Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

vw sharan mam za duże ciśnienie w układzie chłodzenia

pietjanr2 29 Nov 2010 20:48 38809 12
    pietjanr2
    Level 10  
    Witam wszystkich i proszę o pomoc.

Mam wv Sharan 1.9 TDI 110 KM, 1997r.

Mój problem polega na tym że w zbiorniczku wyrównawczym płynu chłodzenia tworzy się duże ciśnienie.
    Wymieniłem termostat i problem został.
    Mechanik kazał wymienić korek, więc to zrobiłem i nadal to samo.
    Wymieniłem też czujnik temperatury w chłodnicy i też nie pomogło.
    Wcześniej wymieniałem rozrząd, pompa wody została ta sama bo miałem na niej najechane dopiero 70 tyś km.
    Zbadałem uszczelkę pod głowicą na stacji diagnostycznej wodnym roztworem i uszczelka w porządku.
    Najbardziej to martwi mnie to że przy jeździe 100-120 km/h rośnie temperatura płynu z 90 stopni do 100-110 i podobnie temp. oleju.
    Przed wymianą czujnika temperatury wyrzucało mi płyn korkiem, lecz po jego wymianie już mi go nie wyrzuca, tyle że martwi mnie ta rosnąca temperatura na zegarze i spore ciśnienie w zbiorniczku wyrównawczym.

CO MOŻE BYĆ PRZYCZYNĄ TAKICH PROBLEMÓW

Jak ktoś może mi pomóc to bardzo proszę bo wyczerpały mi się pomysły :?::?::?:
    wopor
    Level 32  
    Witam, cisnienie w układzie jest na poziomie 1,5 bara, a wentylator ci sie włącza ,niski bieg powinien się włączyc 92-97st, drugi bieg 99-105st, może to twoim zdaniem duże ciśnienie? a jest ok?.
    pietjanr2
    Level 10  
    Mechanik podpinał sharana pod vag-a i wszystko było ok

Dodano po 2 [minuty]:

Wentylator włącza się prawidłowo, a jak mam sprawdzić te ciśnienie czy jest 1,5 bara???

Dodano po 4 [minuty]:

Jak odkręcę korek w zbiorniczku wyrównawczym na zimnym silniku to podnosi mi się poziom płynu z minimum na wysokość pełnego zbiorniczka pod sam korek, czy to normalne? A przy tym coś bulgocze w przewodach.
    dizba
    Level 32  
    Witam
    To jest typowy objaw wypalonej uszczelki albo pękniętej głowicy.
    pietjanr2
    Level 10  
    Jeżeli to uszczelka to czy mogę tak jeździć??
    Bo przy spokojnej jeździe nie łapie temperatury.
    T5
    Admin of Cars group
    pietjanr2 wrote:
    Jeżeli to uszczelka to czy mogę tak jeździć??
    Bo przy spokojnej jeździe nie łapie temperatury.
    Ależ oczywiście że możesz tak jeżdzic aż zajeżdzisz silnik aż coś pęknie i pogruchocze a wtedy zaboli mocno w kieszeni.Teraz będzie o wiele taniej.
    pietjanr2
    Level 10  
    Tyle że test płynnym roztworem nie wskazał na uszkodzoną uszczelkę, samochód moc swoją ma, nie przymula, odpala dobrze, nie kopci.
    A w zbiorniczku jest czysty płyn, nie ma śladów oleju itp.

Więc to chyba nie raczej uszczelka i głowica??
    ogur3k
    Level 33  
    Przecież wie lepiej i tak czy siak będzie z tym jeździć, no bo temperatury nie łapie przy normalnej jeździe :)
    Z takim podejściem to sprzedaj samochód, nie wiem czy obsługa rowera Cię nie przerośnie.
    pietjanr2
    Level 10  
    Podejrzewam, że nie włącza się niski bieg wentylatora, tylko przy zagrzaniu włącza się ten drugi.

Co odpowiada za włączanie się niskiego biegu wentylatora????

Dodano po 1 [minuty]:

Czy może być wadliwy czujnik który znajduje się w przewodzie idącym w górną część chłodnicy??
    majsster
    Level 23  
    Hmm, nie wiem czy w sharanie są zastosowane uszczelki pod tulejami cylindrów ale jeżeli są to chyba trzeba będzie je wymienić, ponieważ przez nie wzrasta ciśnienie układu chlodzenia ;)
    stan2300
    Level 17  
    witam i proponuje sprawdzic droznosc przewodu odpowietrzajacego chlodnice ,jesli jest niedrozny to w chlodnicy powstaje korek powietrzny ,ktory powoduje ze przy zimnym silniku podnosi ci sie poziom w zbiorniczku bo jest powietrze w chlodnicy,cisnienie w ukladzie chlodzenia jest 1at.na tyle jest wyregulowany zawor w korku wlewu plynu ,przy pracujacym silniku odkrec korek i sprawdz czy z przewodu odpowietrzeniowego wyplywa plyn ,jesli wyplywa to powodem wzrostu cisnienia bedzie napewno sprawa przedmuchow kompresji do ukladu chlodzenia
    pietjanr2
    Level 10  
    Witam wszystkich.
    Problem rozwiązany.
    Przyczyna: zapowietrzony układ chłodzenia.
    Skuteczna metoda jego odpowietrzenia:
    -wjechać przodem auta na wzniesienie, tak aby przód auta był wyżej, przy odpalonym silniku odkręcić korek i patrzcie czy od dołu ze zbiorniczka wyrównawczego wylatują duże bąble powietrza. U mnie tak było .
    Dzięki wszystkim za rady.
    Zanim zaczniecie naprawiać uszczelkę pod głowicą sprawdzicie wszystkie proste rzeczy: Korek, czy włącza się wentylator, czy pompa pracuje (czy wpływa na powrocie płyn do zbiorniczka), termostat.

POzdrawiam