Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Bardzo wolny internet router D'link dsl-2740b

Urban 1969 05 Dec 2010 21:39 6453 15
Wago
    Urban 1969
    Level 12  
    Witam wszystkich i proszę o pomoc.
    Na wstępie przepraszam moderatorów jeśli piszę nie w tym dziale i w razie co o nie usuwanie postu tylko przeniesienie do odpowiedniego działu.
    Internet neostrada TP (1024 ) potocznie 1Mb na modem z TPSA.
    w domu dwa PC .Komputery połączone skrętkom. Wszystko działało OK lecz denerwował mnie fakt że chcąc korzystać z netu na drugim kompie to pierwszy mimo że nikt z niego nie korzystał musiał pracować.
    Więc zakupiłem router D'link dsl-2740b. ver.1.00 E
    Wywaliłem dotychczasowy modem odinstalowałem całą neostradę oraz sterowniki od starego modemu , zainstalowałem router z płyty click n connect która była dołączona do routera postępując zgodnie z kreatorem instalacji.
    Internet oczywiście jest lecz bardzo wolny.
    Pierwszy komputer połączony z routerem kablem Ethernet , który był w zestawie z routerem do karty sieciowej w płycie głównej. Drugi komp za pomocą WI-FI karta
    802.11g Wireless LAN PCI Card
    Na pierwszym kompie na pasku ikona połączenia internetowego informuje że szybkość 100,0Mb/s a szybkość łącza sprawdzana speedtest pokazuje na poziomie 287kb/s czyli 0,28Mb
    Na drugim kompie jest jeszcze gorzej pobieranie na poziomie 230kb/s
    Więc połączyłem drugiego nie wi-fi lecz skrętkom nic nie pomogło transfer na tym samym poziomie, mimo że na pasku informuje mnie że szybkość połączenia po kablu 1,3Mb/s
    A tak chyba nie jest bo dopóki nie było router też miałem 1,3Mb i internet chodził jak burza a teraz strona ładuje się bez końca.
    Proszę o pomoc fachowców bo w tych sprawach jestem laikiem.
    Całą niedzielą zmarnowałem na to i w końcu się poddałem.
    Jeśli trzeba załączę Status z routera, ipconfig /all oraz inne rzeczy o które poprosicie abym mógł w końcu skonfigurować ten przeklęty router i podzielić łącze.
    Nadmienię tylko że oba komputery są na Windows XP prof. i nawet na jednakowych płytach : ABIT KN9.
  • Wago
    bogiebog
    Level 43  
    Podłącz TYLKO JEDEN komputer kablem, następnie uruchom w trybie awaryjnym + obsługa sieci - test prędkość.

Jak testujesz prędkość ?
    Urban 1969
    Level 12  
    Prędkość testowałem na podstawie różnych SPEEDTEST dostępnych w google.
    Dawniej jak był tylko modem od neostrady też testowałem z czystej ciekawości jakimkolwiek speedtestem i wynik był nieraz większy niż moje łącze powinno mieć .
    Posiadam neostradę 1Mb czyli 1024 a test nieraz pokazywał nawet 1070 - 1100 oczywiście w tygodniu. W weekendy trochę mniej ale nigdy nie spadało poniżej 990
    A pod routerem transfer przy pobieraniu jest na poziomie 280-300kb/s
    Podpięcie tylko jednego kompa kablem nie ma wpływu na prędkość już to przerabiałem.
    W CMD.exe ipconfig /all mam tak:

• Wago
    bogiebog
    Level 43  
    tryb awaryjny próbowałeś jak pisałem ?
    Urban 1969
    Level 12  
    Nie bo u mnie tryb awaryjny nie chce działać. Więc zrobiłem tak.Start>uruchom>msconfig
    w zakładce BOOT INI ustawiłem SAFEBOOT+ NETWORK
    i teraz mam problem bo komp niby próbuje uruchomić się w trybie awaryjnym lecz czeka na wybór konta administrator lub konto użytkownika które jest akurat na tym kompie.
    I co z tego jak po wyborze konta wyskakuje napis ładowanie ustawień osobistych proszę czekać.
    I tak można czekać do śmierci i nic więcej się nie dzieje.
    Komputer jak by wisiał a po około 4-5min. zaczyna piszczeć głośnik systemowy i na nic nie reaguje myszka nie działa i klawiatura też, tylko reset skutkuje.
    I temat się powtarza, i tak w koło.
    Co gorsze bo nie mogę się teraz nijak dostać do systemu aby cofnąć ustawienia w
    msconfig.
    Posta piszę z drugiego bo tamten nie chce się uruchomić.
    POMOCY jak go ruszyć?
    bogiebog
    Level 43  
    Jak tryb awaryjny nie działa to:

