Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[PHP]Jak pozbyć się podpowiedzi w polu input

malum 30 Lis 2010 23:58 2537 11
  • #1 30 Lis 2010 23:58
    malum
    Poziom 23  

    Witam!
    Podczas budowania strony natrafiłem na pewien problem.
    Zaprojektowałem formularz logowania, formularz edycji danych użytkownika, formularz dodawania użytkowników i jeszcze kilka innych formularzy, czyli pełen panel administratora. No i tu pojawił się problem. Gdy loguję się na stronie, to w pozostałych formularzach pojawiają się "śmieci" po tym logowaniu, np. w okienku imię pojawia się login, hasło, oczywiście wykropkowane, pojawia się w polu hasła, ale nie zawsze jest to poprawne hasło, jakby komputer przypisywał np polu hasło jakąś inną wartość, np imię. Nie jest to problem właściwości value, ale nie wiem jak się pozbyć tych niechcianych tekstów. Próbowałem już zrobić value="", ale nie działa, wersja value=" " pokazuję tę spację, co nie rozwiązuje problemu.
    Teoretycznie w niczym to nie przeszkadza, ale tylko teoretycznie, bo np, jeśli utworzę konto użytkownika kasia o imieniu Kasia, to mam problem z zalogowaniem, bo system w panelu logowania widzi Kasia, zamiast kasia, i gdy napiszę kasia z małej litery, to komputer poprawia mi ją automatycznie na wielką i nie da się napisać jej z małej litery.
    Co z tym zrobić, jak wyczyścić pole input podczas otwierania strony.
    Zaznaczam, że każde pole input ma inną nazwę, więc nie jest to problem zapamiętywania nazwy pola i odtwarzania jej w polu input o tej samej nazwie.

    0 11
  • #2 01 Gru 2010 10:07
    arnoldziq
    Moderator Programowanie

    Próbowałeś wyłączać cache?

    Code:
    <META HTTP-EQUIV="CACHE-CONTROL" CONTENT="NO-CACHE">

    Próbowałbym także pokombinować z wygaśnięciem strony:
    Code:
    <META HTTP-EQUIV="EXPIRES" CONTENT="Mon, 29 Nov 2010 09:02:01 GMT">

    0
  • #3 01 Gru 2010 13:43
    malum
    Poziom 23  

    Niestety nie mogę. System logowania oparty jest na sesjach, a gdy je wyłączę to padnie logowanie lub strona straci ważność. Poza tym nie ma to nic wspólnego z sesjami, bo nawet gdy uruchamiam stronę po restarcie systemu to problem się powtarza

    0
  • #4 01 Gru 2010 14:12
    arnoldziq
    Moderator Programowanie

    A próbowałeś z inną przeglądarką? Chrome jakiś , albo coś podobnego?
    Może to jakieś "pokręcone" ustawienia przeglądarki? "Autouzupełnianie" w Firefox-ie działa w podobny sposób, jak opisany przez ciebie.

    0
  • #5 01 Gru 2010 17:14
    malum
    Poziom 23  

    arnoldziq napisał:
    A próbowałeś z inną przeglądarką? Chrome jakiś , albo coś podobnego?
    Może to jakieś "pokręcone" ustawienia przeglądarki? "Autouzupełnianie" w Firefox-ie działa w podobny sposób, jak opisany przez ciebie.


    W innych przeglądarkach nie ma tego problemu, ale firefox jest jedną z popularniejszych i strona powinna działać na niej poprawnie :(

    0
  • #6 01 Gru 2010 18:03
    arnoldziq
    Moderator Programowanie

    Masz gdzieś te stronę umieszczoną?
    Można "to" zobaczyć "z bliska" ?

    0
  • #7 01 Gru 2010 18:13
    $_GET
    Poziom 8  

    wklej kod co obsługuje tą akcje...

    0
  • #8 01 Gru 2010 18:22
    malum
    Poziom 23  

    Link do strony nic nie da, bo wszystko jest zabezpieczone hasłami, a haseł zdradzić nie mogę. Z zewnątrz są to po prostu dwa okienka typu edit i przycisk zaloguj.

    Co do źródła, to nie ma tu nic specjalnego, zwykły form z przesyłaniem danych POST'ami i odczytywane w docelowej stronie.

    0
  • #9 01 Gru 2010 18:49
    $_GET
    Poziom 8  

    To myślisz że ktoś Ci będzie wróżył z fusów?. To tak jakby zespuła Ci się płyta główna i żywym prawem nie dałbyś nikomu do niej zaglądnąć...

    0
  • #10 01 Gru 2010 19:50
    malum
    Poziom 23  

    $_GET napisał:
    To myślisz że ktoś Ci będzie wróżył z fusów?. To tak jakby zespuła Ci się płyta główna i żywym prawem nie dałbyś nikomu do niej zaglądnąć...


    Chyba nie do końca doczytałeś w czym tkwi problem. Problemem nie jest przesyłanie danych czy system logowania ale zapamiętywanie loginu i hasła przez FireFoxa oraz tego czy idzie jakoś zapobiec autouzupełniania danych w polach Edit

    0
  • Pomocny post
    #11 01 Gru 2010 20:10
    marcinj12
    Poziom 40  

    Wydaje mi się że za wspomniany efekt odpowiada ta opcja z FF (narzędzia->opcje, zakładka prywatność), sprawdź czy u Ciebie jest wyłączona, ale to już pewnie ustaliłeś...
    [PHP]Jak pozbyć się podpowiedzi w polu input
    Ja ją wyłączyłem, bo irytowało mnie właśnie zapamiętywanie historii wyszukiwania w google, pytanie czy jeżeli użytkownik ma ją świadomie włączoną, na pewno chcesz go "na siłę" pozbawiać tej możliwości??

    Jeżeli jednak tak, to spróbuj tego:

    Code:
    <input name="creditcard" type="text" autocomplete="off" />

    -1
  • #12 02 Gru 2010 09:28
    malum
    Poziom 23  

    marcinj12 napisał:
    Wydaje mi się że za wspomniany efekt odpowiada ta opcja z FF (narzędzia->opcje, zakładka prywatność), sprawdź czy u Ciebie jest wyłączona, ale to już pewnie ustaliłeś...
    [PHP]Jak pozbyć się podpowiedzi w polu input
    Ja ją wyłączyłem, bo irytowało mnie właśnie zapamiętywanie historii wyszukiwania w google, pytanie czy jeżeli użytkownik ma ją świadomie włączoną, na pewno chcesz go "na siłę" pozbawiać tej możliwości??

    Jeżeli jednak tak, to spróbuj tego:
    Code:
    <input name="creditcard" type="text" autocomplete="off" />


    Zależało mi właśnie na tym, żeby użytkownik nie musiał ustawiać żadnych opcji w FF, no i się udało :)
    Polecenie
    Code:
    <input name="creditcard" type="text" autocomplete="off" />
    a dokładniej
    Code:
    autocomplete="off"
    działa rewelacyjnie!
    Dzięki wielkie - punkcik już leci :-)

    0