Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Jak uruchomić Inwerter. Toshiba M70 / A110

06 Gru 2010 07:53 3874 11
  • Poziom 15  
    Witam

    Posiadam laptopa Toshiba M70 i mam problem ponieważ komputer był w bagażniku po powrocie został włączony i działał lecz po wyłączeniu i włączeniu nie ma podświetlenia ekranu. Gdzieś na układzie płyty głównej zrobiło się zwarcie i jest problem przy działaniu na baterii.

    Możecie napisać mi jakie napięcie musi trafić do inwertera ( 19V ? ) wyczytałem też że 5V jest od włącznika czyli też musi być, dwa kabelki myślę że to moc podświetlenia.

    Zielony
    Niebieski
    Czerwony
    Szary
    Żółty
    Czarny
    Brązowy


    Wie ktoś jakie napięcia powinny być na nich ?

    Proszę o pomoc, dodam że mam drugi inwerter i 0 reakcji.
  • Poziom 15  
    Witam ponownie

    Dzisiaj zabrałem się za szukanie igły w stosie siana, wyjąłem świetlówkę i podłączyłem do inwertera - działa ( !? ). Ale przed tym okazało się że nie było napięcie które steruje działaniem inwertera. Tak więc znalazłem 3V i zmostkowałem. Ucieszony złożyłem wszystko.
    Złożyłem działa ;) włączyłem bootującą płytę i co wyłącza się podświetlenie ... Moje kolejne pytanie to :

    Czy do włączania inwertera mogę użyć 19V


    Aha dodam tylko że przed rozkręceniem świetlówki dawałem napięcie na włączenie ale tylko podświetlenie trwało ułamek sekundy.
  • Poziom 32  
    Zainteresowanie małe. Pomoc zerowa. Jeżeli w posiadaniu kolegi jest płyta główna LA-2871 to proponuję zrezygnować z pracy na ślepo i spróbować podjąć działania w oparciu o dostępny za free schemat.
  • Poziom 15  
    Już sam rozwiązałem problem, inwerter daje napięcie dopiero gdy jest świetlówka. Gdy raz się rozłączy świetlówka to inwerter przestaje je dalej podawać. Do działania inwertera potrzebne jest 19V reszta to reg mocy oraz wł/wył.
    Zepsuty był inwerter świetlówka oraz włącznik ( chyba od pokrywy ).

    Na zdjęciu pokazane jest jak połączyłem 3V do sterowania co uruchamia świetlówkę na stałe.
    Jak uruchomić Inwerter. Toshiba M70 / A110
  • Poziom 12  
    Witam.

    Mam podobny problem w Laptopie ACER, nie działa podświetlenie matrycy, świetlówka 100% sprawna, do inwertera dochodzi tylko napięcie 19V, brak napięcia załączającego, w tym laptopie nie ma wyłącznika od klapy więc on nie jest przyczyną, co jeszcze może być uszkodzone że nie ma napięcia załączającego inwerter?

    Pozdrawiam.
  • Poziom 15  
    Witam na to pytanie zna odpowiedź vogelek23 w jego postach dał nazwę do układu który jest odpowiedzialny za te napięcia.
  • Poziom 2  
    Janosik_pat napisał:
    Już sam rozwiązałem problem, inwerter daje napięcie dopiero gdy jest świetlówka. Gdy raz się rozłączy świetlówka to inwerter przestaje je dalej podawać. Do działania inwertera potrzebne jest 19V reszta to reg mocy oraz wł/wył.
    Zepsuty był inwerter świetlówka oraz włącznik ( chyba od pokrywy ).

    Na zdjęciu pokazane jest jak połączyłem 3V do sterowania co uruchamia świetlówkę na stałe.
    Jak uruchomić Inwerter. Toshiba M70 / A110


    ten wł/wył i 3V połączyłeś czy jak? bo mam problem taki jak twój nie podświetla mi matryca i nie wiem co robić
  • Poziom 15  
    Tam gdzie widać cynę czyli wł/wył i 3 V od regulacji połączyłem razem. Mój błąd problem nie jest włącznik a regulacja jasności. Komputer działa tak do dzisiaj jedyny minus to brak regulacji jasności. Zaznaczam że w moim przypadku uległ uszkodzeniu inwerter oraz świetlówka tak więc dopiero po tym wiedziałem że ten sposób pomoże.
  • Poziom 32  
    Uległ uszkodzeniu inwerter oraz świetlówka "oraz brak sygnału sterującego jasnością".
    Pierwotnie uszkodzony był tylko jeden element. Pozostałe dwa uszkodził kolega Janosik_pat swymi nieudolnymi próbami naprawy!