Myśle że najwyższy czas na format i świeżą instalkę.
    Możesz też spróbować 'repair install' najpierw.
    Urban 1969
    Level 12  
    OK. Będę próbował.dam znać o efektach ale to już nie dziś. Dzięki za wszystko.
    Urban 1969
    Level 12  
    Było ciężko. Konsola odzyskiwania systemu pomogła. Obyło się bez reinstalacji.
    Mimo wszystko tryb awaryjny nie działa, i nie będę już z nim kombinował bo w końcu faktycznie trzeba będzie system stawiać,a tego chciałbym uniknąć, bo jest dość świeży.
    Podejrzewam że to nie wina systemu bo niby co na obu kompach?
    Problem tkwi chyba w konfiguracji routera.Nie bardzo się na tym kapuję.
    Z tego co wyczytałem w necie to wszyscy piszą o dość skomplikowanej konfiguracji gdzie wiele parametrów routera trzeba z konfigurować przez przeglądarkę.
    A ja nic takiego nie robiłem, zainstalowałem z płyty i to wszystko.
    Resetowanie routera i ponowna instalacja nic nie poprawia prędkości, cały czas jednakowo.
    Router to jak poniżej:

Parametry po wejściu w router są następujące:
    ADSL Setup:

Zakładka Advanced :

Zakładka Device Status :

Zakładka ETHERNET WAN PORT SELECTION

Po kablu na pierwszym kompie:

na drugim kompie Na wi-fi

Jeśli komuś to coś mówi i wie gdzie tkwi błąd, jakie parametry trzeba ustawić w routerze to bardzo proszę o podpowiedz, bo mnie już ręce opadły.
    bogiebog
    Level 43  
    > bo niby co na obu kompach?
    Czy jeden z tych komputerów możesz uruchomić w trybie awaryjnym ?
    Jeśli tak to podłącz TYLKO ten komputer kablem w trybie awaryjnum + obsługa sieci i sprawdż prędkość.
    Urban 1969
    Level 12  
    > bo niby co na obu kompach?
    Miałem tu na myśli przyczyny ze strony systemu operacyjnego. Taki zbieg okoliczności chyba nie wchodzi w grę, że na obu komputerach szwankuje system i coś z nim jest nie tak. Z resztą po powrocie do starej metody dzielenia łącza czyli tylko modem od TPSA wpięty do pierwszego kompa na USB drugi komputer połączony skrętką z pierwszym pod kartę sieciową w płycie głównej wszystko wraca do normy, prędkość jest OK na obu PC.
    Niestety tryb awaryjny u mnie nie działa na ani jednym komputerze, czy z obsługą sieci czy też bez.Na jednym czy też drugim komputerze próba uruchomienia w trybie awaryjnym kończy się zwisem komputera i ciągłym piskiem z głośnika systemowego,brak reakcji na myszkę, klawiaturę, włącznik Power, tylko reset działa.
    Być może taka wersja systemy ? Na każdym z kompów oryginalny windows xp professional SP3 z kompletem poprawek i aktualizacji.
    Czy nie ma innej metody do przetestowania prędkości niż tryb awaryjny?
    Z resztą co tu testować to bez testowania widać na oko ładowanie jakiejkolwiek strony w google czy nawet elektrody trwa trwa ok. 20 s. a przed zainstalowaniem routera 2-3 sekundy.
    Ja bym skupił się bardziej może na samym routerze i być może na jego poprawnej konfiguracji .
    Doskonale zdaję sobie sprawę że test w trybie awaryjnym prędkości jest może bardziej wiarygodny niż jakikolwiek darmowy speedtest z internetu lecz czemu jakikolwiek test pod modemem pokazuje odczyt prawidłowy a nieraz nawet ponad normę a pod routerem 5-6 razy mniejszą prędkość?

