Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Nie mozna uruchomić usługi, brak dostępu do sieci.

05 Gru 2010 23:40 11768 10
  • Poziom 10  
    Witam,
    Mam Windows 7 64Bit.
    Po twardym resecie, mam brak dostępu do sieci. Nie da się skonfigurować karty sieciowej w momencie jak próbuję ustawić ręcznie IP klikajac w ustawieniach karty " Protokól internetowy w wersji 4 ( TCP/IPv4) na właściwości dostaję komunikat" W celu skonfigurowania protokołu TVP/IP musisz zainstalować i włączyć kartę sieciową.
    Karta sieciowa jest zainstalowana i włączona.
    Naprawa i diagnostyka przez windows jest nie możliwa po usługa zasad diagnostyki nie da się uruchomić dostaję komunkiat "odmowa dostępu błąd 5" Robiłem to na koncie administratora i dostawałem ten sam błąd. Zauważyłem, też że firewall systemowy nie da się uruchomić jest wyłącozny. Kiedy próbuję go uruchomić dostaję błąd: " 0x8007042c ". Oczywiście robiłem przywracanie systemu, reinstalację karty, dodawałem nawet uprawnienia w gałęzi rejestru do usług. Utworzyłem też inne konto, bez efektu. Co ciekawe, karta sieciowa WIFI, również nie działa.
    Jakaś totalna masakra, męczę się z tym od 5 godzin. Bardzo prosze o pomoc.

    Dzięki
  • Poziom 20  
    W menedżerze urządzeń wszystko jest ok ? Znalezione karty sieciowe i brak ostrzeżeń ?
  • Poziom 10  
    Xerof0p napisał:
    W menedżerze urządzeń wszystko jest ok ? Znalezione karty sieciowe i brak ostrzeżeń ?


    Tak, karta sieciwa instaluje sie poprawnie i nie ma ostrzerzen. Zreszta na tym sterowniku jechalem o bylo dobrze.
  • Poziom 20  
    Niewiele mi przychodzi do głowy. Ja osobiście bym próbował tak:
    Odinstalować karty sieciowe i pozamieniać karty sieciowe slotami w PCI. Potem zainstalować je od nowa.

    Poza tym sprawdziłbym jakimś livecd, czy można się połączyć z routerem czy tam z jakimkolwiek hostem zewnętrznym. Jeśli by dało rade, to możliwe, że mamy do czynienia tylko z problemem softwarowym, czyli że wystarczy reinstall Windowsa. Jeśli nie połączy, to jeszcze jest pytanie, czy zepsuta jest karta sieciowa, czy komputer.

    Potem można też sprawdzić, czy działają inne urządzenia na poszczególnych slotach PCI. Być może wszystko działa oprócz urządzeń na PCI.

    Może zamiast kart sieciowych na PCI zastosować kartę sieciową USB ?

    Cóż, nie wiem jak pomóc.
    Pozdrawiam
  • Poziom 29  
    Więc to jest problem z kartą sieciową. Czy to jest laptop? Wejdź w "Centrum sieci i udostępniania." Następnie w "Zmień ustawienia karty sieciowej". Czy tam też jest wyłączone, czy figuruje jako włączona?

    Co do firewalla to spróbuj wejść do usług "services.msc" i spróbuj uruchomić zaporę stamtąd. Jeśli wyświetli się błąd 1068 (problem z zależnościami), to znaczy, że prawdopodobnie usuwałeś jakiś program i coś poszło nie tak, względnie jakaś aktualizacja coś mogła namieszać.

    Opowiedz tutaj jak doszło do tego "hard resetu". Czy usuwałeś coś w tym czasie, lub instalowałeś. Spójrz też na historię aktualizacji, czy któraś z nich się wysypała przed hard resetem.

    Jak nic nie pomoże, to przywróć system do jakichkolwiek poprzednich ustawień (za pomocą narzędzia przywracania systemu) sprzed awarii.
  • Poziom 12  
    Poprosimy o więcej informacji. Szczególnie o okoliczności twardego resetu..
  • Poziom 10  
    Xerof0p napisał:
    Niewiele mi przychodzi do głowy. Ja osobiście bym próbował tak:
    Odinstalować karty sieciowe i pozamieniać karty sieciowe slotami w PCI. Potem zainstalować je od nowa.

