Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podgrzewacz wody Ford Fokus - pytanie.

Piotr520 04 Dec 2010 19:20 15277 23
Automation24
    Piotr520
    Level 24  
    Witam panowie.
    Z racji, że moje Bmw bardzo długo się rozgrzewa (chodzi o nawiew gorącego powietrza na szybę) chcę zamontować podgrzewacz wody. Z uwagi na kształt budowy i rozmiary uznałem, że najlepiej będzie tam włożyć podgrzewacz z Fokusa. Coś takiego;
    Podgrzewacz wody Ford Fokus - pytanie.
    I tu mam kilka pytań;
    - czy do działania podgrzewacza wystarczy przekaźnik i włącznik, chodzi mi o to czy te świece są zasilane jakoś impulsowo, czasowo żeby ich nie uszkodzić?
    - czy wystarczy jeden przekaźnik i jaki(chodzi o prąd)?
    Z góry dziękuję za pomoc.
  • Automation24
    michalmichalo
    Level 2  
    Kolega planuje zamontowac to co ja,wiec podziele sie info.
    Do podłaczenia potzebujesz przekaznik czasowy,dlatego ze gdy beda stale grzac to sie przepala swiece.Jedna siweca pobiera około 15A,wiec potrzebujesz przekaznika 50A da to mały zapas.

Panowie czy potraficie wskazac przekaznik czasowy ktory bedzie działał włacz na np.2 min i wyłacz na 1min.Nie wiem jak sie moze nazywac taki przekaznik cykliczny??Prosze o odpowiedz.
    Aleksander_01
    Level 42  
    Wystarczy jeden przekaźnik, najlepiej z grupy VAG 100 A.
    Natomiast sterowanie może okazać się problemem, tzn najlepiej by było gdyby ten przekaźnik załączał się i wyłączał automatycznie wg określonego algorytmu np:
    -temp zewn poniżej 10°C
    -temp wody między 10° a 50°C
    -brak możliwości załączenia na niepracującym silniku.

Ale........można to ominąć i zrobić na zwykłym włączniku.
  • Automation24
    Piotr520
    Level 24  
    Dzięki za odpowiedzi panowie.A co myślicie o przekazniku wycieraczek,da się coś z tym zdziałać?Czy podawanie prądu przez taki przekaznik nie będzie zbyt krótkie?Ile czasu taka swieca może być zasilana bez przerwy?
    Znalazłem coś takiego
    http://www.ase.hoste.pl/pdfy/6GR.pdf
    Aleksander_01
    Level 42  
    Piotr520 wrote:
    Dzięki za odpowiedzi panowie.A co myślicie o przekazniku wycieraczek,da się coś z tym zdziałać?Czy podawanie prądu przez taki przekaznik nie będzie zbyt krótkie?Ile czasu taka swieca może być zasilana bez przerwy?

Taka świeca może być zasilana dowolnie długo, ważne aby podczas jej pracy była odbierana energia, mówiąc prosto, musi być schładzana.
    Nie obraź się ale widzę po Twoim sposobie rozumowania że problem Cię może przerosnąć.
    Piotr520
    Level 24  
    Co mam się obrażać,lepiej zapytać jak coś schrzanić.Myśle że przekaznik cykliczny do którego podałem link plus przekaznik 100A powinno załatwić sprawe.
    Anonymous
    Anonymous  
    Aleksander_01
    Level 42  
    Piotr520 wrote:
    Co mam się obrażać,lepiej zapytać jak coś schrzanić.Myśle że przekaznik cykliczny do którego podałem link plus przekaznik 100A powinno załatwić sprawe.

Ale po co utrudniać sobie życie. Ten przekaźnik będzie pracował 50/50 czyli "tracisz" połowę mocy, a przecież cała idea sprowadza się do tego aby czas nagrzania był jak najkrótszy.
    Po drugie - po nagrzaniu i tak musisz go wyłączyć.
    Po trzecie - lepiej kupić czasówkę na 12 V i ustawić czas na np 10 minut, oczywiście możliwość załączenia tylko gdy silnik pracuje.
    Piotr520
    Level 24  
    Planowałem podgrzewacz zamontować na przewodzie tuż przed nagrzewnicą i dlatego myśle o przekazniku cyklicznym ponieważ woda wcale tam nie zasuwa.A może po prostu powinien być zamontowany przed pompą wodną wtedy można go zasilić np stale na 10min tak jak piszesz.
  • Helpful post
    Aleksander_01
    Level 42  
    Piotr520 wrote:
    Planowałem podgrzewacz zamontować na przewodzie tuż przed nagrzewnicą i dlatego myśle o przekazniku cyklicznym ponieważ woda wcale tam nie zasuwa.A może po prostu powinien być zamontowany przed pompą wodną wtedy można go zasilić np stale na 10min tak jak piszesz.

