Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Panasonic KX-FLB813PD - brak sygnału, trzeszczy w słuchawce

02 Gru 2010 20:32 1814 8
  • Poziom 12  
    Witam.

    Mam taki problem, że w w/w urządzeniu nie ma sygnału wybierania w słuchawce i głośniku. Słychać jedynie trzaski. Nie można dzwonić jak również wysyłać czy odbierać rozmów i faksów. Gniazdo telefoniczne i linia jest ok. Czasem po jakimś czasie sprzęt zaskoczy i działa poprawnie, jednak to należy do rzadkości. W momencie wtykania kabla telefonicznego słychać różnicę w trzaskach.

    Gdzieś na forum doczytałem podobny przypadek, być może jest to problem z jakimś transoptorem. Proszę o poradę, gdzie szukać przyczyny, ewentualnie jakie elementy sprawdzić itd.

    Pozdrawiam.
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 18  
    Jeżeli kabel łączący gniazdo telefoniczne z faksem jest sprawny, to może być oberwany lut na nóżkach gniazda liniowego RJ faksu.
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 12  
    Luty sprawdziłem, między płytką gniazda RJ a ścieżkami na płycie jest wszystko OK :]
  • Poziom 33  
    Masz drugi telefon sprawdź jeszcze raz co przychodzi do gniazdka.Na moje...masz uszkodzoną linię .Zgłoś do operatora.
  • Poziom 12  
    Linia jest ok, sprawdzałem na innym telefonie. Problem na pewno jest w urządzeniu.
  • Poziom 27  
    Taki objaw może być spowodowany zielonym "nalotem" na druku, bądź od strony elementów w module telefonicznym. Proponował bym dokładnie przyjrzeć się temu modułowi i na wszelki wypadek przemyć obie strony izopropanolem i osuszyć go
    Wielokrotnie spotykałem się z takim zjawiskiem..
  • Poziom 12  
    Dzięki za info, w poniedziałek użyję izopropanolu i dam znać czy pomogło.
  • Pomocny post
    Poziom 20  
    Uszkodzony jest przekaźnik włączający linię telefoniczną.
    Miałem już kilka takich przypadków.
    Żeby to sprawdzić zrób zwarcie na stykach przekaźnika powinien pojawić się sygnał.
  • Poziom 12  
    Dzięki Jacek ! Uszkodzony był przekaźnik, po wymianie sprzęt chodzi tak jak powinien :) Temat do zamknięcia.