Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Technics SL-23(A) potencjometry, przedźwięk sieciowy

akurnik 03 Gru 2010 20:25 921 0
  • #1 03 Gru 2010 20:25
    akurnik
    Poziom 2  

    Witam szanownych forumowiczów,

    Mam problem z moim Technicsem model SL-23A.

    Problem 1:
    Gramofon raz chodzi dość stabilnie a raz potrafi zwolnić. Gdy zwolni, przyspieszam go potencjometrem i jest jakiś czas dobrze. Potem zaczyna pomału przyspieszać i okazuje się, że trzeba go z powrotem spowolnić tym potencjometrem i tak w kółko. Jestem już po wymianie kondensatorów elektrolitycznych - myślałem, że to ich przyczyna. Jednak problem nadal występuje. Ten problem dotyczy obrotów 33. Na 45 obrotów nawet jak maksymalnie przyspieszę to i tak stroboskop pokazuje, że jest lekko za wolno. Czy ktoś wie jak rozmontować te potencjometry? Co pociągnąć, przekręcić itp? Od spodu jak się zdejmie podłogę są 2 śrubki ale ich odkręcenie jedynie luzuje płytkę z potencjometrami a same potencjometry nadal nie dają się wyjąć.

    A może to jest inna przyczyna? Silnika jeszcze nie dotykałem. Pasek jest nowy.

    Problem 2:
    Dotyczy przedźwięku sieciowego tzw. bzyczenia z głośników czy buczenia. Jest to dość ciche... ale jest i objawia się szczególnie gdy wzmacniacz zbliża się pokrętłem głośności do godziny 11. Kable RCA mam oryginalne w wizualnym stanie dobrym. Gramofon mam zmasowany do wzmacniacza SONY TA-AV501R. Gdy kabel uziemiający odłączę to ten dźwięk jest kilka krotnie głośniejszy.

    Wiem, że na tym forum są osoby, które taki problem uznają za banał ale mimo to bardzo proszę o wyrozumiałość i pomoc w rozwiązaniu tego kłopotu.

    Serdecznie wszystkich pozdrawiam, Andrzej

    PS: mogę dołączyć jakieś zdjęcia jeśli będzie potrzeba.

    Proszę poprawić temat postu. Regulamin pkt. 11.
    GM

    0 0