Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Awaria centrali sterującej 748D, napędu bramy przesuwnej.

30 Lis 2010 13:09 5506 6
  • Poziom 9  
    Napęd ma juz ok 3 lat -a więc po gwarancji. Brama chodziła bez problemu aż do czasu, gdy latem przepalił się bezpiecznik niskiego napięcia(F2) 800mA. Wymieniałem kilka razy i zaraz po wymianie brama pracowała ok, ale po ok 0,5 godz bezpiecznik znowu się przepalał. Odłączyłem złącze niskonapięciowe i po załączeniu napięcia bezpiecznik przestał się przepalać. Tak było załączone przez kilka miesięcy - diody w centrali się paliły t.zn bezpiecznik ok. Brama oczywiście przełączona na przesuw ręczny. Teraz zdecydowałem się na podłączenie złącza bez urządzeń zabezpieczających (myślę że przynajmiej jedna z fotokomórek jest uszkodzona) zgodnie ze schematem w instrukcji (mostki na 6z8 oraz 11 z 3i4).
    Niestety brama nie rusza. Diody FCA,FCC,obie FSW świecą, przy używaniu pilota diody OPEN sie dopalają, a jednak brama nie chce ruszyć (na złączu J6 brak napięcia). Czyżby padła Centrala- jak to sprawdzić?
  • Poziom 18  
    "Teraz zdecydowałem się na podłączenie złącza bez urządzeń zabezpieczających (myślę że przynajmiej jedna z fotokomórek jest uszkodzona) zgodnie ze schematem w instrukcji (mostki na 6z8 oraz 11 z 3i4)."
    Źle zrobione mostki. Aby ominąć fotokomórki nalezy zrobić mostki pomiędzy 11,3 i 4. Dodatkowo muszą być mostki na STOP i EDGE czyli 7, 6 i 5. Powinno działać!
  • Poziom 9  
    Nie widzę nigdzie mostku" STOP i EDGE czyli 7, 6 i 5."
    http://www.faac.pl/dokumentacja/DTRcentrala748D.pdf
    Być może masz rację-muszę sprawdzić, chyba przy złym podłączeniu nic nie spalę. Szkoda, że schemat ideowy jest niedostępny. Niech troszkę mróz pusci to sprawdzę.
    pozdrawiam Phenry
  • Poziom 10  
    na str 7 w cytowanej przez Ciebie instrukcji w prawym górnym roku mas STOP EDGE itp.

    poradziłeś sobie?
  • Poziom 9  
    Załozyłem mostki tak jak proponowałeś. Brama reaguje na otwarcie i tyle. Nie moge zatrzymać jej pilotem, a wyłącza się tylko krańcówką. Gdy chcę zamknąć na wyświetlaczu pojawia się komunikat "04" - czyli pauza. Podsumowując mogę bramę otworzyć, przy czym cykl otwierania kończy sie poprzez zadziałanie krańcówki. Nie mogę bramy zamknąć. Komunikaty wysyłane z krańcówki są prawidłowe - zgodne z instrukcją. Jednak po otwarciu pojawia się pauza czyli "04". Co moge jeszcze zmienić by brama reagowała na zatrzymanie z pilota i się zamykała?
  • Poziom 18  
    Zmień logikę na E lub EP.
  • Poziom 9  
    Witam
    Długo to trwało zanim zabrałem się za ta bramę, pogoda nie sprzyjała, ale porady
    pmirkowicza były bardzo trafne - brama "chodzi" bez problemu. Po przełączeniu logistyki na "EP" brama ruszyła i teraz jest ok. Nie sprawdzałem innych kombinacji, bo było za zimno a i dzień krótki. Na wiosnę zabiorę się za fotokomórki, pewnie do jednej z nich dostała się woda. Jeszcze nie wiem jak je sprawdzić, ale to sprawa na póżniej. Bardzo dziękuję za zainteresowanie moim problemem. Zyczę Wesołych Świąt Bożego Narodzenia oraz Szczęśliwego Nowego Roku 2011 wszystkim forumowiczom tego portalu.
    jeszcze raz dziękuję za pomoc i pozdrawiam pmirkowicza Phenry