Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

grzejnik nie grzeje od połowy w dół instalacja alu-pex

djdjjaro 29 Nov 2010 21:10 16017 14
Automation24.pl
    djdjjaro
    Level 10  
    MAM od 2 miesięcy problem z zasilaniem 2 grzejników na końcu instalacji którą wykonałem na alu-pex--najdalej położone grzejniki grzeją do połowy wysokości-góra gorąca-a dalej już coraz chłodniejsze-dość duża różnica temp--góra paży-a dół ledwo ciepły
    zasilanie włącznie od pieca -1,5 metra 1 cal--stal-potem redukcja na 2x pex20"--pion z którego odchodzą gałęzie pex 16" do najbliższych grzejników-2sztuki
    a następnie do kolejnych 3 zasilam pex20"
    powrót praktycznie cały jak na rysunku pex16"
    pierwszym krokiem aby poprawić przepływ-wg.kilku znajomych "dobrych"hydraulików
    zastąpiłem w 2 grzejnikach 18 żeberkowych zasilanie pexem 16"-na pex 20"
    na rys.już jest zasilanie pex 20"-niestety nic nie dało-później pociągnołem dodatkową linię pexem 20" prosto od rury zasilania przy piecu- 1 cal-dokładając trójnik1/-3/4 - -3/4-z łączkami pex20"-i dołączyłem do gałęzi na strychu-z myślą o poprawie przepływu-troszkę to pomogło-ale teraz mam inny problem-przy zakręceniu zaworu odcinającego zasil.bojlera-grzejniki wszystkie zaczynają stygnąć-a temp.w piecu szybko bardzo rośnie-i dodatkowo słyszalne są z pieca bulgoty-przy temp.60 stopni na sterowniku-odkręcam więc zawór na bojler-i niby jest poprawa-ale po pewnym czasie 2 ostatnie 18 żebrowe grzejniki nie grzeją-czyli sama góra max-a połowa w dół praktycznie zimna

wg.moich fachmanówktórzy twierdzą,że powrót nie ma większego znaczenia-w kwestji przekroju-
    mam więc pytanie - prośbę o rzeczową pomoc-czy tak wykonana instalacja i ten pex 16" na powrocie może poprawnie pracować-dodam,że nie kryzowałem grzejników na powrocie--starałem się doregulować zaworami na zasilaniu--co było trudne ale jakoś się udało-pomimo osiągnięcia jakiegoś kompromisu temperaturowego-na wszystkich grzejnikach--to po jakimś czasie dwa ostatnie
    i tak nie były wydajne na tyle-żeby ogrzać 2 pomieszczenia -po ok16 m2 powierzchni przy wysok.pokoju 2,6m.--pozdrawiam i proszę o pomoc

grzejnik nie grzeje od połowy w dół instalacja alu-pex
  • Automation24.pl
    hydro-man
    Level 17  
    Witaj
    nikt ci nie powiedzial, ze alu-pex nie stosuje sie tam gdzie są wymagane duże przepustowości. Ponadto masz nie uporzadkowane dobory rur do grzejników. Oglądnij złaczki alu-pexa i wszystko zrozumiesz. A instalacja czy ma pompę czy nie, musi być dobrana z uwzględnieniem mocy grzejników i odległości od kotłowni. Bo to co masz to wielka porażka i nieporozumienie. Pozdrawiam

PS.
    przy takim rozwiazaniu pompa ma możliwość wyrzucania wody z naczynia.

Dodano po 2 [minuty]:

Narysuj plan mieszkania i umiejscowienia grzejników i wrzuć w odpowiedzi to coś zaradzę,z tym,że alu-pex wybij sobie z głowy
  • Automation24.pl
    Samuraj
    Level 35  
    Kto stosuje rurki pex przy kotle na paliwo stałe, a o układzie otwartym i grzejnikach płytowych już nie wspomnę.
    Wspomniałeś że nie regulowałeś grzejników na powrocie tylko na zasilaniu, a nie masz tam przypadkiem zaworów termostatycznych ?
    djdjjaro
    Level 10  
    Witam-generalnie nie znam się na c.o-to też radziłem sie różnych fachmanów-i nie jedno forum zwiedziłem- nie odradzali jakoś tego alu-pexa-
    to też się zdecydowałem-między innymi także ze wzgl.na koszty
    grzejniki mam aluminiowe-niema zaworów termostatycznych--grzejnik nie grzeje od połowy w dół instalacja alu-pex
    HM Prince
    Level 13  
    No to musze Cie niestety zmartwic. Koszty dopiero sie zaczna. Instalacje trzeba zrobic od poczatku. Pex mozesz wykorzystac do nowej instalacji wodnej. Dobrze, ze zmieniles forum bo tu przynajmniej nikt nie wcisnie Ci alu-pexa do takiego ukladu. Moze byloby dobrze zaprosic instalatora do siebie? Aby poprawnie zaprojektowac i wykonac instalacje co. trzeba posiadac choc podstawowa wiedze w tym temacie. W przeciwnym wypadku zle wykonana moze byc przyczyna wypadku.
    daniel-1204
    Level 12  
    Pomijając tego PEX-a, to jedynie skryzowanie przepływu przez boileri przez grzejniki które grzeją full może poprawić pracę grzejników na końcu instalacji. Tak pozatym to poprawa instalacji cię czeka ale to już inna bajka

