Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Webasto HL18 D jak to podłączyć, potrzebuję opis

toooomasz1 01 Dec 2010 22:29 10462 12
    toooomasz1
    Level 10  
    Witam. Dostałem webasto HL18 D na 12V, numer sterownika 1561/12V-GT. Sprzęt był nie kompletny, dodałem pompkę paliwa i programator od ebersprechera na 12V, ale nie wiem co gdzie podłączyć. Gdzie pompka paliwa, programator(kostka nie pasuje ale może kolorami) i gdzie + i - ? Wolne miejsce na sterowniku jest na wejściu A i B. Szukałem na forum ale odpowiedzi na podobne pytania są nie precyzyjne albo ich nie ma. Znalazłem tylko taki schemat:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic678702.html
    Ale nie ma tu opisu. Proszę o podpowiedzi.

Webasto HL18 D jak to podłączyć, potrzebuję opis Webasto HL18 D jak to podłączyć, potrzebuję opis Webasto HL18 D jak to podłączyć, potrzebuję opis Webasto HL18 D jak to podłączyć, potrzebuję opis
    toooomasz1
    Level 10  
    dzięki za pomoc, jednak zrezygnowałem z podłączania samemu, zawiozłem dzisiaj sprzęt do serwisu. na wstępie powiedziano mi że pompka nie będzie pasowała bo ma inne dawkowanie i zegar od ebera też nie bardzo. spróbują coś zdziałać a przede wszystkim sprawdzić czy to w ogóle chodzi. jak dadzą odpowiedź to dam znać może ktoś kiedyś będzie miał podobne dylematy.
    a wymieniał może ktoś łożyska w silniku webasta? mam jeszcze eberspracher D1L który wyje jak stary odkurzacz i do tego strasznie kopci.pytałem w serwisie to na kopcenie nowy kocioł(1000zł ) a jak wyje to silnik za ok 400zł netto bo samych łożysk mi nie wymienią. może jednak ktoś je wymienił i działa?
    miler80
    Level 34  
    Daj sobie spokój z tym D1L, to już zabytek a koszty naprawy sięgną wartości drugiego nowszego już ogrzewania choćby D1LC bardziej udanego od tego "kopciucha". Pozdrawiam.
    toooomasz1
    Level 10  
    Pytam o tego D1L bo kupiłem go niedawno na allegro jako 100% sprawne a okazało się zupełnie inaczej. mam problem ze zwrotem bo gościu cały czas kręci a z pomocy allegro jeszcze mi nie odpowiedzieli. jak nie uda mi się odzyskać kasy i oddać tego złoma to będę musiał coś z tym robić
    miler80
    Level 34  
    No to psikus że tak powiem, mogłeś trochę popytać przed zakupem na pewno ktos by ci doradził. Koleś sprzedajacy poprostu cię wykiwał, ja nawet w tamtym roku wyrzuciłem na smietnik kilka D1L, leżały pod stołem zakurzone, nawet na części nie było zainteresowania.
    toooomasz1
    Level 10  
    odebrałem HL18D. Powiedzieli że nie działa ale jestem pewien że go nawet do rąk nie wzięli. Oddali mi prawie po miesiącu wszystko w takim stanie jak im dałem. Chciałbym spróbować podłączyć je tak jak pisałem wyżej. Nie potrafie odczytać za wiele ze schematu od svavecone. Może ktoś sie zna na tym i objaśniłby mi który pin jest do czego. gdzie plus,minus, pompka i zegar?
    svavecone
    Level 25  
    Ze schematow ......
    Brakuje Ci w sterowniku wtyczek A i B .
    A pin1 - bezpiecznik 5A + ,zasilanie stale ,kolor czarny
    A pin2 - bezpiecznik 25A + ,zasilanie stale,kolor czerwony
    A pin4 - masa - , kolor brazowy
    A pin6 - sygnal do wlaczenia z zegara/wlacznika , +
    B pin1 - do pompki ,kolor niebieski
    B pin2 - do pompki ,kolor brazowy

Kolory mozesz miec inne ,te sa ze schematu.

Dodano po 5 [minuty]:

Co do zegara.... musisz podac rodzaj /numer z urzadzenia,wtedy moze cos poradzimy.
    Tak na logike ,ze zdjecia ,to mozesz podlaczyc zegar .... czerwony plus z bezpiecznika do grzejnika 5A , brazowy to masa .Pozniej jak juz zegar zadziala to wlacz przycisk aktywacji grzejnika i zmierz w ktorym przewodzie pojawi sie zasilanie .( chociaz tam jest chyba tylko 1 ,zolty )
    ( nie podlaczaj niczego na krotko bez bezpiecznika )

Radze podac model zegara , byc moze ,ze taki sam jest na schematach .
    toooomasz1
    Level 10  
    właśnie tego potrzebowałem, wielkie dzięki!
    co do zegara to 8EU 007 696 01 i dołączam zdjęcia i jak widać wychodzą z niego kable żółty, czerwony i brązowy, który jest z czymś zmostkowany, a z wtyczki wychodzi jeszcze jeden czerwony wolny. co z nim zrobić?
    I czy pod A pin6 podłączyć żółty?

Dodano po 5 [minuty]:

zegar jest od ebera
    toooomasz1
    Level 10  
    podłączyłem tak jak opisał svavecone, jeszcze raz dzięki za pomoc.
    webasto jest uszkodzone. włącza się tylko dmuchawa, na pompkę nie wychodzi napięcie i nie grzeje świecy. podałem napięcie na krótko na zamontowaną świece i szczykawką wpuściłem paliwo do wężyka, to zaczęło się kopcić ale po jakiejś chwili wyłączyło się. nie będę wnikał dalej co jest nie tak bo to chyba nie ma sensu.
    Jak możecie to doradźcie mi czy lepszy będzie używany d1lc compact czy air top 2000? oba kosztują ok 1700zł i są z lat 97-99 . Znalazłem też na allegro nowego EBERSPRACHERA D2 za 2300brutto ale to jest jednak 600zł różnicy. Co radzicie?
    sponsi
    Level 10  
    Witam,

czy ktos ma moze budowe webasta hl 18 d, dostalem je w proszku i nawet nie wiem co powinno byc w srodku.