Witam .Posiadam golfa 2 diesel 87r .auto ciężko odpala jak jest zimne ,po 8 godzinach to jest poważny problem z odpaleniem tego auta , odpalam go na zasadzie , podgrzewam świece do momentu zgaśnięcia kontrolki ,a następnie czekam aż przekaźnik się wyłączy ,trwa to do 20 sekund ,po tym czasie auto bardzo ciężko kręci rozrusznikiem i nie odpala co może być przyczyna, obstawiam świece żarowe przynajmiej że ze 2 świece nie grzeją ,brak ładowania akumulatora ,kontrolka nie świeci się więc powinien ładować ,napięcie na zaciskach jest ponad 14v nie wiem jaki prąd płynie na biegu jałowym ,rozrusznik podczas odpalania cofa bendyks ale odpala ,ponadto wymieniłem dzisiaj nagrzewnice ,jest zimno w aucie ,dodam że naruszyłem ta gąbczasta ochronę na kratce w nagrzewnicy ,silnik chodzi równo po odpaleniu ,akumulator jest tymczasowy od malucha roczny nowy 36 ah i ten akumulator kręci bez problemu jak i odpala auto ale już kilka razy był rozładowany przez to kręcenie właśnie,w aucie był zamontowany 50 ah ten wystarczy na odpalenie auta jak jest zimny i to wszystko tylko 1 raz później muszę go ładować .czy może być tak że wszystko jest sprawne w instalacji elektrycznej to znaczy ładowanie ,rozrusznik i świece a do wymiany by był tylko własnie akumulator na jakąś centre tak z 74 ah pytam bo dopiero w poniedziałek będę mógł jechać do elektryka na sprawdzenie instalacji elektrycznej ,pasek klinowy został naciągnięty autem jadę codziennie 10 km w obie strony do pracy i to praktycznie wszystko ,czasem w krótka trasę maks 30 km czy przez ten czas jest w stanie doładować się akumulator ? Jak silnik jest ciepły to nawet i tym akumulatorze 50 ah auto odpala od jednego kręcenia rozrusznikiem nie wiem czy to ma znaczenie ale mam uszkodzona kostkę stacyjki więc odpalam tak jak na filmach he poprzez zwarcie 3 przewodów ,czy to może mieć wpływ na to że bendyks się cofa ,przy nie właściwym styku przewodów .Co może być przyczyną jeśli odpalę auto na małym akumulatorze i chcę zmienić na ten większy samochód gaśnie a nie powinien przecież to diesel dodam że zrobiło się zwarcie na klemach przy odłączaniu akumulatora i auto zgasło ,wiem że jest mały akumulator ale to jest duży wydatek wolałbym żeby elektryk sprawdził całą instalację czy jest dobra to było by wszystko pozdrawiam