Dodano po 5 [minuty]:

Jeszcze jedno niedopuszczalne jest że na powrocie z 4 grzejników masz pex 16 mm zasilanie i powrót stopniuje sie TAK SAMO !!!:cry: Smutno że twoi fachmany twierdzą inaczej ( wysłać ich do szkoły )
    hexen1984
    Level 10  
    Samuraj wrote:
    Kto stosuje rurki pex przy kotle na paliwo stałe, a o układzie otwartym i grzejnikach płytowych już nie wspomnę.
    Wspomniałeś że nie regulowałeś grzejników na powrocie tylko na zasilaniu, a nie masz tam przypadkiem zaworów termostatycznych ?

A dlaczego nie stosuje sie alupexa do piecy na paliwo stałe przy układzie otwartym?? bo mam tak samo i też ostatnie grzejniki nie sa dogrzane tylko ja mam cala instalacji na fi 20 a tylko grzejniki są złapane fi 16, ale jak zamkne pierwsze 2 grzejniki to ostatnie grzeją full
    Samuraj
    Level 35  
    Gdyż w takim piecu bardzo trudno się kontroluje temperaturę, a taka rurka pod wpływem temperatury robi się miękka jak nie powiem co.
    Nie mówię że nie można używać gdyż na upartego wszystko się da - na wężu z ogrodu też by chodziło.
    hexen1984
    Level 10  
    Samuraj wrote:
    Gdyż w takim piecu bardzo trudno się kontroluje temperaturę, a taka rurka pod wpływem temperatury robi się miękka jak nie powiem co.
    Nie mówię że nie można używać gdyż na upartego wszystko się da - na wężu z ogrodu też by chodziło.

zainwestowałem w troszkę lepszy system bo "KISAN" ma atest na temp i ciśnienie robocze a piec na eko groszek ze sterownikiem więc regulacja temperatury jest płynna.
    HM Prince
    Level 13  
    Kolego hexen 1984. JeZeli twoje grzejniki posadaja zawory z mozliwoscia ustawienia nastawy wstepnej, to musisz wyregulowac caly uklad hydraulicznie. Grzejniki najblizej kotla musza miec mniejszy przeplyw. Jezeli to nie pomoze, dodatkowo proponuje ostatnie polaczyc krzyzowo.
    hexen1984
    Level 10  
    HM Prince wrote:
    Kolego hexen 1984. JeZeli twoje grzejniki posadaja zawory z mozliwoscia ustawienia nastawy wstepnej, to musisz wyregulowac caly uklad hydraulicznie. Grzejniki najblizej kotla musza miec mniejszy przeplyw. Jezeli to nie pomoze, dodatkowo proponuje ostatnie polaczyc krzyzowo.

mam na grzejnikach termo głowice jeżeli o takich mówisz. Mógł byś przybliżyć co znaczy wyregulować hydraulicznie?? dodatkowy problem polega na zapowietrzaniu sie instalacji i potrzebie odpowietrzania codziennie wszystkich grzejników
    HM Prince
    Level 13  
    Zawor wstepnej nastawy jest pod glowica termostatyczna. Po odkreceniu glowicy zobaczysz pierscien z cyframi od 1do 7. Grzejniki najdalej od kotla powinny posiadac najwieksza nastawe 7. Te blizej mniejsza np.2-3. Ustalisz to doswiadczalnie. Reguluj az wszystkie grzejniki beda jednakowo cieple. Wtedy dopiero pozakladaj glowice.
    Co do zapowietrzania. Gdzie masz podlaczone naczynie. W ukladzie otwartym instalacja tam wlasnie powinna sie odpowietrzac.
    hexen1984
    Level 10  
    No niestety oszczędziłem na zaworach i nie mam nastawów wstępnych. Naczynie wyrównawcze mam na fi 28 z miedzi bezpośrednio z pieca i jest ok 3,5m nad najwyższym grzejnikiem. Zdławiłem pierwsze dwa grzejniki na zaworach na powrocie i teraz sprawa nierównego grzania sie rozwiązała i dodatkowo wkręcilem 2 automaty w grzejniki i sie samo odpowietrza, póki ci instalacja działa poprawnie wielkie dzięki za pomoc