Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ford Galaxy 96 TDI - problem z podgrzewaną przednią szybą

lugua 02 Gru 2010 21:11 3867 4
  • #1 02 Gru 2010 21:11
    lugua
    Poziom 8  

    Ford Galaxy 96 TDI - problem dotyczy przedniej podgrzewanej elektrycznie szyby. Gdy zakupiłem auto szyba działała bezproblemowo. Co prawda czas jej działania nie wystarczał na rozmrożenie całościowe i trzeba było pilnować by włączyć ponownie, ale w chwili obecnej nie widać efektów grzania po włączeniu przycisku. Kontrolka na kokpicie świeci działanie szyby, ale na samej szybie nie widać smużek rozmrożenia, odparowania jak dawniej a po dokładnym przyjrzeniu się jestem niemal na 100% pewny, że ona po prostu nie działa. Elektryczne ogrzewanie tylnej szyby działa bez zarzutu i po włączeniu niemal natychmiast widoczne są efekty ogrzewania czy odparowania szyby.
    Sprawdzałem wizualnie bezpieczniki w konsoli bezpieczników, ale te są OK. Sprawdzę miernikiem to będę miał 100% pewność. Być może to któryś z przekaźników, ale nie wiem, który to może być i jak go sprawdzić i tu liczyłbym na podpowiedź. Być może problem leży gdzie indziej, ale szczerze się p[przyznam, że poza bezpiecznikami i przekaźnikami nie mam pojęcia, od czego zacząć poszukiwania.

    Dodatkowy problem, jaki pojawił się to brak ogrzewania przedniego lewego fotela. Prawy działa jak należy lewy, kierowcy zimny. Być może ma to jakiś związek z ogrzewaniem przedniej szyby ??? Dodam, że tuż przed "utratą" ogrzewania fotela odczuwalne było przegrzewanie go w poszczególnych fragmentach siedliska fotela. Auto nie młode już, więc może jest to po prostu zużycie czasowe i być może uległy uszkodzeniu elementy grzejne zamontowane w fotelu, ale być może problem tkwi w jakimś ze sterowników za to odpowiedzialnym czy przekaźniku.

    Dziękuję za każde słowo rady, które może naprowadzić na rozwiązanie problemu...

    Jeśli ktoś miał podobny problemik i znalazł rozwiązanie liczę na pomoc!!!

  • #2 21 Mar 2013 23:54
    PeteriDasia
    Poziom 8  

    Podepne sie pod temat u mnie sytuacja jest taka że jak jest zimno i auto zimne to podgrzewanie włącza się na 2 sekundy i wyłącza się natomiast jak sie auto zagrzeje to załacza się na dłużej ale i tak nie na tyle długo co powinno. Czy ktoś wie co to może być?

  • #3 22 Mar 2013 08:37
    andrzej20001
    Poziom 42  

    Jakie masz napięcie na akumulatorze podczas pracy z włączoną szybą?

  • #4 22 Mar 2013 13:00
    lugua
    Poziom 8  

    Powiem szczerze, że nie sprawdzałem ale aku jest nowy i nie okazuje oznak nie doładowania...

  • #5 26 Lut 2014 08:22
    fiszi
    Poziom 2  

    Witam. Ford Galaxy 96 V6 2,8. U mnie za to szyba przednia rozgrzewa się w postaci pionowego centymetrowej szerokości paska i również brak ogrzewania fotela kierowcy (pasażera grzeje). Co więcej, jak odpalam przednią szybę to jednocześnie włącza się tylna i lusterka... ktoś tam grzebał i prawdopodobnie przepiął kabelki pod jeden przycisk. Muszę sprawdzić, dopiero co go kupiłem.
    Ale co do szyby przedniej i fotela to chętnie posłucham.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME