Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Dmuchawa ogrzewania przedniego Galaxy MK1

03 Gru 2010 18:04 5292 7
  • Poziom 9  
    witam serdecznie
    auto galaxy 1998 benzyna 2,3 z klimatronikiem 2 nawiewy na przod i tyl osobno.

    Mam problem z wentylatorem przednim a mianowicie zaczol pracowac tak jakby na 4 albo piatym biegu i nie mozna obnizyc jego predkosci ani podwyzszyc...nawet jak sie wylaczy klimatronik na OFF chodzi na tych samych obrotach....wszystkie inne klapki na szyby i na nogi jak rowniez sterowanie tylnim wentylatorem dziala bez zarzutu...
    co moze byc tego przyczyna???
    stalo sie to niedawno podczas jazdy gdy zwiekszyl obroty i tak juz zostalo.
    z gory dziekuje za podpowiedzi

    pozdrawiam
  • Poziom 13  
    Na początek zczytaj vegiem błędy w klimie i podaj je tutaj.Jest pewnie opcja tak jak w vw ręcznego odczytania błędów na samym panelu. Jak znajdę instrukcje to dam znać.Sam mam sharana 98r. ale podpinam sie VCDSem, ręcznie nie próbowałem.
  • Poziom 9  
    witam serdecznie

    bledow nie ma tylko wentylator sam w sobie aczkolwiek chodzi tylko nie mozna obnizyc mu predkosci ani go wylaczyc.
    klimatronik miga jak wlacze zaplon pare sekund wiec cos jest nie tak,ale na komputerze brak jakichkolwiek wskazowek.

    pozdrawiam
  • Pomocny post
    Użytkownik obserwowany
    Sprawdz regulator obrotów. Nic pozatym.
  • Pomocny post
    Poziom 13  
    Tak, wymień na próbę rezystor dmuchawy.Jest pod schowkiem. W manualu jak padnie to też na 4 biegu tylko chodzi gdyż idzie bezpośrednio a nie przez oporniki.
  • Pomocny post
    Poziom 21  
    W klimatroniku nie ma rezystora dmuchawy.
    Sprawdz przekaznik załaczjacy dmuchawe jezeli jest dobry to uszkodzony jest moduł elektroniczny sterujacy wentylatorem dmuchawy znajduje sie w tunelu srodkowym przed parownikiem
  • Poziom 9  
    witam serdecznie

    w tunelu srodkowym nic nie znalazlem....
    natomiast zaraz obok dmuchawy zamontowana jest taka czerwona kostka ktora po zdemontowaniu od srodka ma kilka rzedow bolczykow,krotszych i dluzszych...jakby aluminiowych,gdy odlacze wtyczke od tej kostki wentylator nie dziala a gdy ja podlacze to dalej chodzi na jednym nie do zmienienia biegu....
    sam juz nie wiem bo moze i to jest winne?
    co o tym myslicie?

    pozdrawiam
  • Poziom 9  
    witam

    temat zamnkniety

    okazuje sie ze jest to rezystor dmuchawy(opornica) zaraz obok wentylatora,wymianilem i smiga.
    pozdrawiam