Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opel astra 1.7 td X17DTL zwarcie po wlozeniu bezpiecznika

maciekk1234567 07 Dec 2010 21:20 3691 8
    maciekk1234567
    Level 10  
    Witam
    Posiadam opla astrę X17DTL td 96r kombi
    Problem polega na tym iż nie działał klakson i wyświetlacz (tid ?) migał tak jakby miał zanik prądu. Zajrzałem do bezpieczników i wsadziłem 24 bezpiecznik 20a poniewaz go tam nie było jest on odpowiedzialny miedzy innymi za klakson wysw. i awaryjne po tej operacji gdy włączam np kierunek w lewo to świecą się cały czas awaryjne ( nie migają a świecą) i trochę miga prawy kierunek i na odwrót jak dam w prawo to miga w lewo. Gdzie mogę szukać zwarcia ? czy może jest to sprawa bezpieczników ?, aha po wyjęciu bezpiecznika wszystko wraca do stanu wcześniejszego czyli klakson przestaje wydawać dźwięki i wyświetlacz zaczyna migać
    Ma ktoś może jakiś pomysł od czego to może się tak dziać ?
    arthur83
    Level 10  
    Posprawdzaj czy gdzieś masa się nie "uwaliła", czy jakieś styki nie są "zaśniedziałe", sprawdź przekaźnik kierunków.
    mariusz_elektroda
    Level 10  
    U mnie czasami jest jest podobnie - ale już wyczaiłem , muszę wtedy dostać się do tylnych świateł i poruszać kostkami , aż wróci do normy. Dzieje się tak przy wstrząsach podczas jazdy lub zbyt mocnym klepnięciem bagażnika.
    arthur83
    Level 10  
    To znaczy że nie masz dobrego styku w kostkach. Najlepiej jakbyś sobie przeczyścił wszystkie styki, bo takie wyjmij-włóż to na dłuższą metę niczemu nie służy.
    maciekk1234567
    Level 10  
    Niestety ale temat dalej jest aktualny ;( przeczyściłem styki lamp tylnych bo zauważyłem ze nie mam również wstecznego ale po przeczyszczeniu się już pojawił, czy te zwarcie może mieć coś wspólnego z przyciskiem do włączanie św. awaryjnych ? wyjmowałem go ale wszystko wyglądało ok. Przełącznik kierunkowskazów może powodować takie zwarcie ?? dzisiaj niestety nie mam jak już sprawdzić tego ale co sadzicie o tym ?
    rico37p
    Level 28  
    Jeżeli się nie mylę to klakson jest na F3 . Czy jak nie ma bezpiecznika F24 to kierunki są normalnie?
    wloc
    Level 34  
    Nie jest na 24 ale niech sprawdzi włącznik świateł awaryjnych
    maciekk1234567
    Level 10  
    nie klakson jest pod nr 24 a jak nie ma tego nr 24 to działają normalnie. Przypomniałem sobie ze miałem taka małą czerwoną diodę przy włączniku świateł, niestety już jej nie mam bo wypadła ;) może to jakiś alarm który coś szwankuje ?
    maciekk1234567
    Level 10  
    byłem jakoś parę dni temu u mechanika pogrzebał coś w przerywaczu zdaje się w takiej czarnej kostce 4 pianowej i odłączył mi alarm i teraz już działa ;)

Dzięki wszystkim za chęć pomocy ;]