Witam.
Chciałem zaprezentować moją ostatnią, a zarazem pierwszą pokazywaną na elektrodzie konstrukcje. Jest to miniaturowa ściąga. Powstała ona z kilku powodów:
1. Przetestowania sposobu podłączenia wyświetlacza i karty pamięci do mikro-kontrolera.
2. Poziomu trudności napisania oprogramowania w Bascom-ie.
3. Sprawdzenia umiejętności i przygotowania się na inny większy projekt (bo nic nie daje takiego doświadczenia jak praktyka

Informacje wstępne:
Układ jest maksymalnie uproszczony ze względu na rozmiary. Główne elementy użyte do jego wykonania:
Mikro-kontroler: Atmega32L-8AU
Wyświetlacz: NOKIA 3100 (sterownik PCF8833)
Karta pamięci: Micro-SD (testowane: 128MB i 1GB, obie działają bez zarzutu)
Zasilanie: Akumulator litowo-jonowy 3,7V / 600mAh
Płytka została zaprojektowana w programie Eagle 5.10 a oprogramowanie napisane w programie Bascom i jest ono nadal rozwijane dlatego na razie nie zamieszczę kodu źródłowego jednak postaram się odpowiedzieć na wszelkie pytania.
Schemat:

Opis układu:
Mikro-kontroler ma aktualnie zapełnione 41% pamięci Flash większość stanowią procedury które tworzą dość prostą oprawę graficzną, jednak z kilkoma miałem spory problem aby zachowywały się tak jak tego chciałem.
Nawigacja miedzy zegarem a listą z plikami .txt bądź po plikach odbywa się poprzez cztery przyciski umieszczone pod wyświetlaczem. Naciskając na krawędzie wyświetlacza wchodzimy w interakcję z urządzeniem.
Kolejnym ważnym punktem jest fakt że karta pamięci podłączona jest do hardware-owego SPI co zapewnia szybszą komunikację. Przy odczytywaniu plików tekstowych nie jest to aż tak odczuwalne.
Układ jest zasilany z akumulatora litowo jonowego 3,7V / 600mAh co wystarcza na ok 24h pracy układu (tu wspomnę że akumulator nie jest nowy pochodzi z iPod-a mini. Ma już ponad 3 lata i jest ładowany z prowizorycznej ładowarki od telefonu komórkowego). Napięcie ogranicza dioda Zenera 3,3V w ten sposób ujednoliciłem większość napięć. Napisałem większość ponieważ podświetlenie wyświetlacza zasilane jest z nieszczęsnych 6-7V tutaj pomogły zmagania kilku innych internautów z podobnym problemem przy uruchomieniu podświetlenia i po zapoznaniu się z wiadomościami z sieci oraz kilku testach "na pająka" powstała bardzo prosta przetwornica wykorzystująca PWM Atmegi.
Jednym z priorytetów było aby płytka drukowana była nie większa niż wyświetlacz dlatego zostały zastosowane elementy SMD możliwie małe do tego celu (najmniejsze z grupy RLC w obudowach 0603). Całość jeszcze czeka na obudowę ponieważ brakło funduszy które i tak na ten projekt nie były w ogóle planowane. Większość elementów miałem bądź dostałem i tu ogromne podziękowania dla kolegi Palmoster który dobrowolnie użyczył wyświetlacz (wraz z telefonem), kartę pamięci oraz duchowe wsparcie

Na koniec zdjęcia, filmik i pliki do pobrania. W załączniku materiały zgromadzone do projektu, łącznie z bibliotekami do złącza wyświetlacza i złącza micro-SD oraz kilka innych przydatnych.
Budowa:

Działanie:

Wtyczka programująca została wykonana z "okrojonego" złącza na karty SD (idealnie pasował rozkład pinów z padami. Spinacz ma przewód masowy lub jak kto woli GND).

Filmik z działania:
Jeśli konstrukcja Ci się spodobała oceń ją i skomentuj. Zapraszam do dzielenia się opiniami.
Cool? Ranking DIY