Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

LCD LG 26LC51 zamrożenie obrazu

Przybylski Walenty 29 Nov 2010 10:04 5455 7
    Przybylski Walenty
    Level 12  
    Witam!
    W odbiorniku LCD 26LC51 f-my LG był uszkodzony blok logiki. Po jego wymianie jest obraz, lecz momentami się zatrzymuje. Dalsza praca odbiornika następuje po przegięciu całego odbiornika. Przeginanie poszczególnych bloków nic nie daje. Pytanie jest takie: czy matryca może powodować zamrożenie(zatrzymanie ) obrazu?
    Może ktoś miał takie uszkodzenie i zechce się podzielić swoimi doświadczeniami?
    Pozdrawiam...
  • Helpful post
    *miko*
    Level 14  
    jezeli chi-mei to tak
  • Helpful post
    arturb77
    Level 17  
    Witam,
    Czy zamrożenie obrazu występuje tylko na tunerze tv czy również na innych złączach? Ten model LG jest dość przewrotny. I co mamy rozumieć "przegięcie całego odbiornika"?
    Pozdrawiam.
  • Helpful post
    satgal
    Level 40  
    Nie tylko matryce CMO ale innych prod też np. Quanta, traci na matrycy któraś ścieżka połączenie do drajwerów wierszy i dlatego nie odświeża obrazu, czyli nie resetuje poprzedniego. Matryca LCD to tak jak pamięć i na ekranie widać poszczególne komórki jej.
    Przybylski Walenty
    Level 12  
    Witam!
    Przez przegięcie odbiornika rozumiem uchwycenie obudowy i lekkie jej skręcenie lub lekkie odgięcie któregoś z rogów(zaznaczam lekkie-jednym paluszkiem). Ponieważ zdjąłem elektronikę z matrycy i ją samą przeginając stwierdziłem w dalszym ciągu zamrażanie obrazu, doszedłem do wniosku, że to matryca powoduje to uszkodzenie, co potwierdzają koledzy na forum. Dziękuję za zainteresowanie i cenne uwagi.
    Pozdrawiam...
    satgal
    Level 40  
    Trzeba zdjąć metalową ramkę z matrycy i w górnym rogu jej jest flexa doprowadzająca do ścieżek idących po szkle połączenia do flex z boku jej szkła. spróbować ją docisnąć może uda się znalezć przyczynę. Kilka postów było na ten temat i sposobów naprawy.
    mbectb
    Level 20  
    Panel masz na 100% ubity to cmo V260B1-L03 typowa usterka 1 fleks od lewej traci kontakt ze szklem matrycy.
    Przybylski Walenty
    Level 12  
    Witam!
    Już po sprawie. Klient odebrał telewizor.
    Pozdrawiam...