Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Citroen Saxo 1.1 nie odpala "check engine"

denwer 26 Nov 2010 11:10 3658 0
  • #1
    denwer
    Level 14  
    Witam.
    Od wczoraj mam problem z Saxo 1.1 na monowtrysku z 1996r. Odpaliłem go i przejechałem z 15km z jednym 1h postojem. Zaparkowałem go i po 8h już nie chciał zapalić. Zaświeciła się kontrolka "check engine". Iskra jest, pompa pompuje ponieważ słyszę ją po przekręceniu kluczyka w stacyjce i śmierdzi paliwem jak kręcę silnikiem. Jego komputer to BOSCH MA3.1. Sprawdziłem czujnik temperatury i wydaje się być sprawny.

    Nie wiem czy to istotne ale od około 1 roku mam problem z ssaniem (raz działa a raz nie). Po kilku wizytach u mechaników, podłączeniach do komputera i stwierdzania że powinno być ok dałem sobie spokój. Odpalałem trzymając nogę na gazie i czekałem aż się silnik rozgrzeje albo do włączenia ssania (wymienione były: czujnik temp., pompa paliwa, silnik krokowy, świece, przewody WN, filtry - bez skutku)

    Wykręciłem świece i są czarne (czyli za dużo paliwa dostawał).

    Z mechaniką samochodową nie mam za wiele wspólnego ale znam się trochę na elektryce i elektronice.
    Nie mam schematów do tego samochodu. nie mam rozpiski pinoutów gniazd.

    Jeśli ktoś ma jakiś pomysł co i jak jeszcze sprawdzić to proszę o pomoc.
    Niestety temat pilny ponieważ auta potrzebuję do pracy.

    Dodano:
    Właśnie próbowaliśmy odpalić go z pychu i co prawda nie udało się ale kontrolka "check engine" przestawała się świecić. Niestety ponowny rozruch silnika z klucza powodował jej zapalanie - może to podsunie znawcom jakąś awarię.
    [30.03.2021, darmowy webinar] Nowoczesna diagnostyka maszyn, monitorowanie i przewidywanie awarii. Zarejestruj się