Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TV Ansonic 1400 Prosze o pomoc

soloplus 05 Oct 2004 01:06 2109 13
  • #1
    soloplus
    Level 11  
    Witam.

    Mam problem. Dostalem tv marki ansonic 1400, jest to napewno jakis klon. Problem polega na tym ze nie chce sie wlaczac.
    Jest tylko 5V na 7805, na 7812 nie mam nawet Vin 0V :(
    Nie mam schematu.

    Opis zewnetrzny:

    (RCA) Audio in (tylko jeden) Video in
    pozniej ida przyciski:
    AUTO TUNING
    STORE
    CLEAR
    i dalej...
    - VOL +
    - PRO +
    dalej...
    odbiornik IR
    i czerwony led.

    Srodek:

    Procek CTV222S
    inne uklady:
    TDA4665.

    Raczej problem jest na zasilaniu.

    Prosze o pomoc w identyfikacji odpowiednika TV lub schemat zasilania.
  • #2
    Jaś Kula
    Level 33  
    Napisz na czym zbudowana jest przetwornica . Pozdrawiam.
  • #3
    soloplus
    Level 11  
    JF0501-1903
    001-214190-10
    991022BC

    Odpowiednik HR8605

    Wlasnie biore sie do mierzenia napiec.
    Dzieki i pozdrawiam
  • #4
    redlin
    Level 16  
    soloplus wrote:
    JF0501-1903
    001-214190-10
    991022BC
    Odpowiednik HR8605
    Wlasnie biore się do mierzenia napiec.


    Siema! Hmmm, wydaje mi sie, ze ta informacja byla co najmniej zbedna. Ktos wczesniej pytal, na czym zbudowana jest przetwornica, a nie o typ trafopowielacza. Hmm takie dziwne wrazenie :lol: . Co do usterki. Mowisz, ze bierzesz sie za mierzenie napiec, a wiec pewnie masz juz schemat. To dobrze. Skoro nie masz napiecia na wejsciach stabilizatorow, to chyba wystarczy sprawdzic, elementy, ktore sa umieszczone przed nimi, a tu juz odnalezienie uszkodzonego elementu nie powinno byc trudne. Omomierz i juz. Napisz jak idzie. Pozdro :roll:
  • #5
    soloplus
    Level 11  
    Dzieki redlin za podpowiedz.

    na jednym z wyjsc przetwornicy (5) jest padniety jeden rezystor R529, ale bez schematu nic nie zrobie :( nie rozroznia sie zadnych kolorow.

    Przetwornica:
    ATE EC-40
    KB 413214

    Zaraz zrobie fotke rezystora i wysle.
    Pozdrawiam i dzieki
  • #6
    soloplus
    Level 11  
    Niema sensu. Widac dokladnie ze jest spalony :(
    Mysle ze przetwornica wydaje napiecie, miernik brzeczy, chyba ze za wysokie, nie moge zmierzyc (szaleje miernik)

    Przetwornica pracuje na D2498
    a pozniej gdzie trafopowielacz BU2508DF
  • #7
    leszczu
    Service technician RTV
    cześć
    sporóbuj może odłączyć główną gałąź +B..105V...obciąż ją żąrówką 60W i zorientuj sie może wtedy jak zachowa się przetwornica.....
  • #8
    Jaś Kula
    Level 33  
    Jeżeli masz możliwość zrobienia i zamieszczenia zdjęcia , to zamieść zdjęcia: telewizora z przodu , tabliczki znamionowej z tylnej ścianki obudowy , no i przede wszystkim tego co to dziwadło (Ansonic 1400) ma wewnątrz, najlepiej jedno zdjęcie całej płyty , lub wnętrza odbiornika i kilka takich , które będą pokazywać poszczególne bloki : przetwornica , odchylanie , blok W/N . sterowania itd. Może wtedy będzie wiadomo do czego to cudo można porównać . Jeżeli mierzone napięcie jest za wysokie , to zmień zakres pomiarowy miernika na wyższy. Pozdrawiam.
  • #9
    redlin
    Level 16  
    Poszukaj na plycie glownej, jakis napisow/cyfr, moze gdzies pisze jakie to chassis i wtedy mozna szukac schematu!
  • #10
    soloplus
    Level 11  
    Dzieki wszystkim za podpowiedzi.
    Miernik zakres na maksa byl ustawiony. W piatek porobie pare zdjec i wysle.

    Pozdrawiam i dziekuje.
  • #11
    soloplus
    Level 11  
    Nie zrobilem jeszcze zdjec :(

    Ten rezystor (szarawy i ok 1 W) ktory sie spalil na wyjsciu (5) z trafa (ATE EC-40 i nizej KB413214) nazywa sie chyba metalfilm, tzw R bezpieczenstwa. (nie moge go wymienic bo nieznam wartosci, brak schematu, dlatego opisuje czesciowo TV, ale odczyt jest nastepujacy: napewno czarny, napewno czarny, (teraz jest problem.. tu chyba zmienil kolory) srebrny, brazowy, i teraz napweno czarny.

    0,0,tolerancja,1,0 8O :?:

    (mierzony zachowuje sie jak kondensator :roll: 500k, 520, 560 ... 600, 700, tylko ze zmienia powoli... Od 500k do 700k w ok 30sekund)


    W zasilaczu mam:
    (to chyba dwie diody) Obudowa jak tranzystor z duzym radiatorem:

    D2498 i tez ma radiator

    A kolo WN jest BU2508DF, mierzylem i jest zwarty tak jakbym polaczyl ze soba Baze, Kolektor i Emiter.
    Dalej juz troche od WN TDA3653B (to chyba od Vert).

    Mysle ze jak porobie zdjecia to moze ktos mi podpowie do jakiego TV jest podobny ten Ansonic1400.
    Szkoda TV bo jest praktycznie nowy.

    Na +B ok 250V 8O , czytajac w necie podobna usterka w Firstline 1433GR. :

    Zener 12V zwalony, dlatego +B jest wysokie, a powinno wynosic ok 110V

    Szukaja tego zenera.... W zasilaczu znalazlem:
    D511 - BYW95B
    D506 - Z9.1 (podobna do 1N4148)
    D507 i D508 - BYD33J
    D502 - TIVBA80 (wyglada jak mostek) +~~- (to mostek) :)
    A zenera nie widze :evil:

    Jak to cos rozjasni to prosze o podpowiedz.
    Zdjecia zrobie jak pozycze aparat.
  • #12
    soloplus
    Level 11  
    Zmienilem BU, wstawilem w miejsce spalonego rezystora, R o wartosci 1ohma/1W i TV juz odpala sie. Ale jest nastepny problem :roll: Obraz jest jakby mleczny, tzn. tak jakby byl w funkcji AV i mleko na ekranie. Niby reaguje na przyciski w taki sposob ze troszke zmienia kolor, moze to oznaka ze dziala OSD. Jeszcze nie mierzylem napiec, moze zapodac cos na eurokonektor i zobaczyc jak sie zachowuje, czy jest audio itd.

    Zaraz zaprogramuje universalengo pilota i zobacze co sie dzieje.

    Co moze byc przyczyna "mlecznego" ekranu?
  • #13
    Jaś Kula
    Level 33  
    Napięcie +B = 250V zdecydowanie za wysokie. Odetnij gałąź +B za kondensatorem filtrujacym ( 47 - 100uF/ 160-250V) i obciąż żarówką. Powymieniaj (jeżeli są - zrób te zdjęcia !) kondensatory elektrolityczne po pierwotnej stronie przetwornicy i następnie sprawdź czy +B obniżyło się do wartości ok. 112 - 125 V. D506 - Z9,1 to jest właśnie dioda zenera na napięcie 9,1 V. Pozdrawiam.
  • #14
    soloplus
    Level 11  
    Bawilem sie no i znalazlem przyczyne:

    Tylko prosze o cisze.....
    Regulacja SCREEN i FOCUS :D
    To chyba screen byl na maksa i dlatego takie mleko.

    Teraz mam jeszcze do rozwiazania ostatni problemik. Uniwersalnym pilotem nie moge go zgasic, zaraz pobiegam po postach FirstLine itp...

    Pozdrawiam.

    Zdjecia zrobie na 100% aby pokazac jak ten Ansonic wyglada, plyta itd.