Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zakup odkurzacza - cicha praca oraz duży ciąg

jocer01 04 Dec 2010 18:37 13741 9
    jocer01
    Level 10  
    Witam,
    Muszę kupić nowy odkurzacz ( stary odszedł na emeryturkę)
    Proszę kogoś o pomoc w wyborze.
    Najważniejszym kryterium jakie mnie interesuje (poza dobrym ciągiem ) to cicha praca, zastanawiam sie nad elektroluxem lub zelmer.
    wybrałem dwa modele:
    -Electrolux Ultra Silencer ZUS3922B
    -Zelmer Syrius 1600.0 ST
    prosze o podanie waszych opini i ewentualnie modeli jakie polecacie, a cena max 500zł - mowimy o cenach w necie, nie w sklepach.

czytałem opinie w necie na temat zelmera i powiem ze sie obawiam, ma mnie wiecej 50 na 50. jedni sa bardzo zadowoleni a drudzy bardzo narzekaja, pomimo 4 lat gwarancji sama uciążliwośc wysylania go do servisu.
    wady psujące sie przeciski właczenia i wciagania kabla, zle spasowane, luzne plastiki, ropadająca sie ssawka od rury raczki.
    natomiast na temat modelu electroluxa nie znalazłem ani jednej opini
    sam juz nie wiem hehehe
    Pozdrawiam
    KlinikaAGD
    Level 13  
    Witam, zdecydowanie mogę polecić odkurzacz ZUS3922 bardzo cichy, zgrabny, miękkie kółka no i mocny. Jedyna wada to to, że czasami pękają rury przy uchwycie i ssawki, ale to może się zdarzyć w każdym odkurzaczu.

Konstrukcja i wykonanie (wewnątrz i na zewnątrz) są najwyższej klasy.

------------------------------
    Z poważaniem,
    Obsługa sklepu internetowego
    www.KlinikaAGD.pl - Twój sklep z częściami AGD
    BS1234
    Level 13  
    Ceny części do electroluxa są też najwyższej klasy...
    Czasami nawet nie opłaca się zakup węża lub rury teleskopowej, serwis i dział obsługi konsumenta po zakupie ma człowieka za nic.
    Zelmer jest lepiej zrobiony (ma 4 lata gwarancji a electrolux 2) i dostaniesz do niego każdą część zamienną za przystępną cenę. Np do zelmera dokupisz w przyszłości każdą część do silnika za rozsądną cenę a w electroluxie musisz wymienić cały silnik gdzie na sprowadzenie go czekasz nawet do 3 miesięcy i koszt bardzo wysoki. Silniki electroluxa w dużej mierze są produkowane w chinach. Mój przedmówca ma zdecydowanie źle wyszkolone sumienie, jeżeli poleca ultra silencera. To odkurzacz, który ma taki sam silnik jak inne, tylko wyciszane grubymi warstwami gąbek, które gdy zajdą kurzem a to dzieje się po około roku do półtorej nie będą przepuszczały już tak mocno powietrza i skończy się an przegrzaniu silnika i spaleniu. Od razu powiem że te rzekome zabezpieczenia przed przegrzaniem to pic na wodę. To prawie nigdy nie działa właściwie. Sam kiedyś (specjalnie dla testu) udusiłem odkurzacz electroluxa poprzez zatkanie węża ręką i czekanie na zadziałanie zabezpieczenia termicznego. Owszem zadziałał, ale wtedy gdy silnik był w ostatniej fazie spalania się tzn przed stanięciem całkowitym. Na allegro bardzo często sprzedawane sa odkurzacze electroluxa które wyłączają się po około 5 sekundach od włączenia. To świadczy o wadliwym działaniu tegoż układu. Zobacz sobie cenę ultra silencera a syriusa i cenę oryginalnych akcesoriów typu węże, ssawki, rury teleskopowe i filtry HEPA. Pozdrawiam

Dodano po 1 [minuty]:

A różnica w głośności syriusa a ultrasilencera jest znikoma.

Dodano po 32 [sekundy]:

Jeśli chcesz zmienić odkurzacz za max 2 lata to polecam electroluxa.

Dodano po 2 [minuty]:

I jeszcze jedna rzecz-Zelmer ma serwisy w praktycznie każdym mieście polski więc zanosisz odkurzacz i odbierasz sprawny ;) I trwa to max 7 dni jeśli muszą zamówić części (mówię o polskim odkurzaczu) choć mają na to 14...
    KlinikaAGD
    Level 13  
    Witam, ja jednak nie zgodzę się z przedmówcą z racji tego, że mam taki odkurzacz i dlatego mogę go polecić. Czemu akcesoria Zelmera są tańsze ? Ponieważ wykonane są z kiepskiego plasiku, proste od 15 lat takie same. Nie zauważyli nawet tego, że plastikowe kółka w ich sprzętach rysują podłogę, ssawka szczelinowa jest tak krótka że nigdzie nie sięga, ssawka tapicerska nie ma nawet elektrostatycznych pasków bo podniosłoby to cenę. Taki same są stosowane w chińskich odkurzaczach z marketu.

