Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Creative G500 szum w głośniku centralnym

Micah 30 Lis 2010 20:02 2277 5
  • #1 30 Lis 2010 20:02
    Micah
    Poziom 9  

    Witajcie, mam kłopot z głośnikami Creative G500 głośnik centralny szumi jakby "niedostrojone radio", wykluczam kartę dźwiękową ponieważ występuje to też bez podpiętej karty, nie jest to wina samego głosnika centralnego ponieważ zamieniałem go wyjściami z pozostałymi głośnikami i szum jest tylko na kanale centralnym. Ciekawe gdy na pilocie włączę opcje upmix, szumu nie ma w ogóle. Podejrzewam na 90% jest to cos z elektroniką w subwooferze, nie znam się na tym i nie będę sam tego rozkręcał, bo więcej jeszcze napsuje. Macie jakieś pomysły? Chętnie nawiążę kontakt z osobą w woj podlaskim co ma pojęcie na ten temat i mogłaby pomóc, ewentualnie jakis niedrogi serwis :) dzięki.

  • #2 09 Gru 2010 12:38
    killzonecx
    Poziom 8  

    Od początku :) głośniki mi zaczęły się wyłączać jak to bywa z G500 , wymieniłem Przekaźnik , stabilizator napięcia , i diody d1,d2,d3 bez ZD1 i zd2 . Dioda d3 i tak dalej musi być wypięta bo nie włączę zestawu. Pierwszym razem na kanale centralnym miałem takie własnie szumy jak ty :) . A teraz mam na wszystkich :D im głośniej tym bardziej szumi nie wiem własnie czego to jest wina. Może jakiś element na płytce ? Wiem tylko ze zrobiło się gorzej :) a jak wymienię ZD1 iZD2 to powiem czy pomogło . I czekam na jakieś wskazówki

  • #3 10 Gru 2010 14:33
    petermon
    Poziom 20  

    A próbowałeś podać jakiś inny sygnał np.: z mp-3?Przyczyna może tkwić jedna w samej elektronice ,te zestawy są naprawdę kiepsko składane, lutowane, cyną bez Pb jednak bez zachowania należytych parametrów lutowania - mnóstwo zimnych lutów. A do czego służy funkcja upmix?-instrukcja...

    Dodano po 9 [minuty]:

    killzonecx a dlaczego to wszystko wymontowywałeś, o ile się orientuję to właśnie grzebałeś w układzie opóźnionego załączania głośników? Proponuję jednak przejrzeć połączenia lutowane jak już rozebrałeś, często jest tak jak wspomniałem zimnych.Zrób foto płytki , może ci podeślę schemat jak mam do tej wersji:)

  • #4 12 Gru 2010 14:00
    killzonecx
    Poziom 8  

    Przylutowałem to :D jutro ci dodam :) bo dzisiaj niedziela.

  • #5 17 Gru 2010 15:47
    Micah
    Poziom 9  

    Dzięki za zainteresowanie,

    Cytat:
    Pierwszym razem na kanale centralnym miałem takie własnie szumy jak ty Smile . A teraz mam na wszystkich Very Happy


    No to mnie pocieszyłeś :) Daj proszę znać jak wymienisz te części, ciekawe czy z pożądanym efektem.

    Podłączałem mp3 pod wejście aux in nie ma różnicy, ponieważ głośnik już szumi gdy zestaw jest "na luzie :)" tylko włączony, bez podpiętych jacków. Jeśli chodzi o opcje upmix w instrukcji napisali krótko i na temat jedno słowo miksowanie, rzecz jasna rozkłada stereo na wszystkie kanały, ale jak to się dzieje nie wiem, jednak szumu wtedy niema.

  • #6 27 Gru 2010 13:20
    killzonecx
    Poziom 8  

    Zdjęcie mam stare ale mysle ze sie przyda bo wyminiłem diode d1,d2,d3 i przekaźnik DONGWOO na polski odpowiednik a więc dla pewnosci wyminiłem stabilizator na 24v na zielonej płytce tej od sterowania głosnikami i sprawdziłem tez bezpiecznik w oprawie rezystorowej na wszelki wypadek wszystko było ok. I taka dygresja co teraz zrobic skoro działają a szumią. A i G500 mają tendencje ze jak przekrocze Volume na pilocie , trzech kresek to bass juz sie nie zwiększa tylko tak jak by cichł ?? moze źle to opisałem ale napewno jest jakies zabezpieczenie albo to moje g500 tak mają i jest to bardzo odczuwlane jak słucham głosno muzyki to wole przyciszyć i mieć fajny bas niż głośno.

    Creative G500 szum w głośniku centralnym

    Nie jest OK. Proszę poprawić błędy w treści postu.
    Regulamin pkt. 8.2, 15.
    GM

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME