Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka ładowana od góry do 1200 zł (krótki czas prania itp.)

KolejnyUser 04 Dec 2010 23:45 8061 8
    KolejnyUser
    Level 9  
    Cześć wszystkim.

Zastanawiam się nad zakupem pralki ładowanej od góry.
    Wymiary 40 szerokości, 60 głębokości i jakieś 85 wysokości. Zależy mi aby dobrze wirowała dlatego poszukuję czegoś z 1200 obr/min.

Kolejnym kryterium jest też czas prania, bo nigdzie to nie jest podane, znajomi sobie kupili i zamiata im 3 godziny (długo)...

Po wstępnym rozeznaniu wpadła mi w oko przekraczająca trochę budżet pralka AEG, głównie chyba ze wg na renomę firmy (w ogólnie obstawiam jakiegoś Electroluxa czy coś takiego).

Model AEG Lavamat 46210L (http://www.ceneo.pl/2492096s).
    Co o niej sądzicie, a może jest coś podobnego równie, a może nawet lepsze w kwocie do 1200 zł. Proszę pomóżcie!
    Jerzy Bartnicki
    Level 23  
    Witam
    Ja już mam drugą tanią pralkę ładowaną od góry, i każda ma krótki program prania. Nie mogę podać Panu nazwy bo nie jestem w domu, pierwsza była "ardo" pracowała 10 lat. Z początku też praliśmy 3 godziny.
    Jerzy
    KolejnyUser
    Level 9  
    Dzięki za odpowiedź. Ktoś jeszcze może coś doradzić w tej cenie. Nie chcę polegać wyłącznie na Sprzedawcach w sklepie.

Edit.
    Może jakaś gorenje z funkcją czyszczenia osadu (czy raczej w kwocie do 1500 zł nie znajdę ładowanej od góry)?
    editor
    Level 13  
    gorenje ładowane od góry to mastercook obrandowany jako gorenje.

jeśli topy to tylko electrolux/aeg. poszukaj nowych modeli z 8-stopniowym time managerem. będziesz miał możliwość regulacji długości prania w programach bawełna/syntetyki. oprócz tego niektóre modele mają program 15-minutowy.
    klaudynaz1
    Level 13  
    Całkowicie zgadzam się, że w tym wypadku najlepszy byłby Elektrolux. Mój brat ma od trzech lat Boscha, jednak nie jest to pralka ładowana od góry. Wyślę Ci kilka propozycji i mam nadzieję, że się przydadzą:
    http://www.kupujemy.pl/electrolux-ewt-135410-w-cena-sklep.html
    http://www.kupujemy.pl/electrolux-ewb-105205-w-cena-sklep.html
    http://www.kupujemy.pl/electrolux-ewt-105210-w-cena-sklep.html
    KolejnyUser
    Level 9  
    W tej chwili już decyzja prawie podjęta, budżet się zwiększył i myślę o Electroluxie EWT135510W. Dzięki wszystkim za odpowiedź i rady, jeśli możecie skomentujcie jeszcze powyższa pralkę.
    editor
    Level 13  
    kupuj jeśli masz taki budżet. nie ma nad czym tutaj dumać. model jest naprawdę ok.
    pozdrawiam
    przemaszg
    Level 2  
    Miałem niedawno podobny problem z kupnem pralki ładowanej od góry. Czytałem fora, chodziłem po sklepach i ciągałem sprzedawców za język. Na początku tych poszukiwań byłem nastawiony na Whirlpool'a, bo taka prała u mnie przez 12 lat i byliśmy z niej zadowoleni. Niestety po opiniach (tych na forach i w sklepach), w których wszyscy odradzali obecne Whirlpool'e kupiłem Mastercook'a PTD-125 (chociaż też zastanawiałem się nad Electrolux'em (ale przy podobnych parametrach był droższy).
    I jak na razie jesteśmy z niej zadowoleni, fajne programy (krótkie), cicha, chociaż trochę bardziej gniecie niż stary wysłużony Whirlpool.
    magdalenca
    Level 10  
    Tez mam Mastercooka PTD 125, kupiłam dzięki podpowiedziom na tym forum. Brałam pod uwagę Electroluxa, Boscha i Gorenje, a skończyło się na Mastercooku :) Kupiłam pod koniec grudnia, więc używam jej dopiero od mw tygodnia, ale jak na razie jestem bardzo zadowolona. Pralka ma program krótki 30 min i Optima 45 min, do tego duzo innych standardowych, 1200 obr. Na razie porę głównie na Optimie 45 min (jak mam pół wsadu) i standard na 40 st bawełna (2 godz 06 min) jak mam już pełną pralkę. Dobrze płucze (piorę w płynach), dopiera, na 1000 i 1200 obr ładnie odwirowuje i nie "chodzi" po łazience. Bardzo ładnie wygląda, estetycznie wykonana. Do tego załapałam się jjeszcze na promocję (dodatkowe 5 lat gwarancji na bęben i coś tam jeszcze) - tzn mam nadzieje, ze się załapałam, bo dopiero co wysłałam do Mastercooka kupon i czekam na odzew ;) Kupowałam w sklepie internetowym, z odbiorem osobistym wyszło mi ok. 1120 zł.