Dodano po 6 [minuty]:

wysłanie na forum poprzedniego postu zajeło mojemu łączu 27 sekund. To się nazywa szybki przesył co!!
    bogiebog
    Level 43  
    Spróbuj obniżyć MTU parametr w routerze. NP daj 1400.
  • Helpful post
    Mexit
    Level 25  
    Osobiście miałem bardzo przykre doświadczenia z Win XP SP3 + router. Winny okazał się SP3, po powrocie do SP2 wszystko wróciło do normy. Jeśli możesz to ściągnij jakąś dystrybucje Linux'a LiveCD (bez konieczności instalacji) i wtedy przetestuj prędkość. W ten sposób wykluczysz wadliwe działanie routera. Osobiście stawiam że winny jest SP3.
    Jeśli chodzi o brak możliwości uruchomienia komputera w trybie awaryjnym: sprawdż jakimś zewnętrznym programem AV (np. http://www.freedrweb.com/livecd/?lng=en )
    Urban 1969
    Level 12  
    Mexit wrote:
    Osobiście miałem bardzo przykre doświadczenia z Win XP SP3 + router. Winny okazał się SP3, po powrocie do SP2 wszystko wróciło do normy.

Dzięki Mexit nie wiedzieć czemu lecz faktycznie po powrocie do SP2 wszystko z netem wraca do normy.
    Prędkość jest taka jak przy dawniejszym podziale łącza bez routera.
    Fakt że u mnie odinstalowanie SP3 nie przebiegło to tak gładko.
    Po powrocie do SP2 systemy na obu kompach się posypały.
    Brak sporej ilości plików,zwisy ,bardzo powolna praca komputera,nawet problemy z plikami mp3,a o video już nie wspomnę, zamykanie systemu 5-6min. ładowanie systemu ok4min. ( kompletne dno)
    A że brak kopi zapasowej więc pozostała tylko reinstalacja systemu na jednym i drugim komputerze.
    Teraz wszystko śmiga, aż miło korzystać z neta.
    Jeśli chodzi o router nic nie zmieniałem w konfiguracji, pozostał na ustawieniach fabrycznych i jest OK
    Dziękuję wszystkim za pomoc a zwłaszcza Mexit za naprowadzenie na trop.
    Problem uważam za rozwiązany.
    holykowal
    Level 2  
    Przepraszam że wtrące coś od siebie.Ja posiadam router Dlink 524 i mam dość podobny problem. Otóż skonfigurowałem router na połączenie wifi. Dwa komputery łączą się tym sposobem. I teraz problem otóż kiedy włączony jest jeden komputer wszystko jest ok śmiga wszystko tak jak należy szybko i sprawnie. Kiedy tylko podłączam 2 komputer prędkość internet jest strasznie niska . Czasy modemu sie przypominają.... Nie wiem co z tym zrobić...
    Mexit
    Level 25  
    holykowal wrote:
    kiedy włączony jest jeden komputer wszystko jest ok śmiga wszystko tak jak należy szybko i sprawnie. Kiedy tylko podłączam 2 komputer prędkość internet jest strasznie niska

Skąd mamy wiedzieć jakie masz systemy operacyjne na komputerach?
    Czy jak najpierw włączysz komputer nr 2, następnie nr 1 to problem też występuje?
    Urban 1969
    Level 12  
    holykowal napisał: Otóż skonfigurowałem router na połączenie wifi. Dwa komputery łączą się tym sposobem. Czasy modemu sie przypominają..

Rozumiem ze oba chodzą przez Wi-Fi. A spróbuj pierwszy podłączyć kablem pod sieciówkę a drugi przez Wi-Fi i daj znać czy to coś pomogło.
    Piszesz że '' Czasy modemu się przypominają "
    Czy przed instalacją routera miałeś ten sam problem na modemie?
    W moim przypadku na samym modemie było OK. Komp nr.1 modem pod USB. Komp nr.2 połączony kablem z pierwszym przez karty sieciowe, i wszystko hulało. A po podłączeniu routera były problemy ( poczytaj posty wyżej )
    Jeśli masz na komputerach postawione XP sp3 to bankowo przechodż na Sp2 a jeśli systemy są dość stare to daruj sobie. Świerze kopie systemów zapewne wniosą coś nowego do twojego problemu,tylko nie instaluj Sp3 .
    Posłuchaj rad Mexit ja tak zrobiłem i po kłopocie .