Witam
Kilka miesięcy temu zgłosili się do mnie moi Przyjaciele zajmujących się zawodowo lutowaniem układów na płytach drukowanych. Problem jaki mi przedstawili polegał na tym, iż bardzo często wysiłek wkładany w proces lutowania układów elektronicznych kończył się poprawką. Statyw jakiego używali produkcji dalekowschodniej zawodził ich w najważniejszym etapie lutowania. Przy poważnym elemencie serwis tracił cztery godziny na powtórkę zabiegu lutowania.
Cel:
Konstrukcja najprostszego i najbardziej precyzyjnego statywu do lutowania układów na płytach drukowanych.

Konstrukcja:
Materiały konstrukcyjne to głównie profile i elementy złączne firmy "item" i "MayTec" , oraz akcesoria "Kipp". Instalacja oswietleniowa Kanlux. Prowadnice i łozyska liniowe, listwa zębata "Archimedes" pozoatałe elementy sam zaprojektowałem i wykonałem. Poniesione koszty na wykonanie statywu to około 3500zł nie wliczając badań i procedury patentowej.

Najważniejsze prostota mocowania:
Operator ma za zadanie zamocowanie specjalnych uchwytów w otwory montażowe płyty. Sam ustala punkty podparcia. Kształt płyty nie ma żadnego znaczenia. Wybiera takie punkty aby uzyskac najlepsze warunki dla pracy i sztywności układu. Uchwyty wsuwa i mocuje w listwach podporowych. Uzbrajanie płyty, montaż, oraz pozycjonowanie względem dyszy lutownicy zajmuje pare sekund. Dodatkowo statyw daje możliwość przejazdu lutownicy w osi "x" co ułatwia bardzo dokładne ułożenie lutowanego elementu na płycie. Następnie przejazd i opuszczenie lutownicy ponad lutowany układ. Mechanizm podnoszenia wspomaga specjalnie dobrana sprężyna która nadaje płynności tej czynności. Z uwagi na tempwraturę dyszy można ją odsunąc ponad specjalną osłonę na wysięgniku.

Wykonałem kilka prototypów, oczywiście wszystkie były testowane w procesie lutowania, aż w końcu złożyłem prawdziwie profesjonalny przyrząd. Całkowicie jest to mój pomysł i moje wykonanie! Kosztowało mnie to wiele godzin pracy, ale dzięki temu serwis uzyskuje blisko 100% prawidłowych wyników lutowania i z całą pewnością 100% poprawnych mocowań - żadnych "przechyłów" ani "ślizgów".

Sposób mocowania płyty drukowanej jest "wynalazkiem" uznanym i chronionym przez Urząd Patentowy w Polsce (i Europie). Nie jestem "fabryką" tworzę różne przyrządy i urządzenia jednostkowe pod konkretne potrzeby klienta. Obserwując inne produkty dostępne na rynku jak i pokazane w internecie stworzyłem Polski Produkt i jestem dumy, iż ten przyrząd pozwala na zamocowanie każdej płyty drukowanej z bardzo dużą dokładnością. Z uwagi na bardzo fajny wynik projektu, zapotrzebowanie rynku i chęć pokazania Polskiej myśli technicznej mogę wykonać kilka dodatkowych statywów nie jest i nie będzie to produkcja seryjna.
.
pozdrawiam
Ku-Słońcu
Cool? Ranking DIY