Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

peugeot 406 jak sie rozgrzeje nie chodzi na wszyskich cylind

06 Gru 2010 12:18 2682 5
  • Poziom 9  
    Witam
    Jestem posiadaczem peugeota 406 1.8 na 16v. Mój problem polega na tym że gdy silnik sie rozgrzeje to nie chodzi na wszystkich garach, brak mu mocy, falują obroty. Gdy jest zimny pali na dotyk jest wszystko ok. Przełożyłem już cewkę i drugiego samochodu to samo, wymieniłem świece to samo, wymieniłem komputer ECU to samo. Podczas gdy samochodowi braknie mocy na jednym kablu dochodzącym do cewki po podłączeniu diody świeci jasnym przerywającym światłem na drugim kablu dioda świeci słabo i z różną częstotliwością mruga. Mam go na gazie sekwencja gdy występuje problem nie jestem w stanie przełączyć na gaz LPG. POMOCY. Z góry dziękuje za każdą podpowiedź.
  • Poziom 12  
    Na początek sprawdz nocą czy nie przeskakuje iskra miedzy przewodami
    WN (kiedy się rozgrzeje), następnie kolejno odłączaj przewody WN i obserwuj pracę
    silnika, Jak odłączysz i nie będzie różnicy to będziesz wiedział który to cylinder.
    Na tym cylindrze do sprawdzenia: świeca, wtryskiwacz, ciśnienie sprężania.
  • Poziom 27  
    motul77 napisał:
    Na początek sprawdz nocą czy nie przeskakuje iskra miedzy przewodami


    nie ma tam zadnych przewodów WN
  • Poziom 9  
    Witam problem polega na tym że nie mam mozliwości sprawdzenia bo posiadam listwe na świece wraz z cewką którą sie zakłada jednoczesnie na wszystkie świece i lipa ale tzw. "fajki" miedzy listwa a swiecami są w stanie db. Pozdrawaiam

    Dodano po 18 [minuty]:

    ladziak_1 napisał:
    Podczas gdy samochodowi braknie mocy na jednym kablu dochodzącym do cewki po podłączeniu diody świeci jasnym przerywającym światłem na drugim kablu dioda świeci słabo i z różną częstotliwością mruga.

    Dowiedziałem sie że mógł paść tranzystor w sterowniku na wyjsciu i dlatego do cewki dochodzi na jednym kablu złe sterownie. Rozkręciłem komputer i znalazłem ten tranzystor ale on nie ma zadnych oznaczeń. Wie ktoś jaki to może być tranzystor.
  • Poziom 11  
    Witam, mam to samo co kolega powyżej ale w 2.0 16V 99rok po lifcie, nagrzeje się, zapala się kontrolka silnika check i pracuje na 3 cylindry, w kompie widać wypadający zapłon na 2 cylindrach, efekt jest tylko jak się auto nagrzeje. Czy wiadomo co to za element w komputerze mógł ulec uszkodzeniu ?

    Pozdrawiam
  • Poziom 11  
    ja mam to samo i problem lezy w kablach na kolektorze, jak sie nagrzeje odpala sie check engine i idzie nie na wszystkie gary, podczas tego jak sie tak dzialo ruszyłem wiązkami ktore nad kolektorem i znikło tylko, wiem dokladnie, ktora to wiazka wiec jak cos to pisz zorbie fotke


    ps. mam puga 406 2.0 16V 99r. po lifcie