    SZCZERZE RADZĘ FORUMOWICZOM, BY NIE POSTĘPOWALI ZGODNIE Z RADAMI KOLEGI JANOSIK_PAT.

    Nie będę tłumaczył błędów kolegi, temat sterowania/zasilania inwerterów poruszany jest na tym forum wielokrotnie.
  • Poziom 15  
    przekrent napisał:
    Uległ uszkodzeniu inwerter oraz świetlówka "oraz brak sygnału sterującego jasnością".
    Pierwotnie uszkodzony był tylko jeden element. Pozostałe dwa uszkodził kolega Janosik_pat swymi nieudolnymi próbami naprawy!

    SZCZERZE RADZĘ FORUMOWICZOM, BY NIE POSTĘPOWALI ZGODNIE Z RADAMI KOLEGI JANOSIK_PAT.

    Nie będę tłumaczył błędów kolegi, temat sterowania/zasilania inwerterów poruszany jest na tym forum wielokrotnie.

    Nie wiem po co te nerwy przedstawiłem sposób który u mnie się sprawdził, uszkodzenie powstało gdy laptop był w samochodzie podczas mrozu.

    Tak więc proszę mnie nie oczerniać i nie wmawiać że ja coś zepsułem, kupiłem inwerter po tym świetlówkę gdy końcowy efekt to lekki błysk sprawdziłem napięcia i zrobiłem to co powyżej. Jako że komputer to stara toshiba było mi bez różnicy czy podświetlenie będzie regulowane lub czy będzie świeciła po zamknięciu pokrywy.

    Obecnie komputer nadal jest ciągle w ruchu i sprawuje się ok.
    Przedstawiłem mój sposób ale wiem że problemem jest układ.
    Rozwiązanie problemu przedstawił pan vogelek23 i dla osób chcący naprawić a nie ominąć problem radzę kierować się jego wskazówkami.

    Natomiast "przekrent" mógł by takie wypowiedzi sobie darować, czytanie regulaminu nie boli a wypowiedzi nie wnoszące nic ciekawego to zmora ostatniego czasu.


    Cóż, sposób który opisałem to nie forma naprawy lecz ominięcie problemu w sposób mniej fachowy lecz jak dla mnie bardzo skuteczny. Być może komuś ta fuszerka pomoże tak jak mi ale powtórzę TO NIE JEST FORMA NAPRAWY.
  • Poziom 32  
    To nie są nerwy kolego lecz zwyczajna troska. Bardzo łatwo uszkodzić porty układu EC/KBC. PWM regulująca jasność oraz enable biegną bezpośrednio z EC/KBC do inwertera. Te linie nie są w żaden sposób zabezpieczone.
  • Poziom 15  
    przekrent napisał:
    To nie są nerwy kolego lecz zwyczajna troska. Bardzo łatwo uszkodzić porty układu EC/KBC. PWM regulująca jasność oraz enable biegną bezpośrednio z EC/KBC do inwertera. Te linie nie są w żaden sposób zabezpieczone.
    Zgodzę się z tym, lecz jeżeli inwerter/przewód jest ok to połączenie nie stwarza zagrożenia - wystarczy odłączyć wadliwy przewód dla spokoju. Jeżeli inwerter czy też przewód jest uszkodzony taka czynność uszkodzi również drugą funkcje. Jak pisałem mi to wystarczy, działa więc nie będę już grzebał. Może gdyby to był nowszy lepszy komputer to bym coś w tym kierunku zrobił. Nie trzeba się znać żeby przewidzieć konsekwencje takiego podłączenia, najpierw trzeba odnaleźć przyczynę bo może to być właśnie inwerter ale jeżeli inwerter zostanie wymieniony problem jest nadal to nie powinno być przeszkód aby zastosować tą "metodę", warunkiem jest odłączenie uszkodzonego napięcia. Nadal zaznaczam że to fuszerka i z naprawą nie ma nic wspólnego.