Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Centrala VTS spadek wydajności ogrzewania...

MAREKSMO 06 Gru 2010 10:49 2177 9
  • #1 06 Gru 2010 10:49
    MAREKSMO
    Poziom 9  

    Witam, zauważyłem spadek wydajności ogrzewania. Przy temperaturach -10°C powietrze przechodzące przez centralę ogrzewa się do +10°C co zdecydowanie nie pozwala dogrzać hali. W centrali nawiewnej są trzy chłodnice patrząc od czerpni chłodnica odzysku z centrali wywiewnej, chłodnica grzania, chłodnica wody lodowej. Temperatura na zasilaniu 85°C na powrocie 60-65°C. Wcześniej w układzie przez 5 lat była woda od 2 sezonów grzewczych jest glikol. Zastanawiam się czy powodem może być zanieczyszczona brudna nagrzewnica lub czy może być niedrożna i czynnik nie przepływa przez całą co wpływa na wydajność grzania. Niestety urządzenie jest tak skonstruowane że nie można się do niej dostać bez rozkręcenia zasilania i powrotu aby ocenić nagrzewnicę wizualnie.

    Za wszelkie sugestie dziękuję.
    Marek S.

    0 9
  • #3 07 Gru 2010 19:48
    MAREKSMO
    Poziom 9  

    Witam, zawór mieszający jest i jest wciśnięty do końca, więc obieg powinien iść w całości przez nagrzewnicę mam rację? co do ciśnienia to mogę zmierzyć na zasilaniu jest tam odpowietrznik do którego mogę wkręcić manometr, ale z ciśnieniem na powrocie będzie gorzej aby zmierzyć blisko nagrzewnicy. jak powinna być różnica ciśnień?

    Dziękuje
    msm

    0
  • #5 08 Gru 2010 18:52
    MAREKSMO
    Poziom 9  

    nie nie widziałem na nim żadnego przełącznika, po odkręceniu obudowy widać na płytce elektroniki zworki ale nikt ich nie ruszał od nowości.

    0
  • #7 08 Gru 2010 19:23
    MAREKSMO
    Poziom 9  

    Nie ma podstawę aluminiową przymocowaną do głowicy gdzie jest wciskany grzybek a obudowa elektroniki i zębatek jest czarna.

    0
  • #8 08 Gru 2010 19:36
    p.obelix
    Specjalista urządzeń chłodniczych

    Zrób to tak, za pomocą sterownika otwórz zawór na 100% i sprawdź temperaturę przed i za nagrzewnicą. Następnie zamknij zawór na 0% sprawdź temperaturę przed i za nagrzewnicą. Jeśli nie będzie różnicy w temperaturach oznaczać to może że jest uszkodzony siłownik zaworu mieszącego (czy dostaje napięcie?).

    0
  • #9 08 Gru 2010 19:42
    MAREKSMO
    Poziom 9  

    Dobrze jutro sprawdzę i dam znać.
    Chociaż teraz przypomniało mi się że zawór jest sprawny, wizualnie widzę czy jest otwarty czy zamknięty, jeżeli grzybek jest wciśnięty to obieg jest przez nagrzewnicę jeżeli grzybek jest do góry w kierunku elektroniki to obieg jest przez baypas do powrotu i na nagrzewnicę nie idzie.
    Tymczasem dziękuję.

    msm

    0
  • #10 19 Kwi 2011 19:26
    rafaldg
    Poziom 1  

    Przepraszam za odgrzebanie starego tematu :) Miałem podobny problem jako serwisant. Okazało się że przyczyn niedogrzewania było kilka.
    Po pierwsze obieg wody został zamieniony na glikol co spowodowało mniejszy przepływ czynnika (została stara pompa do wody a nie do glikolu - co spowodowało również jej późniejsze uszkodzenie). Po drugie zawór trójdrogowy który też nie był przystosowany do glikolu zaczął przepuszczać w stronę "bajpasu". Choć siłownik był otwarty na 100% ciepło leciało max 80% bo resztę przepuszczał zawór :).
    Wymiana pompy i zaworu oraz dostosowanie ciśnień i przepływów na instalacji pozwoliło uzyskiwać identyczne temperatury jak przed wymianą czynnika.

    0