Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Jak podłączyć grząłkę do regulatora?

volli 01 Gru 2010 21:38 6318 43
  • #1 01 Gru 2010 21:38
    volli
    Poziom 14  

    Witam!
    Mam pytanie:)
    Chce zrobić urządzenie do grzania wody w pojemniku (500x500x250mm). Zamontować chce grzałkę ok 1000W i regulator z termostatem.
    Proszę mi polecić jakiś regulator najlepiej wybrać.
    Czy jak będę miał taki układ to nie będzie mi wyskakiwać różnicówka w mieszkaniu?

    Marcin

    0 29
  • #2 01 Gru 2010 21:55
    pawelse
    Poziom 16  

    Jak masz trochę pojęcia o elektronice to możesz samemu poskładać termostat. Wtedy czujnik szczelnie zamykasz w koszulce termokurczliwej ewentualnie można spróbować plastikiem w sprayu i wkładasz do wody. Jak nie to poszukaj coś gotowego.

    Edycja: Jeśli do gotowania to raczej samoróbka się nie nada.

    0
  • #3 01 Gru 2010 22:25
    volli
    Poziom 14  

    Ma to być urządzenie do gotowania na parze.
    Sam pojemnik ma być o wymiarach 500x500x250mm a cała komora 500x500x1000mm.

    0
  • #4 01 Gru 2010 23:50
    zdzisiek1979
    Poziom 37  

    Jedyne co mi przychodzi do głowy to grzałka załączana stycznikiem a stycznik sterowany regulatorem temperatury z czujnikiem zamontowanym w zbiorniku.
    Regulator musi mieć wyjście przekaźnikowe i należy dobrać odpowiedni czujnik temperatury do niego a stycznik z zapasem mocy tak by z łatwością załączał grzałkę lub grzałki. Regulator będzie utrzymywał zaprogramowaną temperaturę.Dodatkowo bym zastosował jakiś termostat dołączony do obudowy zbiornika tak na wypadek gdyby sterownik nawalił to termostat byłby zabezpieczeniem i wtedy zadziała i odłączy zasilanie.
    Tu masz różne regulatory ceny ... no troszkę wysokie.
    http://www.tme.eu/pl/katalog/artykuly.html?id...er=63#id_category%3D100121%26%26page%3D1%2C20
    Czujniki do nich:
    http://www.tme.eu/pl/katalog/artykuly.html?id...er=63#id_category%3D100066%26%26page%3D5%2C20
    I ów termostat jako zabezpieczenie:
    http://www.tme.eu/pl/katalog/artykuly.html?id...er=63#id_category%3D100479%26%26page%3D2%2C20

    0
  • #6 03 Gru 2010 09:52
    ^ToM^
    Poziom 32  

    volli napisał:

    Prosze mi pojecić jaki regulatr najlepiej wygrać.
    Czy jak bede miał taki układ to nie bedzie mi wyskakiwać różnicówka w mieszkaniu?
    Marcin


    Nada się dowolny termoregulator o zakresie 100stC i możliwością obciążenia go 1000W. Być może nada się nawet jakiś regulator z piekarnika elektrycznego lub bojlera wody (te od bojlera mają zwykle zakres góra 90-95st). Wszystko zależy jakiej dokładności nastaw oczekujesz i jaka może być dopuszczalna histereza regulacji. Z innych opcji, to niektóre akwarystyczne łatwo poddają się opcji przeskalowania. Czasami w domu gdzieś taki zawadza. Ich styki wytrzymują w zależności od zastosowanego przekaźnika do 2kW. Zobacz też na aukcjach na termostaty dla zastosowań chłodniczych/klima. One mają szeroki zakres nastaw od -50 do 120 czy nawet 130stC. Za poniżej 100zł taki się da kupić.
    Ogólnie polecam elektromechaniczne. Da się znaleźć takie od -30 do 140stC za 20 - 40zł.

    0
  • #7 03 Gru 2010 20:21
    volli
    Poziom 14  

    A czy orientujecie się może czy obudowę muszę wykonywać z nierdzewki? Może można z normalnej blachy i pomalować jakąś specjalną farbą? Tylko jaką...?

    0
  • #8 03 Gru 2010 21:10
    zdzisiek1979
    Poziom 37  

    No ja wiem z czego? Pomalować to można proszkowo drogo nie wyjdzie a by było ładnie.Z drugiej strony myślę tak że jak do gotowania wody to jeśli dla celów spożywczych to może nierdzewna by nie przeniknął zapach farby od podwyższonej temperatury.

    0
  • #10 03 Gru 2010 21:30
    volli
    Poziom 14  

    Tak ma to być zbiornik zamknięty. O jakim wyłaczniku bezpieczeństwa mówisz?
    Czy jeśli zastosuje regulator z termostatem i ustawie na 90st to przeciez woda mi sie nie zagotuje.

    0
  • #11 03 Gru 2010 21:57
    zdzisiek1979
    Poziom 37  

    Chodzi o to że gdy zepsuł by się termostat i nie nastąpiło by wyłączenie grzałki to woda by się gotowała wygotowała a grzałka by ciągle grzała więc należało by zastosować zabezpieczenie w postaci termostatu który montujesz do obudowy naczynia z wodą i jak temperatura by nadmiernie wzrastała to ostatecznie on rozłączy zasilanie jako ostatnia deska ratunku :D ewentualnie gdyby zwiększył się nastaw temperatury na regulatorze to też ów ``bezpiecznik`` zadziała i odetnie zasilanie.
    To taki przykład http://www.tme.eu/html/PL/termostaty-bimetali...asowaniem-serii-bt-r/ramka_7570_PL_pelny.html
    Jeśli miała by się gotować woda to fakt powyżej 100stopni a ten spowoduje wyłączenie jak naczynie osiągnie 115 stopni BT-R115 a jak zadziała to ma taki bolec i go się wciska i działa od nowa ale nie pozwala przekroczyć 115 stopni.

    0
  • #13 03 Gru 2010 22:28
    zdzisiek1979
    Poziom 37  

    To tylko przykład taki dałem. Nie wiem czy to naczynie ciśnieniowe czy jakieś otwarte. Ale zabezpieczenie powinno być ciut większe od nastawianej temperatury bo może wyłączać przypadkowo. Ale to tylko moje sugestie :D

    0
  • #14 03 Gru 2010 23:34
    volli
    Poziom 14  

    To może wrócmy do tematu malowania?
    Jaka farba?

    0
  • #15 04 Gru 2010 10:11
    Krzyś33
    Poziom 25  

    Witam.

    kkas12 napisał:
    Witam!

    115 stopni w zbiorniku zamkniętym to grubo za dużo. W takim przypadku nie wolno dopuścić do zagotowania wody.
    Otóż w tym rozumowaniu jest błąd. Woda w podwyższonym ciśnieniu wrze w temperaturze wyższej niż 100°. A dodatkowo w naczyniu zamontować zawór bezpieczeństwa z odpowiednim nastawem (o ile to naczynie zamknięte).. Pozdrawiam.

    0
  • #16 04 Gru 2010 22:02
    Stary1952
    Poziom 33  

    volli napisał:
    A czy orientujecie się może czy obudowę muszę wykonywać z nierdzewki? Może można z normalnej blachy i pomalować jakąś specjalną farbą? Tylko jaką...?

    Witam .
    Jeżeli chcesz aby ten zbiornik Ci dłużej posłużył to tylko blacha nierdzewna lub stalowa ocynkowana , malowanie farbami to niezbyt dobry pomysł - z czasem farba " odmaszeruje " . :cry:

    0
  • #17 04 Gru 2010 22:53
    kkas12
    Poziom 41  

    Witam!

    Wszystkie znane mi urządzenia podgrzewające wodę niezależnie od tego czy pracują w układzie otwartym czy zamkniętym wyposażane były przez producentów w ograniczniki temperatury 90-95 stopni.
    Dlaczego?

    Nie były to termostaty służące do nastawy temperatury, ale właśnie ograniczniki nie pozwalające z pewnych powodów na przekroczenie tej wartości właśnie ze względów bezpieczeństwa.
    Jakie to powody?

    Więc próba na poły akademickiej dyskusji

    Cytat:
    Woda w podwyższonym ciśnieniu wrze w temperaturze wyższej niż 100°. A dodatkowo w naczyniu zamontować zawór bezpieczeństwa z odpowiednim nastawem (o ile to naczynie zamknięte)..
    jest błędem, ponieważ w tym przypadku mamy do czynienia z samoróbką.
    Zaś wzmianka o zaworze bezpieczeństwa (którego obecności nikt nie powinien kwestionować) jest identyczna z wątkiem RCD na całe zło.

    Tu nie wolno dopuścić do wzrostu ciśnienia spowodowanego wzrostem temperatury a nie dywagować w jakiej temperaturze i przy jakim ciśnieniu woda wrze.
    Tym bardziej nie można, gdyż urządzenie to nie posiada (nie będzie posiadało) żadnych atestów ani przeprowadzonych badań.
    Bardzo szybko taki zbiornik do ogrzewania wody może przekształcić się w bombę.

    0
  • #18 04 Gru 2010 23:16
    volli
    Poziom 14  

    Jeszcze raz:)
    Wykonując tą komorę do gotowania na parze miałem na myśli ogrzewanie wody do temp ok 90st tak aby woda sie nie gotowała a jedynie parowała.
    Komora miała być szczelna ale z małym otworem na górze, nie miało to być szczelne w 100%.

    0
  • #19 05 Gru 2010 09:31
    Krzyś33
    Poziom 25  

    Kol. Kkas 12 to niech pan założy sprawę producentom szybkowarów, bo tam zastosowano tylko zawory bezpiezczeństwa bez ograniczników temperatury. Pozdrawiam.

    0
  • #20 05 Gru 2010 10:16
    1044571
    Użytkownik usunął konto  
  • #21 05 Gru 2010 11:18
    kkas12
    Poziom 41  

    Witam!

    Co chcesz kolego Krzyś33 udowodnić?
    Że ja neguję zależność temperatury wrzenia wody od ciśnienia?
    A może stawiając znak równości pomiędzy szybkowarem a bojlerem chcesz wykazać że można w tym drugim zastosować grzałkę o dowolnej mocy, usunąć termostat i zawory bezpieczeństwa?
    A badania, atesty i doświadczenie producentów tych urządzeń są zbędne?

    0
  • #22 05 Gru 2010 11:39
    Krzyś33
    Poziom 25  

    Dlatego proponuję przeczytać ze zrozumieniem o czym pisze autor tematu:" urządzenie do gotowania na parze "i jest mu bliżej do szybkowaru niż do bojlera dlatego najlepszym wyjściem dla autora będzie zakup gotowego urządzenia ze wszystkimi zabezpieczeniami i atestami. I niechcę udowaadniać tego o czym piszesz, tylko wskazać, że istnieją urządzenia, gdzie temperatura wody wrzącej ma więcej niż100° C (wspomniane szybkowary,chlodnice niektórych samochodów!! i kotły energetyczne). Pozdrawiam.

    0
  • #23 05 Gru 2010 12:25
    kkas12
    Poziom 41  

    Witam!

    No właśnie proponuję przeczytać ze zrozumieniem o czym pisze autor tematu i uzmysłowić sobie kiedy padła informacja o gotowaniu na parze, a o czym była mowa na początku wątku.
    Nikt również nie neguje tego, że

    Cytat:
    ...istnieją urządzenia, gdzie temperatura wody wrzącej ma więcej niż100° C
    Ale nie są to elektryczne bojlery obsługiwane przez laików.
    A z pierwszych informacji autora wynikało, że o czymś takim jest mowa.

    0
  • #24 05 Gru 2010 15:01
    volli
    Poziom 14  

    Jeszcze raz:)
    Chce zrobić urządzenie do gotowania na parze o wymiarach 1000x500x500mm. Wymiary wskazują ze jest to urzadzenie wieksze, mozna powiedziec przemysłowe a nie domowe.
    Nie chce gotowego urzadzenia ze sklepu bo jest za małe.
    Nie wazne jek to sie bedzie nazywac czy bojler czy szybkowar ważne żeby spełniał swoją rolę - gotował na parze.

    Proszę o pomoc jak mam to wykonać aby było to bezpieczne i praktyczne.

    0
  • #25 05 Gru 2010 15:46
    zdzisiek1979
    Poziom 37  

    Trzeba zdecydować jaki układ sterowania będzie czy tani jakiś termostat czy układ elektroniczny trzeba dobrać odpowiedni termostat jako zabezpieczenie naczynia z wodą wobec mocy grzałki dobrać jakiś stycznik by ją załączał i wyłączał. Obudowa musi być połączona z przewodem PE jak i samo naczynie z wodą. Kwestia grzałki jej dobór moc i sposób montowania by było szczelne połączenie. Termostat musi mieć kontakt z obudową pojemnika z wodą i także czujnik regulatora temperatury. Gdyby uszkodził się regulator lub skleiły się styki stycznika to termostat jest zabezpieczeniem by niewzrosła temperatura ponad krytyczną wtedy on wyłączy zasilanie i odetnie grzałkę a po usunięciu awarii na termostacie jest bolec-przycisk by go załączyć na nowo.
    Jeśli temperatura w naczyniu ma mieć 90 st.C to taki termostat powinien mieć coś koło 100 st.C zadziałania to nie spowoduje jego przypadkowego wyłączania a jak nastąpi przekroczenie 100 st.C wyłączy zasilanie. Obudowa urządzenia i naczynie z wodą połączyć z przewodem PE grzałka też będzie chyba miała zacisk do PE.
    Nic mi innego nie przychodzi do głowy do rzucam mały schemacik jak by to połączyć pod względem elektrycznym. Co do obudowy to nie wiem jak to kolega sobie widzi i jakie środki chce w to inwestować.
    Jak podłączyć grząłkę do regulatora?

    0
  • #26 05 Gru 2010 15:52
    volli
    Poziom 14  

    Co do wykonania tego urządzenia to wiem że nierdzewka będzie najlepsza ale czy jest możliwość zastosowania czegoś tańszego. Stąd moje pytanie o pomoc, może jakąś blache z odpowiednią farbą.

    A jak dobrac grząłkę żeby woda się w miarę szybko gotowała?

    0
  • #27 05 Gru 2010 16:10
    zdzisiek1979
    Poziom 37  

    Chyba jednak blacha nierdzewna będzie najlepsza, jeszcze bym zlecił jakiejś firmie by ją obrobiła, pocięła, pozaginała wedle pomysłu.
    I z grzałką może być problem- jaka i skąd by ją wykołować, jeszcze jak ją zamontować no tu jestem ciemny, ale może jakaś do bojlera elektrycznego :roll: Trzeba by było obliczyć ile będzie wody w naczyniu i popatrzeć na moce bojlerów ,pojemności i coś wtedy wykombinować. Tu moje pomysły się kończą :|

    0
  • #28 05 Gru 2010 16:23
    Krzyś33
    Poziom 25  

    Najlepiej poszukaj grzałki z bezpiecznikiem termicznym (dostępne od niektórych pralek automatycznych) i do tego termostat do zadawania temperatury pracy. Dołożenie dodatkowego zabezpieczenia połączonego z naczyniem na wodę nie gwarantuje w razie wygotowania wody ochrony grzałki przed spaleniem. Pozdrawiam.

    0
  • #29 05 Gru 2010 17:10
    1044571
    Użytkownik usunął konto  
  • #30 05 Gru 2010 19:53
    volli
    Poziom 14  

    Bronek22 - daj sobie na luz.
    Nie pytam Cie o dobre rady.
    Pytam jak wykonać urządzenie, a czy to bedzie "partacka maszyna" nie przejmuj się.

    0