Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Tuner AS 642 - nie działa wskaźnik siły sygnały na ukf

07 Gru 2010 10:55 1808 8
  • Poziom 13  
    Witam,

    Tuner przestroiłem według instrukcji dostępnej na elektrodzie. Odbiera bardzo ładnie w stereo cały zakres na metrowym kawałku przewodu. Jest jednak jeden feler. Wogóle nie działa wskaźnik siły sygnału na ukf. Na długich i średnich wskaźnik funkcjonuje bez zarzutu. Napięcia 3 i 25 V są poprawne, głowice stroiłem dwukrotnie, niestety nic nie pomaga - nawet jedna diodka się nie zapala pomimo dobrego odbioru danej stacji. Proszę Szanownych Forumowiczów o jakieś sugestie jak można to poprawić.
    Pozdrawiam
  • Poziom 35  
    Na płytce wskaźnika jest potencjometr R502, który służy do regulacji początku świecenia pierwszej diody wskaźnika poziomu sygnału. Szukaj usterki w tym rejonie.
  • Poziom 13  
    Pokręciłem R502 i owszem jest jakaś reakcja, ale bardzo słaba tzn. zaświeca się jedna dioda i zmienia bardzo delikatnie natężenie w zależności od siły sygnału. Przy pomocy R502 nie mogę spowodować, żeby świeciło więcej diodek, a jak przekręcę mocniej to z kolei nie gasną przy słabym sygnale. Sygnał na pewno nie jest za słaby, mam tu taka mocną lokalna stację i amatorowi stereo stojącemu obok wskaźnik wychyla się do końca. Jakieś dalsze sugestie?
  • Poziom 24  
    Witam! A gdy włączasz przycisk ARCz/WYCISZANIE, to co się dzieje? Jeżeli przy włączonym ARCz sygnał zanika to znak, że małe wzmocnienie głowicy. Pozdrawiam.
  • Poziom 13  
    Owszem, na słabych stacjach zanika, na silnej gra bez zmian.
  • Poziom 35  
    Potencjometrem R502 ustaw, by zapalała się pierwsza dioda. Następnie delikatnie pokręć rdzeniem cewki L1 w głowicy. Powinno pomóc.
  • Poziom 13  
    To już zrobiłem myśląc, że głowica nie jest dobrze dostrojona (stroiłem bez wskaźnika poziomu sygnału czyli na ucho), ale, jednak nic to nie daje. Dosłownie żadnych zmian.
  • Pomocny post
    Poziom 35  
    To w takim razie masz padnięty (lub rozregulowany) potencjometr R235 (220K) na płycie głównej. Jak zapali się pierwsza dioda (po regulacji R502), to potencjometrem R235 ustaw tak by paliły się cztery diody, a piąta lekko żarzyła (przy tej najmocniejszej stacji).
  • Poziom 13  
    Regulacja R235 przyniosła pozytywny rezultat. Wskaźnik działa jak należy. Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc, w szczególności Koledze Gienkowi za jego szybkie i trafne porady.

    Pozdrawiam