Witam! odnawiam temat tego pieca. posiadam tak owy z czujnikiem zew tylko, w budynku 1 rodzinnym 200m2, 15cm styropianu, okna 5-komorowe, rekuperacja z odzyskiem ciepla. cała instalacja ma 4 lata. piec grzeje rowniez CWU. liczba mieszkancow 4. srednie spalanie gazu latem udalo mi sie obnizyc do 1,2metra na dobe. cwu 39 st na piecu + male gotowanie i smazenie.. natomiast zima od stycznia do powiedzmy marca mialem na ustawieniach instalatora zuzycie srednie dobowe na poziomie 18,5 metra3.. zaczalem kombinowac z ustawieniami i w tym roku spalanie w w/w okresie spadlo do 16.8m3/ dobe. ustawienia sa takie:
CWU - 39st
temp. projektowa 65st
t dnia 17
t nocy 14
rodzaj obnizenia - zredukowane
ochrona przed zamarzaniem -10st
Wszystkie grzejniki odkrecone na max
program dobowy od 4 do 8 14st, od 16 do 22:00 17st i od 22 do 4:00 14 st.
temp w domu oscyluje w gra. 19-20st.
Ktos ma jakies pomysly/wiedze co mozna zmienic w ustawieniach?
i 2 pytania do specow - jak sie ma ustawienie t dnia/nocy do temp projektowej? moze temp wody w kotle..?
i 2 pytanie: co to sa - do czego sluza - rodzaje obnizenia? obnizenie zew, zredukowane, obn zew.. dzisiaj ustawilem na obn zew. wewnetrze wiem ze dziala na podst czujnika wew, ktorego nie posiadam BFU chyba.. ale co te obnizenia daja? w instrukcji instalatorskiej wyczytalem, ze obnizenie zew, ktore ustawilem, wlacza sie przy zadanej temp ochrony przed zamarzaniem.. jak to dziala i co robi to obnizenie? bo chyba nie obniza parametrow pracy gdy temp spada ponizej - 10 (ust ochrona przed zamarzaniem).... wiem ze zalacza pompe obiegowa na stale.. ale co poza tym? z gory dziekuje za odpowiedzi i propozycje!!