Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Laguna I 1.6 16V 2000r po lifcie problem z elektryką

Cocomaroco 28 Nov 2010 21:20 3862 2
  • #1
    Cocomaroco
    Level 2  
    Witam mam problem z moją renią :( otóż wcześniej nie trzymałą mi obrotów szarpała i gasła na zimnym silniku dodam że auto posiada instalke GAZ Stag300 problem z szarpaniem gaśnięciem etc rozwiązałem wyczyściłem przepustnice , silniczek krokowy , wszystkie cewki , skasowane zostały wszystkie błędy z komputera.
    Lecz dzisiaj po obfitych opadach śniegu pojawił się problem zrobiłem jakies 70km i zauważyłem że gdy są włączone światła i samochód jest na luzie zaczynają mu spadać obroty o 300~400 i po dłuższym czasie jak go nie przygazuje chce zgasnąć.
    Z pod maski odrazu można usłyszeć dziwny dzwięk pukania ( do czasu kiedy nie dam mu gazu i obroty nie wejdą na 1000) postanowiłem zrobić test

    włączone światła długie , włączone halogeny , włączone podgrzewanie tylnej szyby , dmuchawa na max + temp na maxa , do tego światła awaryjne i obroty spadają o 400~500.



    Samochód po naprawie rozrządu z pompą wody i rolkami , dodam że nie wymieniłem rolki od alternatora ( mam ją w samochodzie ale mój magik nie miał czasu już ) rozrząd wymieniony miesiąc temu wszystko było dobrze do dziś.
    Dodam że jestem pewien w 100% katalizator jest na Out słychać stukanie pukanie przy ruszaniu z wydechu takie metaliczne już od dawna ale dzisiaj przyjrzałem się jak wygląda wydech na tych wolnych obrotach i słychać jak by się dusiło coś tam. Od kąd kupiłem Renie nie wymieniłem świec , katalizator można usunąć nie trzeba wstawiać nowego , rolkę wymienię ale wątpię żeby to dało jakąś poprawe.
    Może brak masy ? a może wina katalizatora przydusza troszkę .

    Zanim oddam samochód do magika ktory wymieni mi tą rolkę i sam zbada problem wolę sie poradzić.

    Dodam że problem jest tyllko przy włączonych światłach gdy są wyłączone wszystko działa jak powinno.

    Pozdrawiam Adrian.
    Kamery 3D Time of Flight - zastosowania w przemyśle. Darmowe szkolenie 16.12.2021r. g. 10.00 Zarejestruj się
  • #2
    ramzes1410
    Level 11  
    Skoro obroty spadają przy włączeniu świateł znaczy że alternator ma bardzo duże obciążenie...Być może masz jakieś zwarcie w reflektorach???Sprawdź ładowanie bez i pod obciążeniem.
  • #3
    Cocomaroco
    Level 2  
    Dzieje się to tylko na Gazie ogólnie , dziwi mi to stukanie z pod maski gdy samochód spada z obrotów na luzie przy wlączonych światłach.