Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

BUDERUS Logamax U042 K/044 K- AWARIA CWU

radziej111 03 Dec 2010 15:07 4257 6
    radziej111
    Level 2  
    Proszę o pomoc: mam awarię cwu. Po odkręceniu kranu z ciepłą wodą piec się włącza, odpala, na wyświetlaczu pojawia się płomyk, ale tylko na kilka sekund, potem płomyk znika, słychać terkotanie jakby znowu chciał odpalić, a po chwili pojawia się migająca kreska (druga od lewej). Wylatuje trochę ciepłej wody, zagrzanej w ciągu tych paru sekund, a potem znowu zimna. Po zresetowaniu kreska przestaje pulsować, ale po odkręceniu kranu sytuacja się powtarza. Awarię taką już miałem, łączę ją z chwilowym brakiem dopływu odpowiedniej ilości świeżego powietrza. Teraz też takowy wystąpił, ale wtedy po godzinie ogrzewanie cwu powróciło samoistnie, a teraz nie chce już od ok. 24 godzin.
    Buderus service
    Level 10  
    Jak długo ten kocioł pracuje?

Kiedy miał robiony ostatnio przegląd?
    radziej111
    Level 2  
    Kocioł pracuje od ok. 1 roku. Używany jest głównie do cwu, dom ogrzewam kominkiem. Przegląd był ok. miesiąc temu. Wtedy wszystko było OK.
    W tej chwili, pracuje znowu w miarę normalnie, tzn. podaje ciepłą wodę. Prawidłowa praca wróciła po ok. 48 godz.
    Po takich jednak doświadczeniach nie zdziwię się jednak jak znowu zaszwankuje i w dalszym ciągu jestem ciekawy jaka może być tego przyczyna i jak temu zapobiec.
    azi1984
    Level 2  
    witam.

Mam takie same objawy, taki sam problem. Kocioł jest nowy. Gdy odbierałem mieszkanie od dewelopera około miesiąc temu wszystko działało - były robione testy. Przez miesiąc kocioł był praktycznie nie włączany, a teraz pojawił się ten problem.
    Czy namierzył Pan przyczynę tej usterki? Jak ją usunąć?

Pozdrawiam
    radziej111
    Level 2  
    Przyczyn złego zachowania pieca nie zgłębiłem. Na szczęście samo mu przeszło. Ostatnio (odpukać) piec działa poprawnie, więc cieszę się z tego i korzystam, czego i Panu życzę.
    ziembar
    Level 10  
    Witam.
    Mam ten sam problem z tym piecem, powraca co jakiś czas, wcześniej na krótko dziś już od 24 godzin płomyk gaśnie.
    Czy nikt nigdy nie rozwikła tego problemu.
    Gdy wcześniej miałem inny piec jak kiedyś wystąpił podobny problem serwisant wymienił presostat i problem zniknął.
    radziej111
    Level 2  
    Wydaje mi się, że problem wynika z niedostatecznego ciągu w kominie. Miałem za niski komin. Jego wylot znajdował się poniżej kalenicy. Jeśli wiało choć trochę, to sobie jakoś jeszcze radził, jednak w przypadku bezwietrznej pogody po prostu nie było ciągu w kominie i spaliny powodowały wyłączenie pieca. Tak to sobie tłumaczę. Teraz wydłużyłem rurę kominową tak by wystawała ponad kalenicę i (odpukać) na razie problem nie występuje.
    Natomiast jeszcze przed wydłużeniem komina doraźnie radziłem sobie tak, że kilkakrotnie odkręcałem i zakręcałem w łazience kran z ciepłą wodą, żeby włączyć choć na chwilę podgrzewanie. Robiłem to tak, że po odpaleniu pieca (obserwowałem go z łazienki widząc poprzez otwarte drzwi kotłowni) zmniejszałem w kranie wypływ ciepłej wody, aby piec sam się wyłączył w wyniku mniejszego zapotrzebowania na ciepłą wodę (a nie na skutek zadławienia spalinami) i po chwili następna próba.Jeśli nawet piec zaterkotał i się wyłączył, to po chwili i po resecie ponawiałem. Po kilku próbach powietrze w kominie na tyle się ogrzewało, że w końcu zaczęło łapać ciąg. Tej metody radzenia sobie jestem pewny na 100%. Nie zawiodła mnie nigdy, natomiast co do wydłużenia komina, to mam nadzieję, że mam rację. Raz już go wcześniej wydłużałem o 0,5 i pomogło, ale nie do końca. Piec działał lepiej, ale też kilka razy zawiódł, więc wydłużyłem go teraz o 1 m i jak na razie jest spokój, czego i Państwu życzę.