Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

klimatyzacja renault laguna 99

krzysztof_72 05 Dec 2010 21:03 5342 19
    krzysztof_72
    Level 9  
    Witam
    Mam renault lagune 99 z klimatronik i mam klika pytań:
    (zaznaczam od razu że jestem w tych sprawach lalikiem)

1.gdy ja kupiłe(3 miechy temu) ustawiając obroty wentylatora ma max.
    - pęd powietrza z nawiewu był "duży" - teraz jest słaby, jaka może być tego przyczyna?:?:
    zaznaczam że kliwa "reaguje" na ustawienia min. i max. - tylko wydaje mi się że na max. powinno mocniej dmuchać
    2.Czy sprężarka włącza się gdy temp. jest ustawiona na np. 25stopni , czy tylko na "zimne " powietrze latem?
    3.jak dostać się do nawiewu i filtra , aby zobaczyć czy nie jest czymś zapchany?

Proszę o pomoc

Krzysztof
  • Helpful post
    śpecu
    Level 12  
    Filtr jest pod plastikowym podszybiem z prawej strony.
  • Helpful post
    cybkryst
    Level 20  
    Prawdopodobnie masz zapchany filtr przeciw pyłkowy. Efektem tego jest słaby nadmuch. Filtr jest w podszybiu z prawej strony pod plastikową kratka.
    krzysztof_72
    Level 9  
    O.K dzięki - jutro sprawdzę

Dodano po 2 [minuty]:

A punkt 2 na temat sprężarki???

Pozdr.

Krzysztof
    Przemo9826
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Zależy czy masz climotronic czy manual.

Jeśli masz climatronic, i ustawisz na odszronienie szyby przód, klima się włączy, a przy przycisku AC zapali się kontrolka, a kompresor powinien ruszyć.
    krzysztof_72
    Level 9  
    Przy włączaniu na odszronienie przedniej szyby kompresor się nie włącza
    a komtrolka AC się zapala
  • Helpful post
    Przemo9826
    Poczekaj z tym do wiosny, będzie łatwiej sprawdzić, poza tym możesz sprawdzić czy chociaż gaz jest w układzie wciskając delikatnie zawór do napełniania.
    krzysztof_72
    Level 9  
    O.K. dzięki , jutro sprawdzę
    panam
    Level 29  
    sprawdź czy przy włączeniu ac załącza się jeżeli nie to masz za mało gazu i jak wyżej sprawdź filtr
    Przemo9826
    A skąd wiesz że za mało? Może wcale nie ma? Może nie ma sterowania na sprzęgło kompresora?
    krzysztof_72
    Level 9  
    Sprężarka włącza się na ok 2 sekundy i się wyłącza - sprawdziłem teraz
    panam
    Level 29  
    masz rację może być sprzęgło ale musi sprawdzić,. czasem kimatronicu nie wychodziło zasilanie na sprzęgło z panela klimy, zimny lut. To się da sprawdzić kompem, terowanie itd.
    Przemo9826
    krzysztof_72 wrote:
    Sprężarka włącza się na ok 2 sekundy i się wyłącza - sprawdziłem teraz

No to chyba wsio działa, pewnie stwierdza że jest tak zimno że nie ma po co chłodzić, ale tak jak mówiłem, będzie cieplej wtedy sprawdzisz na 100%.
    panam
    Level 29  
    Dokładnie pozostał tylko filtr pułkowy
    krzysztof_72
    Level 9  
    Co do filtra to sprawdzę i wymienie.

Może napisałem nie do końca jasno

a więc

wstaję rano otwieram maskę od silnika(aby widzieć sprężarkę) i odpalam lagune, ustawiam temperaturę na 25 stopni włączam klimatronika idę do silnika i sprężarka
    pracuje kilka sekund i się wyłącza - przy ustawieniu na 25 stopni , a przecież
    powinna pracować aby ciepłe powietrze leciało na przednią szybę i ją odszroniło.

Pozdr,

Krzysztof
    panam
    Level 29  
    jeżeli ustawione masz z klimatyzacją albo przednia szyba na maxa, to kompresor się załącza do osuszenia powietrza, normalne zachowanie
    krzysztof_72
    Level 9  
    Ale włącza się na 2-3 sekundy i się wyłącza , czy to normalne?

Dodano po 6 [minuty]:

cybkryst wrote:
    Prawdopodobnie masz zapchany filtr przeciw pyłkowy. Efektem tego jest słaby nadmuch. Filtr jest w podszybiu z prawej strony pod plastikową kratka.

Co do filtra to masz rację , był brudny, jednak po wyciągnięciu filtra i włączeniu
    climatronika nie widzę różnicy w sile nawiewu, jest jak było(a przecież z miesiąc
    temu wawiew był silniejszy)
    Co mogę sprawdzić ? , kanały nawiewu?
    Przemo9826
    W kanałach nic nie znajdziesz, ewentualnie klapki rozdziału powietrza nie pracują i dmucha nie tam gdzie chcesz, dlatego wydaje Ci się że słabiej wieje.
  • Helpful post
    panam
    Level 29  
    Sprawdź jaką temp. zewnętrzną ci wskazuje, bo jeżeli na minusie to niekoniecznie kompresor musi działać, i jakie masz ciśnienie w układzie, a kompresor nie działa cały czas tylko czasem zależnie od ciśnienia w układzie
    krzysztof_72
    Level 9  
    Dzięki wszystkim za pomoc.

Musiałem uzupełnić czynnik w układzie i działa .

Pozdr.

Krzysztof