    Poza tym sprawdziłbym jakimś livecd, czy można się połączyć z routerem czy tam z jakimkolwiek hostem zewnętrznym. Jeśli by dało rade, to możliwe, że mamy do czynienia tylko z problemem softwarowym, czyli że wystarczy reinstall Windowsa. Jeśli nie połączy, to jeszcze jest pytanie, czy zepsuta jest karta sieciowa, czy komputer.

    Potem można też sprawdzić, czy działają inne urządzenia na poszczególnych slotach PCI. Być może wszystko działa oprócz urządzeń na PCI.

    Może zamiast kart sieciowych na PCI zastosować kartę sieciową USB ?

    Cóż, nie wiem jak pomóc.
    Pozdrawiam


    Na płycie głównej są dwie zintegrowane karty sieciowe, jedna typu LAN druga WIFI. W obydwóch nie mogę dostać się do konfiguracji TCP/IP. W przypadku WIFI udało mi się jedynie połączyć z routerem, ale karta działa z ograniczoną łącznością. Nie pobrała adresów z DHCP. Podłączyłem trzecią kartę sieciowa starą 3Com 3c905b-tx ale niestety nie ma sterowników do windows7.
    Inne urządzenia działają poprawnie. Karty sieciowe powinny być fizycznie sprawne.
  • Poziom 10  
    dexi napisał:
    Więc to jest problem z kartą sieciową. Czy to jest laptop? Wejdź w "Centrum sieci i udostępniania." Następnie w "Zmień ustawienia karty sieciowej". Czy tam też jest wyłączone, czy figuruje jako włączona?

    Co do firewalla to spróbuj wejść do usług "service.msc" i spróbuj uruchomić zaporę stamtąd. Jeśli wyświetli się błąd 1068 (problem z zależnościami), to znaczy, że prawdopodobnie usuwałeś jakiś program i coś poszło nie tak, względnie jakaś aktualizacja coś mogła namieszać.

    Opowiedz tutaj jak doszło do tego "hard resetu". Czy usuwałeś coś w tym czasie, lub instalowałeś. Spójrz też na historię aktualizacji, czy któraś z nich się wysypała przed hard resetem.

    Jak nic nie pomoże, to przywróć system do jakichkolwiek poprzednich ustawień (za pomocą narzędzia przywracania systemu) sprzed awarii.


    Jest to komputer stacjonarny płyta Asus p5k-e.
    W centrum sieci i udostepniania, karty widnieją jako włączone.

    Przy próbie ręcznego włączenia firewall z poziomu usług, mam właśnie błąd 1068.


    Do hard resetu doszło po tym, jak jedna maszyna w sieci zgrywała dużo danych z udziału tej pechowej maszyny z innego lapka było połączenie remote desktop mstsc i w momencie kiedy chciałem sie zalogować lokalnie na pechową maszyne, był czarny ekran i komp nie reagował na nić. Wtedy byłem zmuszony zrobić hard reset. Po tym właśnie mam taki problem.

    Przywracałem system z 1 grudnia, niestety to nic nie dało. Mam też, n i b y pełny backup systemu na odrębnym dysku, który został wykonany jakiś czas temu. Niestety wykonałem go narzędziami dostarczonymi w windows 7 i jak sie okazuje on backupuje tylko pliki a nie cały system łącznie z zainstalowanymi programami. ?.

    Dodano po 18 [minuty]:

    Matuzalem napisał:
    Sprawdź to: http://www.ghacks.net/2010/11/25/repair-windows-firewall-and-wmi/ (mam wrażenie, że to z WMI związek być może).


    odpaliłem ten program: Repair WMI & Windows Firewall Przeszedł ładnie do końca zrobiłem Reboot. Ale niestety bez efektu, firewall nadal nieaktywny i problem ciągle występuje.