Zabezpieczenie termiczne działa i to zawsze poprawnie. Sprzedawane na Allegro wyłączające się odkurzacze mają prawdopodobnie poprzegrzewane silniki co jest najczęściej spowodowane wielomiesięczną pracą na zapchanym filtrze, lub po prostu zapchanym filtrem wylotowym. Pojawi się pewnie komentarz, że filtry Hepa w Electroluxach trzeba wymieniać bo się zapychają - zapychają się ponieważ prawidłowo pochłaniają kurz roztocza itp, a nie tak jak Zelmer puszczają bokiem.

Kupując odkurzacz trzeba patrzeć na całokształt: wykonanie, funkcje, parametry.

Oryginalny filtr zmywalny Hepa EFH13 - zmywalny z systemem O2 można kupić na allegro za 39 zł więc nie uważam, żeby było to dużo jak za filtr o takich parametrach.

Oczywiści można porównywać cenę malucha i mercedesa na korzyść tego pierwszego, ale po co skoro wiadomo że różnica w cenie spowodowana jest jakością materiałów.

Serwisy Zelmera ? Siedzi technik w miasteczku i ma podpisaną umowę na naprawę czego się tylko da , a potem dostaje jeden odkurzacz w miesiącu i to się nazywa fachowiec. Nie porównujemy serwisów naprawiających tysiące sprzętów danej marki z domokrążcą mającym podpisaną umowę z Zelmerem. Dodatkowo wszystkie sklepy jak Euro, Saturn itd same dostarczają sprzęty Electroluxa do autoryzowanych serwisów.

Najlepiej podjechać do sklepu i porównać samemu odkurzacze ja polecam Electroluxa Ultra Silencera zarówno stare jak i nowe serwie. To jedne z najlepszych odkurzaczy w ofercie, a na pewno najlepsze z dostępnych aktualnie odkurzaczy Electroluxa (nie porównuję oczywiście do Dysona, lub Nilfiska)

BS1234 - osobiste docinki zostaw na inne forum tutaj rozmawiamy merytorycznie.

------------------------------
    Z poważaniem,
    Obsługa sklepu internetowego
    www.KlinikaAGD.pl - Twój sklep z częściami AGD
    Anonymous
    Anonymous  
    BS1234
    Level 13  
    KlinikaAGD: ...dostaje jeden odkurzacz w miesiącu i to się nazywa fachowiec. Nie porównujemy serwisów naprawiających tysiące sprzętów danej marki... No to się sam wkopałeś zelmer psuje się jeden na tydzień, a electrolux naprawia tysiące sprzętów swojej marki dziennie bo to zwykłe badziewie!
    Ciekawy jestem, w jaki sposób sponsoruje Cię wspaniała firma Electrolux...
    Jeśli na tym forum nie wolno polecać dobrego Zelmera przez to, że ludzie sponsorowani przez firmę Electrolux wyciągają teorie wyssane z palca żeby tylko poniżyć konkurencyjną markę...
    Jeżeli odkurzacze Zelmera to na tym forum temat tabu, to może polecił bym odkurzacz PROFI 10.5. Są to odkurzacze produkowane w Polsce, w Rzeszowie i to są sprzęty profesjonalne. Cykl produkcyjny tych odkurzaczy jest powierzony byłym pracownikom Zelmera. Są one cichsze od najcichszego ultra silencera bo ma 64dB a ultra silencer 68dB. I do tego bardzo wysoka siła ssania 450W, przy bardzo małym poborze energii- tylko 1200w.
    Swoją drogą to Electrolux robi takie badziewie, że nie jest w stanie wyprodukować profesjonalnych odkurzaczy i zwraca się do Polskiej (sam powiedziałeś: Ponieważ wykonane są z kiepskiego plastiku...) według Ciebie zacofanej firmy, żeby produkowała dla nich odkurzacze pod ich nazwą...
    Oto dowód:
    Oto, co mówi o sobie firma PROFI:
    ,,zaufał nam Electrolux dla którego produkujemy odkurzacze pod jego logiem."
    A teraz porównajmy polski odkurzacz PROFI 10.5:

http://www.profieurope.eu/oferta,388.html

Oraz Electrolux PRO Z910:

http://www.amazon.co.uk/Electrolux-Lightweight-Cylinder-Vacuum-Cleaner/dp/B000ULAJQE

Chyba wszystko jasne...

Aha i dodam jeszcze, że Profi 10.5 nie ma w środku żadnych gąbek wyciszających i ma 64dB, a ultra silencer ,,zapchany" wygłuszeniami ma 68dB.
    Jeśli na tym forum wolno polecać tylko odkurzacze Electroluxa, ponieważ ta firma sponsoruje osoby, które bez podstaw będą zachwalały swoje wyroby na wszelkich forach..., to istnienie takich for dyskusyjnych nie ma sensu.
    Pozdrawiam

Ja polecam albo Zelmer Syrius 1600.0ST albo PROFI 10.5

Dodano po 33 [minuty]:

jerzyf wrote:
    Kup sobie Rainbow.

Rainbow?
    Jak mi znajdziesz nowy za 500zł, to biorę od razu 10 sztuk...
    jocer01
    Level 10  
    teraz juz sam nie wiem co mam kupic !!! a zona mnie gnebi ze nadal nie ma! kusi mnie ten electrolux poniewaz nie ma zadnych negatywnych opini !! zelmer ma podzielone ale jednak ma i negatywne.
    hmm........
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Level 1