Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z nowym monitorem: HDMI a 1920x1080i

arystosedes 02 Dec 2010 01:05 2320 12
    arystosedes
    Level 10  
    Witam,

Zakupiłem sobie nowy monitor Samsunga P2370HD (http://www.ceneo.pl/2746364), podłączyłem standardowym kablem, ustawiłem rozdzielczość 1920x1080 wszystko gra.

Stwierdziłem, że nie będę się pozbywać starego monitora, że kupię sobie kabel hdmi i za pomocą tego kabla podłącze nowy monitor, zaś starym kablem podłącze stary monitor (mam jedną kartę graficzną - nVidia Gt 240).

Obraz na starym monitorze wygląda jak wyglądał, natomiast na nowym, po odpaleniu w 1920x1080i (natywna), obraz jest.. dziwny (cholera ciężko wyjaśnić kiedy się tym człowiek nie zajmuje na co dzień . Obraz jest jakby zbyt ostry, czcionki są niewyraźne i o ile ten sam tekst (np jako tytuł w zakładkach przeglądarki Firefox) wygląda na starym ekranie normalnie - normalnie czyli po prostu czarna czcionka na szarym tle) to na nowym monitorze ten tekst jest otoczony jakby białym borderem. Widok jest dość męczący dla oczu. W grach to samo, a ustawienia kontrastów, gammy itd nie pomagają.

Jeśli w ustawieniach karty graficznej zmienię rozdzielczość ekranu na maksymalnie 1680x1050 (PC, nie HD/SD jak poprzednio) to obraz jest ok (taki jak po zwykłym kablu), no ale przy takiej rozdzielczości pracować się już nie da. Z drugiej strony jakiekolwiek rozdzielczości dla HD/SD dają ten sam - zły - efekt. Co jest nie tak?
    User removed account
    User removed account  
    b2r
    Level 16  
    Dokładnie. Sam mam kabel HDMI za 15-20zł i niestety, ale jakość jest kiepska. Na kablu z wyższej półki jest wszystko ok.
    arystosedes
    Level 10  
    b2r wrote:
    Dokładnie. Sam mam kabel HDMI za 15-20zł i niestety, ale jakość jest kiepska. Na kablu z wyższej półki jest wszystko ok.

Kabel mam z wyższej półki, dałem za niego 85 zł. W domu mam też tv +dvd też podłączone kablem HDMI (podobnej klasy) podmieniłem, ale jest to samo.

@GUTEK@ wrote:
    Masz coś takiego jak na moich zdjęciach? - https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1837613.html

Tak dokładnie, obraz jest taki. Nie do końca jednak rozumiem o co chodzi z tym HDCP, a także jak zmusić kartę, by połączenie z monitorem widziała jako DVI?
    User removed account
    User removed account  
    arystosedes
    Level 10  
    Dodam jeszcze, że w moim panelu NVIDII mam opcję "wyświetl stan HDCP" gdzie mam info, że moja karta graficzna i monitor obsługują ten system. Tak czy inaczej nie mam pojęcia jak rozwiązać ten problem.:cry:
    @GUTEK@
    Level 30  
    Ja sobie poradziłem w ten sposób że ściągnałem program MonInfo. Potem po uruchomieniu wybrałem z listy telewizory, potem File -> Edit i wybrałem DVI-D/I, następnie OK i zapisałem plik INF.
    Później zainstalowałem ręcznie ten utworzony plik INF jako sterownik do tego telewizora, zresetowałem komputer i było już ok.
    arystosedes
    Level 10  
    Nic to nie dało, zresztą kiedy wybrałem Edit to DVI-D/I jako video input było już ustawione.
    @GUTEK@
    Level 30  
    U mnie też było zaznaczone DVI-D/I. Jednak dopiero po utworzeniu i zainstalowaniu sterownika w Catalyst Control Center zaczęło mi pokazywać połączenie DVI, wcześniej było HDMI i obraz był koszmarny.
    @GUTEK@
    Level 30  
    Tak z ciekawości, czy po przestawieniu tej opcji w monitorze coś się zmieniło w tym panelu nvidii?
    Pokazuje inny typ połączenia, stan HDCP?

Jestem ciekawy o co tu chodzi, niestety w moim tv nie ma możliwości zmiany ustawień tak jak w tym monitorze.
    arystosedes
    Level 10  
    Nie, kompletnie nic. Prawie dwa dni, a taka pierdoła.. ehh ;)