A wiesz jak duże ciepło właściwe ma woda (płyn), a grzałeczki zaledwie 600 W. Spokojnie wytrzyma.
    Piotr520
    Level 24  
    Dzięki,zrobie jak piszesz wyłącznik czasowy 12V zwłoka 10min a zasilanie podepne z przekaznika pompy paliwa.Na początek spróbuje na jednej świecy podłączonej żeby bałaganu nie narobić bo zauważyłem że niektóre auta przed podgrzewaczem mają zamontowane elektryczne pompki wody co ułatwia krążenie cieczy.
    tzok
    Moderator of Cars
    O ile dobrze pamiętam to ktoś polecał włącznik ogrzewania tylnej szyby z Mondeo mk.1.

Po uruchomieniu silnika świece mają się załączyć i grzać przez kilka minut. Potem mają się wyłączyć... ale może warto by się przyjrzeć termostatowi skoro auto się długo nagrzewa?
    Piotr520
    Level 24  
    Termostat raczej jest ok bo temperature ładnie trzyma w pionie i sie nie wacha.Tylko jak go wyjołem to zaskoczyła mnie jedna rzecz(orginał wahler)zaworek zamontowany w termostacie.Myśle że to po to by go łatwiej odpowietrzyć ale czy to nie jego wina że tak długo się nagrzewa.Możliwe że się nie zamyka.
    inginio
    Level 15  
    Panowie i zamontował ktoś z was ten podgrzewacz zamontował? Też do tego się przymierzam tylko zastanawiam się w jak dużym stopniu spowoduje to szybsze nagrzewanie się silnika?
    malyes
    Level 10  
    Witam, ja mam pytanie, ile moze kosztowac "nowy" podgrzewacz wody do forda? bo nie wiem czy mechanik nie zrobil mnie w jajo. zgodzilem sie na nowy, ale cena jaka zaśpiewał mi to 600zł.. wiec prosze mi powiedziec czy to prawidlowa cena za nowy oryginalny pogrzewacz. jeśli problemu nie zrobi to odpowiedzcie na GG, 8001741, z góry dziękuje
    Przemo9826
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Panowie a po co kombinować z jakimiś wyłącznikami ze zwłoką? Nie lepiej wziąść sterowanie przekaźnika z przewodu zasilania ogrzewania tylnej szyby? Warunki spełnia, gdy sinik nie pracuje to się nie włączy, możemy sami włączyć i wyłączyć gdy tylko chcemy, no i sam się rozłącza po czasie.
    Piotr520
    Level 24  
    Witam.Panowie co myślicie o czymś takim?
    Podgrzewacz wody Ford Fokus - pytanie. Podgrzewacz wody Ford Fokus - pytanie.
    Czy to zda egzamin.
    romoo
    User under supervision
    Wstawiłem podgrzewacz i daje radę .
    2x szybciej silnik się nagrzewa.
    Pasuje także od Renault 1,9 diesel CR, Renault master 2,2 2,5 CR, Fabia sdi.
    Piotr520
    Level 24  
    Będzie grzało kiedy będziesz chciał od tego jest wyłącznik po stacyjce.Jestem tylko ciekaw czy ktoś miał okazje sprawdzić podobny wyłącznik termiczny,chodzi o trwałość.Co do reszty to jak czas pozwoli to zamontuje w przyszłym tygodniu.
    romoo
    User under supervision
    Wyłącznik termiczny steruje przekaźnikiem , więc nie ma problemu z trwałością.
    ALe termik jest niepotrzebny bo jak na wskaźniku temperatury widzisz dobra temp to wyłączasz podgrzewacz.
    belek
    Level 11  
    wystarczy podpiąć się pod odpowiednie miejsca pcm i świeczki po bezpieczniku będą starowane jak fabryka przykazała (poniżej ok 5C i 70C silnika)