    Dodano po 2 [minuty]:

    [quote="berko"]
    Xerof0p napisał:
    Niewiele mi przychodzi do głowy. Ja osobiście bym próbował tak:
    Odinstalować karty sieciowe i pozamieniać karty sieciowe slotami w PCI. Potem zainstalować je od nowa.

    Poza tym sprawdziłbym jakimś livecd, czy można się połączyć z routerem czy tam z jakimkolwiek hostem zewnętrznym. Jeśli by dało rade, to możliwe, że mamy do czynienia tylko z problemem softwarowym, czyli że wystarczy reinstall Windowsa. Jeśli nie połączy, to jeszcze jest pytanie, czy zepsuta jest karta sieciowa, czy komputer.

    Potem można też sprawdzić, czy działają inne urządzenia na poszczególnych slotach PCI. Być może wszystko działa oprócz urządzeń na PCI.

    Może zamiast kart sieciowych na PCI zastosować kartę sieciową USB ?

    Cóż, nie wiem jak pomóc.
    Pozdrawiam


    Na płycie głównej są dwie zintegrowane karty sieciowe, jedna typu LAN druga WIFI. W obydwóch nie mogę dostać się do konfiguracji TCP/IP. W przypadku WIFI udało mi się jedynie połączyć z routerem, ale karta działa z ograniczoną łącznością. Nie pobrała adresów z DHCP nie ma połączenia z niczym zarówno w LAN jak i na zewnątrz. Podłączyłem trzecią kartę sieciowa starą 3Com 3c905b-tx ale niestety nie ma sterowników do windows7.
    Inne urządzenia działają poprawnie. Karty sieciowe powinny być fizycznie sprawne.
  • Poziom 29  
    Możliwe jest uszkodzenie sprzętu. Sprawdź jeszcze BIOS, czy wszystko jest powłączane prawidłowo. Spróbuj również podłączyć się do innego routera. Sprawdź jeszcze w managerze urządzeń, czy w we właściwościach tych kart (ich sterowników) nie wykrywa żadnego błędu.

    Nie masz problemu z zasilaniem? Nie było żadnego przepięcia w sieci?

    Jeśli chodzi o uszkodzenia sprzętowe i lokalizacji usterki na płycie ze zintegrowanymi podzespołami prawdopodobnie będzie trzeba sprawdzić napięcia lub uszkodzone chipy na płycie lub kondensatory. Niestety moja wiedza nie sięga tak daleko, ale wiem, że na tym forum są osoby z odpowiednią wiedzą do tego.
  • Poziom 10  
    dexi napisał:
    Możliwe jest uszkodzenie sprzętu. Sprawdź jeszcze BIOS, czy wszystko jest powłączane prawidłowo. Spróbuj również podłączyć się do innego routera. Sprawdź jeszcze w managerze urządzeń, czy w we właściwościach tych kart (ich sterowników) nie wykrywa żadnego błędu.

    Nie masz problemu z zasilaniem? Nie było żadnego przepięcia w sieci?

    Jeśli chodzi o uszkodzenia sprzętowe i lokalizacji usterki na płycie ze zintegrowanymi podzespołami prawdopodobnie będzie trzeba sprawdzić napięcia lub uszkodzone chipy na płycie lub kondensatory. Niestety moja wiedza nie sięga tak daleko, ale wiem, że na tym forum są osoby z odpowiednią wiedzą do tego.


    Niestety teraz komputer jest w użytku. Jak się zwolni, przetestuje fizicznie na innym systemie karte sieciowa.
    Do tamtego czasu szukam zainwestuje w oprogramowanie Acronis Home 2011. Przetestowałem wersję demo na laptopi i działa dobrze. Ciekawe tylko czy Bootowalna wersja Acronis ( to jest chyba chodzi na linuxie) rozpozna kontroler RAID, na ktorym, jest system oraz czy jeśli np: po wymianie podzespołów, płyta główna, procesor, dyski, grafika Acronis sobie z tym poradzi. Coś mi się wydaje, że nie. Znacie jakiś taki system, który sobie z tym wszystkim poradzi ?