Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

problem rejestrator>router asmax 1004 g>netia>WAN

misiekxyz 29 Nov 2010 09:31 3980 7
  • #1
    misiekxyz
    Level 9  
    Witam!
    Mam mały problem. Mianowicie.....Chcę podłaczyć rejestrator do routera asmax 1004 g (sieci netia) żeby mieć podgląd przez internet po sieci WAN.
    Poczęści mi się to udało...wykonałem instalacje, częściowo z konfugurowałem router z rejestratorem (mam podgląd po sieci lan), ale nie mogę tego zrobić po WAN.
    Wykonałem następujące czynnośći:
    - w rejestratorze ustawiłem port 8098,
    - w routerze wpisałem ten port i adres IP rejestratora,

    Nawet uruchamiałem funkcje DMZ
    I nic.......Patrzyłerm czy są jakieś blokady..i nic (tak mi się wydaje)

    Nie wiem co z tym fantem zrobić....
    Nie jest to moja pierwsza konfiguracja routera i rejestratora
    Dostałem 2 adresy IP, wew. 192..........a zew. 77..........

    Zastanawia mie jeden fakt: w lokalu gdzie jest router mogłem się z nim połączyć po sieci zew. (77.....) a już w domu (innym miejscu) już nie.....
  • #2
    bogiebog
    Level 43  
    Upewnij się że rejestra ma wpisaną Gateway (domyślna bram), to jest IP routera - bez tego nie będzie komunikacji rejestra z internetem.

    I pokaż ustawienie forward lub DMZ.
  • #3
    hermes-80
    Level 43  
    Musisz podać ustawienia protokołu TCP/IP rejestratora oraz status router, żebyśmy mogli cokolwiek powiedzieć bo na piękne oczy nic nie dostaniesz.
  • #4
    misiekxyz
    Level 9  
    Tak za bardzo to nie pamiętam ponieważ zajmowałem się tym pare dni temu a po zewnętrznym adresie IP routera nie moge sie połączyć....(tzn że IP zew.routera jest prywatne...)

    To co pamiętam:
    Rejestrator:
    - IP rejestratora 192.168.1.1
    - Port 8098
    - Brama: 192.168.1.254... (IP rotera)
    - maska: 255.255.255.0
    - dns 1 (spisałem z routera).

    Jak już wcześniej wspomniałem to po sieci LAN działa bez zarzutu a po WAN nie!

    Router:
    Znalazłem tam taką zakładke " Virtual Serwer", wpisałem tam dane z rejestratora (IP rejestratora, i port który ma być przekierowany). Bez efektu.
    Nawet próbowalem zmieniac porty i IP rejestrarora- I nic

    Następnie przy kolejnej próbie, wszedłem w zadładke DMZ - wpisałem ip rejestratora - i nic

    Szperałem w ustawieniach tego routera, znlazłem taką zakładke "incoming", "outcoming" Do czego to służy?????/Nawet wpisaywałem tam moje porty - I nic

    "Security". Można było tam wpisać IP...(np. mojego rejestratora) albo zostawic puste pole - I nic.

    Nie wiem czy mój post dużo Wam podpowiedział ale tyle co pamiętam z tych ustawień. Jeżeli moja wypowieź jest nie jasna to postaram się w najbliżych dniach wkleić pare zdjęc z ustawień routera.

    Czy netia przydziela IP publiczne czy prywatne...jak można to sprawdzić...

    Z góry dziękuje.
  • #5
    hermes-80
    Level 43  
    Podstawową sprawa jest status routera z WAN inaczej równie dobrze możesz się wybrać do wróżki.
    Wklej screeny z rejestratora i routera :!:
  • #6
    maniaq666
    Level 13  
    witam, wiadomo cos w tej sprawie? udalo sie skonfigurowac? mam identyczny problem... czy netia przypadkiem nie blokuje jakichs portów? na infolinii nic nie potrafili powiedziec poza tym, zeby sobie poszukac na forach :) skonfigurowalem juz kilkaset routerow, a to pierwszy przypadek kiedy nic nie idzie na zewnatrz ani przez wypuszczenie portow ani przez dmz... tak na marginesie mam tez ustawiony dyndns, ale on akurat dziala, tzn. aktualizuje sie IP na dyndns.org, wiec powinno byc ok jak tylko rozwiaze problem wypuszczenia virtual servera... pomyslalem, ze to moze uszkodzony router, ale ogolnie net działa, a widze, ze na forach ludzie tez maja identyczny problem... dzieki z gory za kazda pomocną odpowiedź... pozdro
  • #7
    misiekxyz
    Level 9  
    Na info lini nic Ci nie powiedzą....bo nic nie wiedzą ;(
    Popatrz na tej stronie:
    http://www.pomagam.net/art.php?12,sterowniki+adsl+router+instrukcje

    Sprawdź jak jest ustawiony WAN. Jak już z konfigurujesz router i rejestrator sprawdź podgląd CCTV z innego internetu (miejsca) ponieważ ja miałem taki sam problem, myślałem że źle ustawiam a okazało się to co powyżej.
  • #8
    maniaq666
    Level 13  
    dzięki za linka, jutro bede u klienta to powalcze dalej :) teraz tak podejrzewam, ze moze nie zapisywal ustawien jak zmienialem, a bodajze w tym asmaxie po zmianie czegokolwiek trzeba zawsze robic reboota :? skonfigurowałem mase tych urzadzen i pierwszy raz mam taki dziwny problem, jak sie rozwiaze to zamieszcze tu odpowiedz... pozdro

    p.s. podejrzewam, ze jak zaznacze opcje Fullcone NAT to będzie hulało, teraz na to wpadłem, jutro potwierdze ;)