszu czyli tutaj:
    Set wb = xlApp.Workbooks.Open("c:\dane.xls")
    ? A podajesz właściwą ścieżkę do istniejącego pliku? Jakiej wersji Excela używasz?
    muchajarek
    Level 10  
    TAK, O TEN WIERSZ CHODZI. Używam excel 2003, jeśli o to chodzi. jak mówiłem POCZĄTKUJĄCY

Nie ma potrzeby KRZYCZEĆ !. Proszę się nie denerwować i traktować z szacunkiem innych użytkowników forum! - arnoldziq