Należą się Wam pewne wyjaśnienia.
Otóż jestem zaledwie początkującym elektronikiem i zajmowałem się tą dziedziną (a raczej "bawiłem", ze względu na wiek) od 2 do 6 klasy podstawówki. Teraz jestem w IV klasie LO i w tym roku wybieram się na studia na kierunek elektronika i telekomunikacja. Z pewnością nie pisałbym tego posta, gdybym nie zapisał się na taki jeden konkurs z fizyki, w którym z kolei dopadłem zadanko umożliwiające wykorzystanie elektroniki.
Wszystko wydawło mi się proste, ale czas pokazał, że mam wiele rzeczy do nadrobienia. I tak w jeden dzień (dzisiaj) korzystając ze starych numerów EdW zdążyłem opanować podstawy elektroniki cyfrowej, np. zrozumieć zasadę działania bramek (co z tego mogłem wiedzieć w podstawówce?!

). Dzięki temu pojąłem, że m.in. termostatu nie skonstruuję na zwykłych bramkach, ponieważ świrują przy zbyt wolnych zmianach napięcia (które przechodzi przez niedozwolony dla nich zakres=>łagodne zbocze), ale jedynie można to zrobić na bramkach Schmitta. Poczytałem jeszcze, jeszcze i jeeeeszcze, wyciągnąłem dane katalogowe układu CD4093BC [http://katalogi.iele.polsl.gliwice.pl/download.php?id=38134] i skonstruowałem własne urządzenie. Od razu wyjaśniam, że gotowe konstrukcje początkowo odpadały ze względu na moją chorą ambicję

i założenie z zadania mówiące o charakterystyce zmian rezystancji wraz z temperaturą, tj. kiedy rośnie T rośnie R. Na początku też chciałem skorzystać z termistorów NPC, ale później zdałem sobie sprawę, że powyższe założenie eliminowało te układy. Muszę skorzystać z termistora PTC. Skonstruowałem coś takiego: [załącznik]
Proszę o sprawdzenie poprawności tej zasady działania:
W normalnych warunkach temperaturowych na wejściach 1 i 2 bramki Schmitta typu NAND panuje stan wysoki, konsekwentnie na wyjściu 3 panuje stan niski powodujący świecenie zielonej diody U$1. Przy wzroście temperatury wzrasta rezystancja termistora PTC (zgodnie z treścią powierzonego mi zadania) aż do wartości, która powoduje spadek napięcia na wejściu 2 poniżej wartości dolnego napięcia przełączania UL=1,8V [dane z katalogu przy nap. zasilającym 5V]. Powoduje to przejście wyjścia 3 w stan wysoki, dzięki czemu zaczyna świećić czerwona dioda U$2.
Taka jest zasada działania, o której sprawdzenie chciałbym prosić (razem z danymi katalogowymi, bo nie wiem czy czegoś nie pomyliłem, link wyżej). Natomiast problem ma z doborem wartości potencjometru i termistora. Jeśli dobrze sprawdziłem w katalogu [sprawdźcie bo nie jestem pewien], to układ CD4093BC pobiera ok. 0,88 mili Ampera prądu a świecąca dioda może 0,3 mili Ampera [? => strzelałem]. Jeśli wszystko dobrze zrozumiałem, to łączny pobór prądu wynosiłby 0,88 mA + 0,3mA = 1,18 mA? Czy jest to poprawne rozumowanie? Moglibyście to sprawdzić? Bo jeśli tak, to z prawa Kirchoffa policzyłbym graniczną wartość oporu, jaką musieliby osiągnąć termistor z potencjometrem aby otrzymać napięcie krańcowe UL=1,8 V w ten sposób:
E - IR = 1,8V => 5V - 1,8 V = IR => R= 3,2V / I, gdzie I=1,18mA ? Coś tu się chyba nie zgadza, bo wynik wyszedł jakieś 271 Ohma... Proszę pomóżcie dobrać te elementy i wskażcie błędy... Po całym dniu uczenia się tego wszystkiego już nie mogę...
Acha, no i ten cały termistor, musiałby mieć określone parametry (zgodne z wyliczonym wyżej oporem). Moglibyście jakoś to rozwiązać? Ważne, żeby reagował powyżej temperatury pokojowej. HELP. Ja jush idę spać, bo nie mogę tak dalej...