Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Brak auto-stopu w magnetofonie MSH-101

wowa2 02 Gru 2010 20:19 1722 3
  • #1 02 Gru 2010 20:19
    wowa2
    Poziom 9  

    Witam,
    Posiadam MSH-101 i instrukcję serwisową .Po latach bezczynności magnetu zrobiłem drobny remont mechaniki -czyszczenie rolek, bieżni, osi, głowic,itp..I dziwna sprawa -po oczyszczeniu mechaniki wszystko było OK.Po złożeniu obudowy -przestał działać auto-stop.Licznik pracuje, koło z magnesem obraca się, kontaktron przełącza, a autostop nie działa.Wszystkie inne funkcje są OK.W instrukcji serwisowej nie wspominają o takiej usterce.Czy widzicie jakieś rozwiązanie tego problemu?

    Widzimy. Trzeba sprawdzić elementy pracujące w układzie auto-stop.
    Proszę poprawić temat.
    Regulamin pkt. 11.
    GM

    0 3
  • #2 03 Gru 2010 12:55
    egon42
    Poziom 37  

    Problem w tym żeby zadziałał autostop musi się zatrzymać sprzęgło przez to przestaje się kręcić licznik staje magnes kontaktron nie podaje impulsów układ elektryczny wykrywa brak impulsów i wyłącza mechanizm po około 3 sekundach.

    0
  • #3 03 Gru 2010 13:02
    wowa2
    Poziom 9  

    Sprawdzenie elementów elektronicznych układu auto-stopu jest rzeczą oczywistą.I to zrobię, ale sądziłem, że ktoś z użytkowników portalu spotkał się z tak trochę dziwnym problemem:
    -jest autostop, a po drobnym remoncie, który nie dotyczy elektroniki -nagle przestaje działać.Jak pamiętam, kiedyś (a ten sprzęt jest "wiekowy" -data produkcji
    9.04.1981 r.) miałem ten sam objaw -auto-stop zniknął, a po n-latach bezczynności
    pojawił się, żeby znów zniknąć po drobnym remoncie.
    ------------------
    Dzięki Egon42! Sprawdziłem.Taśma dochodzi do końca, koło z magnesem na liczniku
    przestaje się obracać, kontaktron nie impulsuje, upływa znacznie więcej czasu niż 3 sek., a auto-stop nie działa.Wygląda chyba na to,że układ zliczający impulsy (całkujący) nie przesyła impulsu zerującego na przerzutniki przewijania i startu.

    0
  • #4 05 Sty 2011 13:07
    wowa2
    Poziom 9  

    Poradziłem sobie!Wymieniłem kondensator C802 w układzie zliczającym impulsy kontaktronu oraz profilaktycznie kondensator filtrujący zasilanie układu sterowania mechanizmem.Jest OK!

    0